www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 19 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

"Файненшъл таймс": Тръмп руши световния ред със своя изолационизъм

14 Юни 2018

 

Ким Чен Ун и Доналд Тръмп на срещата си в Сингапур. Снимка: БТА

Авторитетният лондонски всекидневник “Файненшъл таймс” в авторски анализ се спира на поведението на американския президент Доналд Тръмп на двете исторически срещи на върха с негово участие през последните дни и стига до извода, че неговото оттегляне от глобалните ангажименти на САЩ - новият му изолационизъм - всъщност е най-голямата заплаха за международната сигурност.

На срещата на лидерите на Г-7 в Канада през уикенда Тръмп отхвърли базирания на правила световен ред, вдигайки скандал относно международната търговия. Във вторник в Сингапур той вече отписваше отдавнашните гаранции за сигурност за източноазиатските съюзници на САЩ в сензационните си разговори със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Сигурността на Европа и на Източна Азия бе скрепена в продължение на 70 г. чрез система от алианси под егидата на САЩ. Сега Тръмп е решен да ликвидира тази система, пише вестникът.

Изисква се особен талант дори от един президент, за да преквалифицира Канада в неприятел, като в същото време прегръща като нов приятел един брутален диктатор, сдобил се неотдавна с ядрен арсенал. Вече не можем да съдим за Тръмп в рамките на познатите категории. Неговите ходове трябва да ни отрезвят, за видим пределната яснота на неговите намерения, пише авторът.

Китай и Русия хвърлят шапки във въздуха от задоволство заради това, че президентът се отказва от американското лидерство. Макар и отсъстващ от Сингапур, китайският президент Си Цзинпин е големият печеливш. Според разбирането на Тръмп за света - всеки за себе си, Китай ще замени САЩ като доминираща сила в Източна Азия. На Япония, Тайван, а след време и на Южна Корея, може да не им остане друго, освен да последват примера на Ким: ако искаш сигурност, направи си (ядрена) бомба, отбелязва с ирония “Файненшъл таймс”.

Лидерите на Г-7 сякаш бяха склонни да хранят илюзията, че Тръмп може да бъде “управляван”. Френският президент Макрон опита с ласкателства. Японският премиер Абе ухажваше президента на игрището за голф. Британската премиерка Тереза Мей се чуди дали да не му уреди покана за чай с кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец. Но стратегията на любезността явно вече не работи, предаде БТА.

Президентът на Европейския съвет Доналд Тръмп тези дни размишляваше на глас дали западната политическа общност е изправена пред циклична или структурна заплаха от новия американски унилатерализъм. Туск е мислещ политик, който си струва да бъде чут. Но и той като че ли бе прекалено оптимистичен. Президентът на САЩ му отговори гръмко и ясно: той ненавижда всяка такава политическа общност, посочва лондонският всекидневник.

Според автора единственият положителен резултат от срещата в Сингапур е, че тя може би е предотвратила неизбежна война и сега жителите на Сеул могат да си отдъхнат, слушайки как президентът на САЩ обсипва с похвали Пхенян. Той впрочем отбелязва изненадващите открития на Тръмп, който нарече канадския премиер Джъстин Трюдо “нечестен” и “слабак”, но явно смята севернокорейския лидер Ким Чен-ун за човек, на когото Америка “може да вярва”. Не сме склонни обаче да видим в лицето на Ким новия Михаил Горбачов, подчертава “Файненшъл таймс” не без горчива ирония.

По-нататък авторът се спира на дилемите през източноазиатските съюзници на САЩ, които трябва сега много сериозно да помислят за бъдещето си, след като десетилетия наред след Втората световна война живяха под надеждния чадър на сигурността, разпънат над тях от САЩ.

А скоро идва ред и на Европа да се замисли. Идния месец предстои срещата на върха на НАТО в Брюксел. Тръмп вече недвусмислено свърза непропорционалното американско финансиране на западния военен алианс с европейските мита върху американските стоки. Защо да ви плащаме, ако имате такъв излишък в търговския баланс, е аргументът на Тръмп. Министърът на отбраната Джим Матис хвърли много лични усилия да убеди президента, че алиансът е толкова важен за САЩ, колкото и за европейската сигурност. Далеч не е ясно обаче дали той е успял.

Накрая авторът отново си задава въпроса коя сега е най-голямата заплаха за глобалния мир и сигурност. “Една ядрена Северна Корея изглежда опасна, но контролируема. Ким не е луд. Изкушителен е отговорът, че рискът е във възхода на Китай или в руския реваншизъм. Истинският отговор обаче е: оттеглянето на Тръмп” (от съюзническите задължения), заключава “Файненшъл таймс”.

БТА
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com