Похвално слово за дузпата (Влияе ли с нещо Путин на резултатите на Световното?)…+ видео

Руският вратар Акинфеев спасява дузпата на испанеца Яго Аспас с крак. Вижда се как е протегнал крак и отбива топката, насочена точно в средата на вратата. Снимка: от видео

Най-странният коментар за Световното първенство в Русия е, че Путин с нещо го е нагласил. Е, как? Съдиите не ги определя той, а ФИФА – прави се селекция по оценки през годините, кастинг, жребий и т. н. И със сегашната система за видеопроверка на съдийските решения по-трудно може да се даде предимство на някой отбор с дузпа.

„Абе, има нещо”, клатят невярващо глави някои обсебени на тема Русия.

Русия неочаквано стигна четвъртфинал, като отстрани с дузпи Испания. А Испания беше сочена за фаворит за купата, с най-големи шансове, от задълбочено изследване на института на ФИФА в Лозана, с милиони компютърни симулации и анализ на мачовете на националните отбори, на всеки играч поотделно, на клубните мачове, пробягано разстояние и т. н.

Прогнозите на групите за анализ на няколко световни банки, също с компютърни симулации и т. н. сочеха за основен фаворит Германия, която също отпадна срамно със загуба от Южна Корея, която всички смятаха за аутсайдер. Отпаднаха и Аржентина, и Португалия, поставяни, макар и с по-малък шанс, сред фаворитите за купата.

Какво може да е това нещо, с което някой да влияе на резултатите от Световното? Възможно ли е въобще?

Някои са недоволни от дузпите като завършек на равностойните мачове. Дори по Си Ен Ен разискваха този въпрос.
Дузпата е много ясен начин за излъчване на победител в един мач с равен резултат в редовното време и в продълженията.

Дузпата въобще не е въпрос на късмет, а на майсторство и тренировка на футболиста, който я изпълнява. Погрешно някои смятат вратарите за голям фактор при дузпите. В едно интервю преди години легендарният вратар Лев Яшин каза пред спортния журналист Георги Бойчев, че всяка несполучлива дузпа е грешка на изпълнителя, а не успех на вратаря. Яшин е спасявал дузпа на Пеле. …Да не му се види на някого съмнително да се цитира руснака Яшин, лека му пръст.

Впрочем, колегата Георги Бойчев интервюира най-големите звезди на футбола през 80-те и 90-те като Фалкао, Платини, Кройф, Ван Бастен, Гулит, Бекенбауер и др. (виж тук историята с тези интервюта, правени още при соца, която си заслужаваше да се опише отделно).

Шега от руските социални мрежи – „секретен указ“ на президента Путин определя резултатите от мачовете в първенството.

От 11 метра пред врата с ширина 7,32 м, футболистът има непреодолимо предимство пред вратаря. Има зони на вратата, от средата нагоре към ъглите, които вратар с никакъв скок не може да покрие. Правилно изпълнена дузпа не може да бъде спасена от вратар – това е азбучно положение. Така че, ако футболистът бие достатъчно силно, достатъчно към краищата на вратата, от половината височина нагоре към ъглите, шутът е неспасяем. Дори вратарят да успее да докосне с ръка топката, тя влиза в мрежата. Неспасяеми са и попадения ниско плътно в ъглите до гредата, но е рисковано дали изпълнителят ще уцели или ще излезе извън вратата, както често се случва. Дузпи са изпускали Зико, Пеле, Марадона, Платини, Дейвид Бекъм, Зидан и др. най-големи майстори стрелци. Меси и Роналдо имат изпуснати по 20 дузпи в кариерата си.

Някогашният национал на Бразилия Сократес пък изпълняваше дузпи от място, без засилка, като целеше точно онези зони, които са недостижими със скок на вратаря.

На световното сега се нагледахме на спасени дузпи. Много футболисти се правят на майстори, стрелят с разни финтове право в средата, където седи вратарят. По правило той винаги скача вляво или вдясно, като избира едната посока, понякога погрешно. И ако футболистът шутира в средата, опразнена от скачащия вратар, топката може да влезе, може обаче и да не влезе. Лука Модрич би дузпата в редовното време срещу Дания близо до средата на вратата и пропусна, вратарят улови. При дузпите на мача Испания – Русия, Яго Аспас би право в средата, руският вратар Акинфеев скочи вдясно при изпълнението, но, докато летеше настрани, с вдигнат крак успя да избие топката, насочена към средата на вратата. (виж тук).

Дузпите показват равнището на подготовка на футболистите. Ако някой отбор падне на дузпи, това ще рече, че футболистите не са си научили уроците достатъчно, или са психически по-нестабилни, не изпълняват ударите уверено. И губят заслужено мача.

Злополучните изпълнения на дузпи показват и колко труден занаят е футболът. Изглежда лесно да риташ топката, но точно насочване е трудно постижимо. Не случайно Роналдо, който вкара гол от пряк свободен удар на това световно, преди това има несполука от такива удари последователно над 40 пъти. И на предишните две световни не можа да вкара повече от един гол – той, голмайстор на испанското първенство години наред.

И от само 11 метра пред средата на вратата, сам срещу вратаря е трудно. Някои уцелват греда, други въобще не уцелват вратата. Или бият така, че вратарят успява да познае посоката и да спаси – дали усетил предварително по погледа на футболиста накъде ще бие, или просто скача на едната страна като шанс 50 на 50.

Който отбор загуби на дузпи, губи заслужено, не е въпрос на късмет.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.