Заподозряха Тръмп, че има намерение да предаде Сирия на Путин

Владимир Путин и Доналд Тръмп. Снимка: от тв екрана

Един от резултатите от първата пълноформатна среща между президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп в Хелзинки може да бъде „предаването“ на Североизточна Сирия от Вашингтон. Такова предположение изказа пред „Независимая газета“ бившият специален представител на Държавния департамент по политическия преход в Сирия Фредерик Хоф, според когото изтеглянето на американските сили като отстъпка ще помогне на Тръмп да спаси репутацията си. Но Руската федерация ще трябва да поеме някои ангажименти.

„Сирийският режим, Иран и Русия преследват голяма цел. Те се тревожат, че ако обстановката в Североизточна Сирия успешно се стабилизира след „Ислямска държава“ (забранена в Руската федерация терористична групировка – бел. на „Независимая газета“), може да се появи нещо уникално в сирийската криза: привлекателна, жизнеспособна алтернатива на Асад и неговото обкръжение“, каза пред „Независимая газета“ бившият дипломат, имайки предвид сирийските райони, които са под американски „протекторат“.

„Те (Москва, Дамаск и Техеран – бел. на „Независимая газета“) искат президентът Тръмп да се довери на своите инстинкти и да предаде североизтока на режима (президента Башар Асад – бел. на „Независимая газета“). Москва, на свой ред, може да обмисли варианта за гарантиране на сигурността на Израел и Йордания на югозапад като стимул за САЩ да се откажат от североизточната част“, пише анализаторът.

Хоф припомни, че Тръмп е завладян от идеята за изтегляне на войските на САЩ от Сирия и свеждане до нула на тяхното участие в дейности, свързани с този въоръжен конфликт.

„На база открито заявеното от Тръмп желание за изтегляне от Сирия, подозирам, че президентът Тръмп възнамерява да запази собствената си репутация“, каза Хоф.

„Той може да представи това като победа“, обясни пред „Независимая газета“ бившият високопоставен представител на Държавния департамент.

„Но дори обещанията и намеренията на Москва във връзка с Югозападна Сирия да са чисти, като току-що навалял сняг, в крайна сметка Асад и иранските сили „Кудс“ (подразделение на Корпуса на гвардейците на ислямската революция – бел. на „Независимая газета“) ще действат така, както намерят за добре. Русия не може или не иска да направи така, че режимът да седне на реалната маса за преговори. Така че какво може да постигне тя в Югозападна Сирия?“, продължава Хоф.

Трябва да се отбележи, че руската страна е поела ангажимент да не допуска съсредоточаване на ирански и проирански сили (най-вече такива като ливанската групировка Хизбула) в югозападните райони, граничещи с Израел и Йордания.

Тяхното струпване особено тревожи властите в еврейската държава. Израел редовно взема на прицел позиции на верните на Иран сили на юг. Саудитското издание „Аш шарк ал аусат“ съобщи, че под егидата на американската страна неотдавна е било направено предложение, според което южните провинции, част от които доскоро продължаваха да са под контрола на умерената опозиция, да бъдат предадени на правителството в Дамаск.

Според тази информация Русия трябва да осигури изтеглянето на иранските сили от границите с Израел и Йордания. Военната динамика в тези райони предполага, че опозицията наистина няма да остане там.

„Мисля, че за Русия това е доста деликатен въпрос – тревогата на Израел, а също на Йордания във връзка с тяхната сигурност в Югозападна Сирия, обясни още Фредерик Хоф пред „Независимая газета“. – Например тя се опитваше да държи Иран и Хизбула по-далеч от израелските позиции на Голанските възвишения.

Кремъл се тревожи, че режимът на Асад в съчетание с иранското безразсъдство може да провокира доста разрушителни израелски удари срещу самия режим. В тази връзка Москва би могла да посъветва клиента си (правителството в Дамаск – бел. на „Независимая газета“) да се движи доста предпазливо в районите, намиращи се близо до Голанските възвишения, където Израел вече е изградил някои отношения (не само с местните жители, а и с действащите там групировки на умерената опозиция – бел. на „Независимая газета“) и е осигурил известна хуманитарна помощ. Това би бил много добър съвет.“

Трябва да напомним, че Тръмп неведнъж е заявявал своето намерение максимално да ограничи американското участие в уреждането на сирийския конфликт. Задачата с борбата със самозвания „халифат“ е почти изпълнена и данъкоплатците в САЩ според него не трябва да носят товара на финансовата отговорност за случващото се в арабската република.

Освен това американското ръководство е обмисляло идеята да замени своя контингент, действащ в тясно сътрудничество с многонационалния военен съюз Сирийски демократични сили (СДС), на североизток с друг контингент – арабски. Подобно предложение, както беше съобщено по-рано, са направили Саудитска Арабия и Египет. Изглежда, че Рияд дори е приел сериозно този план.

„Ние направихме предложение още на правителството на Барак Обама, че ако САЩ изпратят там свои войски, тогава Саудитска Арабия може да бъде готова да обсъди заедно с други страни варианта за разполагане на сили“, заяви през април саудитският външен министър Адел ал Джубейр и добави, че сега Рияд е готов да помогне на Сирия.

Според експерти сценарият с изтегляне на САЩ от арабската република и предаване на отговорността прилича на събитията в Ирак. „Обама вече предаде „отговорността“ за Ирак на Иран“, припомни пред „Независимая газета“ ръководителят на Центъра за ислямски изследвания към Института за иновационно развитие и експерт от Руския съвет по международни въпроси Кирил Семьонов.

„Естествено, тогава това не изглеждаше като сключване на договор, но фактически беше именно така. По онова време САЩ не възразиха срещу идването на власт в Ирак на явни проирански сили и им принесоха „в жертва“ своите „проксита“ от сунитското движение „Ас Сахуа“, което всъщност принуди Ал Каида (забранена в Руската федерация – бел. на „Независимая газета“) да мине в нелегалност. Така че тук има паралели.

Американците доста се занимаваха със силите на „Ас Сахуа“ и ги покровителстваха не по-малко от СДС в Сирия. Друг е въпросът до какво доведе всичко това там. При сегашната ситуация Асад, за разлика от Саддам, остава на власт и в една или друга степен запазва институциите. Но има друг проблем – Иран и неговото многоешалонно присъствие в Сирия“, обяснява още Семьонов.

Всъщност такъв вариант, при който руската страна поема отговорност за сигурността на Израел и Йордания, повдига въпроса какво може да й струва тази „отговорност“. Трябва да се отбележи, че Москва има доста малко лостове за влияние върху иранските сили, които, както изглежда, нямат намерение да напускат южните райони на Сирия.

Израелските специални служби твърдят, че в южните провинции продължава да има ирански и проирански бойци, маскирани като обикновени войници от сирийската правителствена армия. Не трябва да се забравя и за високото ниво на интегрираност на бойците на Хизбула и шиитски милиции в различни подразделения на армията на Башар Асад. Наблюдатели се съмняват, че руската страна ще успее да им повлияе и да осигури пълното им изтегляне от южните граници на арабската република.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.