Защо Макрон има късмет, че Франция спечели световната купа

Еманюел Макрон и Колинда Грабар-Китарович след финала на световното първенство. Снимка: от тв екрана

Изглежда, че Еманюел Макрон току-що отново извади късмет. Вълнуващата победа на Франция с 4-2 над Хърватия на финала на Световното първенство по футбол в неделя е точно тази добра новина, за която повечето президенти могат само да мечтаят. Това е втората световна купа за страната след успеха й като домакин през 1998 г., който предизвика вълна от национален оптимизъм.

След 14 месеца на власт рейтингът на Макрон постоянно спада, стигайки до едва 40 процента. Въпреки че ръководи много икономически и социални реформи, 40-годишният бивш инвестиционен банкер е наричан от много критици от левицата „президента на богатите“ и този етикет му подхожда. Неотдавнашните противоречия заради разходи за порцеланови съдове, изграждане на плувен басейн в президентска резиденция и остри коментари за цената на социалните грижи подсилват образа му на лидер, който, поне според някои, е далече от хората.

Изглежда обаче, че щастието отново се усмихва на Макрон, точно както по време на кандидатпрезидентската кампания през 2017 г., когато той се възползва от извънредна поредица от благоприятни събития, включително провала на кандидатурата на консервативния фаворит заради корупционен скандал.

Макрон, който беше в Москва, за да гледа финала със съпругата си Брижит, беше развълнуван от победата и стоя на терена в поройния дъжд, за да прегърне един след друг всеки от играчите, а после радостно да целуне световната купа. Снимка, показваща го как празнува един от головете за Франция, размахвайки юмруци във въздуха, стана много популярна в социалните мрежи.

През 1998 г. популярността на тогавашния президент Жак Ширак рязко се увеличи благодарение на „ефекта от световното първенство“ – рейтингът му скочи с 18 пункта според Френския институт за изследване на общественото мнение (ФИИОМ). Това помогна на остаряващия голист да се възстанови от унизителното поражение на предсрочните избори през 1997 г. Сърдечното отношение и ентусиазираната подкрепа на Ширак към мултикултурния отбор на плеймейкъра Зинедин Зидан през 90-те му помогна да се справи с поредица корупционни скандали, след което той спечели втори мандат.

Макрон, който все още уверено командва и не е сведен до предимно церемониалната роля, каквато имаше Ширак при режима на „съжителство“ със социалистите, едва ли може да спечели много повече от няколко пункта от сегашното си ниско ниво. Но въпреки това политически социолози казват, че не се изключва известен ръст на популярността – у дома или в чужбина.

„Съвсем не е сигурно, че това, което се случи през 1998 г., сега ще се повтори по същия начин“, заяви пред „Ройтерс“ социологът от „Одокса“ Гаел Слиман. „Но е много вероятно популярността на изпълнителната власт да се увеличи с 5, 6, 10 пункта.“ „Това може да окаже значително въздействие и върху френския икономически дух, увереността на хората в бъдещето, техния оптимизъм като цяло, включително по отношение на потребителското поведение“, каза той.

Генерал с късмет

Помощниците на Макрон се опитват да омаловажат всякакви намеци за връзка между политиката и футбола. Те не искат президентът да бъде обвиняван в оказване на влияние върху Световното първенство, въпреки че Макрон и съпругата му бяха в Москва, за да гледат финала. „Ние нямаме нищо общо с това, но нека се радваме“, каза Макрон на своите министри миналата седмица, след като Франция победи Белгия на полуфинала.

Все пак Макрон може да очаква еуфория от неделя да предизвика вълна от нова самоувереност и национална гордост, като в същото време вероятно подсили репутацията на Франция в международен план. За младия президент ситуацията донякъде прилича на това, което се предполага, че е казал Наполеон Бонапарт за своите военни командири: не ме интересуват техните умения, „дайте ми генерали с късмет“.

„Трябва да се проявява голяма предпазливост, що се отнася до политическия ефект, но може би ще има морален ефект, който ще продължи през лятото“, заяви пред „Ройтерс“ Фредерик Даби от ФИИОМ. „Аз повече виждам ефект за имиджа на Франция в чужбина, това дава ефект на натрупване, то подсилва рефрена на Макрон „Франция се завръща“.

Във вътрешен план страната може да се задоволи с повдигане на „доброто настроение“. След години на висока безработица, икономическа стагнация и поредица от смъртоносни ислямистки нападение от 2015 г. насам спечелването на световната купа може да помогне на страната да почувства, че най-лошото е отминало. Това може също така да помогне по-лесно да се преглътне горчивият хап, който правителството възнамерява скоро да предложи – непопулярни съкращения на разходите, очаквани след лятото.

„Втората половина на годината ще е малко сложна“, заяви пред „Ройтерс“ Людовик Субран, който ръководи проучванията в „Алианц“. „Покупателната способност намалява, а онези французи, които не са предприемачи, се оплакват. Макрон имаше нужда от тази победа.“

Според проучванията на Субран световната купа ще подсили френското потребление с 0.2 пункта тази година, което на свой ред ще повиши икономическия растеж в по-широк план с 0.1 пункт. Това може да е достатъчно, за да помогне на Макрон да бъде в тон с химна на френския отбор през 1998 г.: I Will Survive („Ще оцелея“).

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.