Спасяването на канцлер Меркел

Германската лидерка търси решаваща помощ от ЕС

Ангела Меркел

Ангела Меркел се надява, че срещата на високо равнище тази седмица може да я спаси от мигрантската криза, която е възможно да коства поста й. И макар че в много столици не харесват Меркел, те изглежда са готови да й помогнат, водени от собствени интереси.

Баварските съюзници на Меркел от Християнсоциалния съюз (ХСС) й дадоха срок до края на срещата на върха да намали бремето на имиграцията в Германия, която от 2014 г. е приела 1,6 милиона мигранти. В противен случай ще й се противопоставят и ще наложат граничен контрол, което може да доведе до падане на наскоро създадената коалиция на канцлера.

Ако тя не успее да осигури двустранни споразумения и да демонстрира, че има напредък за справяне с притока на мигранти в Европа, тя ще се върне в Берлин като слаб канцлер, а е възможно и да загуби поста си.

В Европа не се отнасят много възторжено към Меркел, демонизирана в някои държави като нацистка заради политиката си в еврозоната. Но някои членове дадоха да се разбере, че може да е в техен интерес да я подкрепят, научи Ройтерс от разговори с дипломати и служители в шест европейски столици.

Важна подкрепа бе изразена от Париж, където служител в канцеларията на президента Еманюел Макрон каза, че френските и германските лидери трябва да се подкрепят, „защото няма как да има положителен резултат за един, ако той е в ущърб на другия“.

На фона на противопоставянето на Полша и резервите в Южна Европа Меркел попари очакванията, като каза, че тази седмица няма да може да се постигне всеобхватно споразумение на ниво ЕС.

Но изглежда някои европейски лидери започват да осъзнават, че разпадането на Шенгенската система на отворени граници – следствие от плана на ХСС да връща мигранти от германската граница, ще унищожи вътрешния пазар, който създава работни места, каза дипломат от ЕС. Числата също може да са в полза на Меркел, тъй като молбите за получаване на убежище са спаднали с 25 процента през първото тримесечие на тази година.

Дипломат от ЕС каза, че Меркел има нужда да създаде впечатление, че ЕС управлява миграцията и това е постижима цел. Има вероятност ЕС да подсили външните си граници и да се съгласи да даде повече пари на външни държави, най-вече за да спира хората, насочили се към Европа.

Италианската позиция е от решаващо значение

Най-много спорове буди въпросът как да бъдат разпределяни кандидатите за убежище, успели да влязат в Европа. Тук Италия е решаващият играч. Пристигането в Италия на 650 000 мигранти по море през последните допринесе за възхода на крайно дясната „Лига“, която сега е в коалиция с министър-председателя Джузепе Конте.

Конте възразява срещу регламента, изискващ първата държава от ЕС, в която мигрантите са влезли, да поема отговорност за тях, и миналата седмица влезе в сблъсък с Меркел. Но в сряда намекна за компромис, като каза пред парламента, че Италия може да помогне срещата на високо равнище да стане повратен момент за Европа, „за да създадем тази Европа, която желаем“.

Други дипломати не са толкова оптимистични. Дипломат от Южна Европа каза, че блокът върви към провал, а други посочиха, че в него вече не цари дух на консенсус и компромис.

За това донякъде може да е виновна и Меркел. Въпреки нейните проевропейски декларации тя винаги е поставяла германските интереси на първо място, а това дразни някои европейски столици.

„В тази ситуация няма причина да подкрепяме правителството, което е поне отчасти виновно за възникването на сегашния проблем – безконтролния приток на мигранти“, каза полски правителствен източник.

Освен това нейните европейски партньори са се променили. Около масата има повече десни лидери – отчасти в резултат, както казват някои коментатори, от нейните решения за строги икономии и за мигрантите. Германските медии описват тази седмица като решаваща за Меркел, тъй като ХСС все още твърди, че идната седмица ще започне да връща хора от границата.

Изправен пред трудни избори през октомври, ХСС докара спора до краен предел, допускайки възможността да разтури 70-годишния съюз с християндемократите (ХДС). Това може да коства на Меркел парламентарното й мнозинство.

Това може да означава правителство на малцинството на Меркел, нови избори и дори нов канцлер, ако тя загуби подкрепата на своя ХДС или просто реши, че й е дошло до гуша. ХСС обаче смекчи тона си през последните един-два дни, отдавайки предпочитание на решение на мигрантската криза на ниво ЕС.

„Нагласите се обръщат в нейна полза, защото ХСС осъзнава, че неговата тежка артилерия дава обратен резултат“, каза Йозеф Йофе, издател на седмичника „Ди Цайт“, който смята, че Меркел ще отблъсне атаките и ще остане на власт.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.