Пекин вкарва изкуствения интелект в дипломацията

Илюстрация: Импакт мениджмънт

Вдъхновен от отличните способности, които изкуственият интелект показва в сложни настолни игри, Китай работи за овладяване на технологията за целите на външната политика.

Има информация, че външното министерство на страната изпробва няколко прототипни системи за изкуствен интелект, за да оценява рисковете за инвестиционни проекти в чужбина – като преврати или тероризъм.

Говори се, че една от системите, създадена от Китайската академия на науките, търси модели в огромно количество данни – от разговори на дипломатически приеми и коктейли до сателитни снимки, за да позволи да се вникне във възможните стратегии.

За системата пръв съобщи в. „Саут Чайна морнинг пост“. „Водещите технологии, включително големите данни и изкуственият интелект, предизвикват значителни промени в начина, по който хората работят и живеят“, заяви външното министерство пред вестника. „Приложенията в много отрасли и сектори се увеличават ежедневно.“

Този ход изтъкна ролята, която изкуственият интелект обещава да играе в съперничеството между великите сили. Говорейки за изкуствения интелект, президентът Путин каза миналата година: „Който стане лидер в тази област, ще управлява света.“

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо оповести вчера нова американска инициатива за противодействие на влиянието на Китай в Азия и на субконтинента. Без да споменава Пекин, той се опита да представи Вашингтон като по-благоприятен партньор.

„Голямата тема на нашия ангажимент е следната: където отива Америка, ние търсим партньорство, не господство“, каза той. Помпейо очерта нови усилия за оспорване на опитите на Китай за изграждане на инфраструктура и влияние в чужбина чрез неговата т.нар. инициатива „Един пояс, един път“.

Планът на САЩ ще включва сравнително умерени държавни инвестиции, включително 113 милиона долара за инициативи в областта на новите технологии, енергията и инфраструктурата в регион, който Белият дом нарича Индо-тихоокеански, простиращ се от западното крайбрежие на Америка до западното крайбрежие на Индия и където живее една трета от населението на света.

Помпейо призова региона да остане „свободен и отворен“ – косвено предизвикателство към китайския авторитарен режим.

Политици и в двете страни смятат изкуствения интелект за трансформираща технология, подобно на изобретяването на двигателя с вътрешно горене, но анализатори в САЩ се страхуват, че Китай е на път да получи превъзходство. В проучване, публикувано тази седмица от изследователския Център за нова американска сигурност във Вашингтон, се казваше, че „за разлика от Китай, Съединените щати нямат структурирана национална стратегия за това как да подхождат към изкуствения интелект“.

Разликата в напредъка между двете страни в областта на изкуствения интелект отчасти отразява „разликата между демокрацията на Америка и по-авторитарния режим на Китай“. Според доклада контролът на Пекин върху интернета на китайска територия позволява на неговите компютърни учени да събират данни за обучение на системи за изкуствен интелект много по-ефективно от техните американски съперници.

Президентът Си обяви, че до 2030 г. Китай би трябвало да се превърне в най-важното средище в света за иновации в областта на изкуствения интелект. Когато той произнасяше последната си новогодишна реч, на рафтовете зад него се виждаха поне две книги за изкуствен интелект.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.