Меркел е контузена, но още на крака след спора за миграцията

Ангела Меркел

Сделката за спасяване на репутацията, която Ангела Меркел сключи с консервативните си баварски съюзници, показва, че канцлерът, макар и отслабена, е крайно необходима на партията си.

Меркел не е премахнала напрежението, което съществува в коалицията. Но поради липсата на вдъхващи доверие претенденти за лидерския пост на Християндемократическия съюз (ХДС) и страха на много германци от крайната десница тя остава на власт и вероятно така ще е до следващите избори през 2021 г.

От почти 13 години тя е начело на най-голямата икономика в Европа и много експерти очакваха, че 63-годишният канцлер няма да изкара целия си мандат, особено като се има предвид клаузата в коалиционната сделка, позволяваща на партиите да направят преглед на напредъка след две години.

„И канцлерът, и (лидерът на баварските й съюзници Хорст) Зеехофер са ощетени. Това е споразумение, което не може да бъде приложено, но позволява и на двамата да спасят репутацията си“, каза преподавателят по политика в Кьолнския университет Томас Йегер.

Той обаче добави: „Тя превърна в своя съдба това да бъде канцлер на Германия. И няма намерение да отстъпва.“

Меркел тъкмо се беше върнала от Брюксел, където помогна да се постигне споразумение на Европейския съюз за контрол на миграцията, и в понеделник трябваше отново да прилага своите умения по същия въпрос, за да спаси разклатената си коалиция, която беше пред разпадане.

Сделката, договорена с Християнсоциалния съюз (ХСС), предвижда създаването на транзитни центрове на границата с Австрия, за да се намали бремето от приемането на над 1,6 милион мигранти от 2014 г. в резултат на възприетата от Меркел бежанска политика на отворените врати.

Компромисът, който зависи и от одобрението на нейните коалиционни партньори от Германската социалдемократическа партия (ГСДП), и от Австрия, беше посрещнат с унищожителни критики в германските медии. „Отровно решение“ беше заглавието на редакционна статия в най-продавания ежедневник „Билд“.

ХСС беше заплашил с по-строг граничен контрол – нещо, което Меркел отхвърли, настоявайки за европейско решение.

Скрита заплаха

Компромисът не решава един от най-големите проблеми за Меркел: дълбокия разрив с ХСС преди провинциалните избори през октомври, на които той е изправен пред сериозно предизвикателство от крайнодясната „Алтернатива за Германия“ (АзГ).

Тя по-специално все още трябва да работи с лидера на ХСС и вътрешен министър на Германия Хорст Зеехофер, с когото няколко пъти влиза в конфронтация заради различни аспекти на миграционната политика.

Последните две седмици показаха колко отровни са техните отношения. Непокорният Зеехофер заяви пред ежедневника „Зюддойче цайтунг“: Няма да се оставя да бъда уволнен от канцлер, който е канцлер единствено благодарение на мен.“

Коалицията на Меркел би загубила парламентарното си мнозинство без ХСС.

Главният икономист в „Комерцбанк“ Йорг Кремер каза, че доверието до голяма степен е унищожено. „Това е трудна основа за останалата част от законодателната власт и представлява най-малкото скрита заплаха за стабилността на правителството“, каза той.

Двамата дори не демонстрираха единство след пробива: след петчасови преговори Зеехофер, който изглеждаше облекчен, и Меркел, която имаше вид все едно нищо особено не се е случило, направиха изявления пред репортерите поотделно след сключването на сделката.

Експерти очакват още спорове в идните седмици и месеци, например за плановете за реформа в еврозоната, срещу които ХСС възразява.

Разпрата с ХСС обаче изглежда засилва подкрепата за Меркел в редиците на ХДС, въпреки че много членове предпочитат политиките на Зеехофер.

„Няма да позволим нашият канцлер да бъде отстрелян от малката сестринска партия“, заяви пред Ройтерс висш депутат от ХДС.

Потъването на Титаник

Докато още има подкрепата на ХСС, Меркел е в безопасност. Една от причините е, че няма ясен претендент за нейния пост, след като през годините тя елиминира няколко възможни съперника.

Протежето й Анегрет Крам-Каренбауер, която е генерален секретар на ХДС, може в крайна сметка да поеме ръководството, но анализатори казват, че тя е твърде невзрачна, за да бъде подкрепена от ХДС, а нейният най-голям критик в партията Йенс Шпан не е достатъчно популярен сред избирателите.

„ХДС обикновено не се отървава от своите лидери, освен ако не усети, че „Титаник“ потъва“, каза Йегер.

Позицията на Меркел също така е подсилена от социологическите проучвания, някои от които показват, че избирателите подкрепят европейския й подход. Анкета на „Форза“ в понеделник показа, че 67 процента от германците смятат позицията на Зеехофер за безотговорна.

Тревогата на мнозина избиратели и основните политически партии от нарастващата сила на АзГ също укрепва положението й. Във вторник АзГ се опита да се възползва от недоволството от сделката за миграцията.

„Само защото са толкова уплашени от нас, консерваторите не виждат друг вариант, освен да приложат нашите искания“, казаха парламентарните лидери на АзГ Алис Вайдел и Александер Гауланд.

Социологът от ИНСА Херман Бинкерт каза, че големите печеливши от евентуални нови избори ще са АзГ и Зелените. Най-скорошното проучване на института показа, че подкрепата за АзГ се е увеличила с половин пункт до 16,5 процента – от почти 13 процента през септември.

ГСДП, която се мъчи да се възстанови след най-лошия си изборен резултат от 1933 г., е твърде слаба, за да изостави Меркел и да отиде на нови избори. Заради всичко това много коментатори мислят, че Меркел може да изкара мандата си докрай.

Меркел в нито един момент не изглеждаше притеснена през последните две напрегнати седмици, а хора, които работят с нея, казват, че е била съсредоточена и спокойна при преговорите и не е губила чувството си за хумор.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.