Путин манипулира Тръмп. Какво трябва да направят американците?

В кариерата си като служител под прикритие в ЦРУ видях руското разузнаване да манипулира много хора. Никога не съм допускал, че някой ден американският президент ще стане един от тези хора.

Фактът, че президентът не успя да защити единодушните заключения на разузнавателната общност на САЩ за руска намеса в изборите през 2016 г. и да осъди тайната руска кампания за влияние, както и фактът, че стоеше безучастно пред очите на света, докато руски диктатор сипеше лъжи, обърка мнозина, но трябва да притеснява всички американци. Правейки това, което Владимир Путин би искал, лидерът на свободния свят се включи активно в руска кампания за дезинформация, която легитимира руските опровержения и отслаби доверието към САЩ както сред нашите приятели в чужбина, така и сред враговете ни.

Като член на Конгреса, равностоен клон на управлението, който основателите на САЩ са замислили с цел да гарантира контрол и равновесие в разделението на властите, вярвам, че ние, конгресмените трябва да изпълним задълженията си по надзор, както и да се грижим американците да бъдат информирани за сегашната опасност.

Сякаш мнозина американци са забравили, че Русия е наш противник, а не съюзник и че причините за днешното напрежение датират от дълго преди изборите през 2016 година. В продължение на повече от десетилетие Русия се намесваше в избори по цял свят, подкрепяше брутални диктатори и нахлуваше в суверенни страни – всичко това във вреда на интересите на САЩ. Мит Ромни беше прав, когато през 2012 г. каза на президента Барак Обама, че Русия е „без съмнение нашият геополитически враг номер 1“.

Нашата разузнавателна общност заключи с висока степен на увереност, че президентът Путин е наредил лично на своите сили за сигурност да предприемат кампания за оказване на влияние, целяща да подкопае доверието в американската демокрация и да всее хаос в избирателната ни система. Руските усилия за хакване на политически организации и щатски изборни комисии са добре документирани, както и руските кампании за дезинформация в социални медии.

Русия е противник не само на САЩ, а и на обичащите свободата хора навсякъде по света. Дезинформацията и хаоса са руска форма на изкуство, развита през съветската епоха, която Русия днес е модернизирала за използване на съвременни инструменти. Резултатът беше, че руска дезинформация се разпространи като вирус през целия западен свят. От изборите във Великобритания, Франция и Черна гора до инвазиите в Грузия и Украйна, Москва следваше агресивна външна политика, целяща да всее хаос и да засили руското влияние в страни, които по-рано бяха подвластни на съветския комунизъм. Тези усилия отслабват наши съюзници и подсилват тези, които се опитват да подкопаят демократичния ред, помогнал за предотвратяването на нова световна война в Европа след 1945 г.

Нещо повече, заплахата от руска намеса в избори в САЩ не е отминала. Миналата седмица директорът на американското разузнаване Дан Коутс предупреди, че „предупредителните светлинки мигат в червено“, че Русия и други противници ще предприемат нови кибератаки срещу дигиталната ни инфраструктура. Това включва много от енергийните компании в моя собствен район в Южен и Западен Тексас.

Не се заблуждавайте, руските кампании за дезинформация работят.

Много от моите избиратели питаха какво може да направи Конгресът, за да защити американците от руски заплахи и да гарантира контрол над поведението на изпълнителната власт на събития като това в Хелзинки. Ако е необходимо, Конгресът трябва да поеме водеща роля по въпросите на европейската сигурност, както през последните години. Например, при управлението на Обама, Конгресът неведнъж оказа натиск над президента – използвайки силата на парите чрез закони за бюджетно кредитиране – да изпрати смъртоносни оръжия, за да помогне на Украйна в борбата срещу подкрепяните от Русия сепаратисти.

Миналата година Конгресът прие закон „За противодействие на противниците на Америка чрез санкции“, за да наложи тежки санкции на Русия в отговор на нейната намеса в нашите президентски избори. Тази година Камарата на представителите прие Закона за киберсътрудничество с Украйна, за да подобри способностите на Украйна да отвръща на подкрепяни от Русия опити за дезинформация и пропаганда. Освен това се радвам, че Сенатската комисия по външните работи поиска от държавния секретар Майк Помпейо да свидетелства за неотдавнашните срещи на президента с Ким Чен-ун и с Владимир Путин.

Освен това Конгресът трябва да вземе мерки, за да даде на мъжете и жените, служещи в нашите разузнавателни агенции инструментите, от които се нуждаят, за да се противопоставят на Москва и да предотвратят подобни случаи в бъдеще. Можем да започнем, като поставим на бюрото на президента Закона за разузнаването, който разрешава финансиране, подкрепящо програми от критично значение за националната сигурност в цялата разузнавателна общност. Той изисква освен това редовни публични доклади за външни заплахи срещу предизборни кампании на федерални избори преди тези избори да се състоят. С него става задължително и уведомяването на Конгреса в рамките на 14 дни след като е определено с умерена или висока увереност, че външна сила е извършила киберпроникване или кампания с активни мерки, за да повлияе на федерални избори. Законът изисква и доклади пред комисиите по разузнаване на Сената и Камарата на представителите за минали и продължаващи руски кампании за влияние.

Като член на Комисията по надзор и правителствена реформа към Камарата на представителите, вярвам искрено във важността на надзорните задължения на Конгреса и ще работя със своите колеги, за да гарантирам, че правителството приема сериозно руската заплаха.

Ако не предприемем действия, рискуваме да отслабим още повече доверието към себе си в международните преговори за важни търговски споразумения, военни съюзи и за ядрените оръжия, както сред приятелите, така и сред враговете си.

В тази опасна геополитическа обстановка трябва да бъдем бдителни и силни при отговорите на чуждестранни заплахи. Поставяните от Русия предизвикателства не са различни и се надявам, че президентът споделя моята убеденост, че силата на Америка, а не нейната слабост, е най-добрият начин да се опази световната сигурност пред лицето на противници като Русия.

БТА

*Уил Хърд е бивш офицер от ЦРУ, сега конгресмен от щата Тексас (бел. „Ню Йорк таймс“)

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.