Хаос ли означава Брекзит без сделка?

Брекзит. Илюстрация: Мастър инвестор

Перспективите за Брекзит без сделка изглежда се увеличават, след като миналия месец преговарящият от Европейския съюз отхвърли ключови елементи от предложенията на премиера Тереза Мей за ново търговско споразумение.

Управителят на „Банк ъв Ингланд“ Марк Карни каза в петък, че вероятността Великобритания да излезе от ЕС без сключена сделка с Брюксел е „смущаващо висока“. Министърът на търговията Лиъм Фокс определи шансовете за това на 60 срещу 40.

Канцеларията на Мей повтори в понеделник, че тя продължава да бъде убедена, че Великобритания ще договори добро споразумение, но че „без сделка е по-добре от лоша сделка“. Британската лира удари в понеделник 11-месечно дъно към долара и търговците свързаха това отчасти с вероятността за „без сделка“. Следват някои въпроси и отговори за това какво може да означава „Брекзит без сделка“.

КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ, АКО ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И ЕС НЕ СЕ СПОРАЗУМЕЯТ?

Великобритания е член на Световната търговска организация (СТО), така че тарифите и другите условия, управляващи търговията с ЕС, ще са според правилата на СТО.

Тарифите на ЕС са доста ниски, средно около 5 процента, но те са по-високи за част от важния британски износ, включително автомобилите, които ще се сблъскат с 10 процента мито.

Износителите ще се изправят пред други бариери, сред които съобразяване със стандартите на ЕС за стоки като храни и електроуреди и материали. Британският експорт може да се бави на границата на ЕС.

Много британски фирми за услуги, особено огромният финансов бранш, вероятно ще срещнат повече ограничения в бизнеса си с блока, отколкото при предпочитаното от Тереза Мей споразумение.

Съгласно правилата на СТО Великобритания и ЕС не може да си предоставят взаимно ниски мита, бързи гранични проверки или тясно сътрудничество в услугите, ако не предложат същото на всички страни членки на СТО.

КОЕ ЩЕ Е НАЙ-ЛОШОТО ПРИ БРЕКЗИТ БЕЗ СДЕЛКА?

Повечето икономисти казват, че колкото по-високи са бариерите пред търговията с ЕС, толкова по-тежък ще е ударът върху Великобритания.

Националният институт за икономика и социални изследвания казва, че Брекзитът без сделка ще струва на всеки човек във Великобритания по 800 лири годишно повече, отколкото при „мек Брекзит“, при който Великобритания ще има отношения с ЕС, подобни на тези между Норвегия и блока. Планът на Мей ще струва годишно 500 лири повече на човек, отколкото при „мек Брекзит“

Въздействието върху британската икономика може да бъде още по-голямо, ако намалеят инвестициите в бизнеса и това допълнително забави бавния растеж на производителността или ако спадът в миграцията породи недостиг на работна ръка.

КАКВО Е ПОЛОЖИТЕЛНОТО ПРИ БРЕКЗИТ БЕЗ СДЕЛКА?

Поддръжниците на Брекзита твърдят, че правилата на СТО ще помогнат на британската икономика, тъй като за Лондон ще бъде по-лесно да сключва търговски споразумения с бързоразвиващи се страни и региони извън Европа. Обаче това ще отнеме години, а и Великобритания може да срещне затруднения, за да си осигури благоприятни условия от страни като Съединените щати или Китай.

Икономистът Рут Лий, която е привърженик на Брекзита, казва, че опасенията за забавяния по границата са преувеличени, защото страните извън ЕС обикновено декларират онлайн своя износ, за да ускорят преминаването му. Подкрепящите Брекзита казват също, че Великобритания може да спести от предполагаемата сметка по развода около 39 милиарда лири и да ги изхарчи вместо това за обществени услуги.

БРЕКЗИТ БЕЗ СДЕЛКА ЗНАЧИ ЛИ ХАОС?

При оставащи осем месеца до излизането на Великобритания от ЕС има малко време за договаряне на споразумение или за подготовка на двете страни за евентуален Брекзит без сделка.

Всеки безразборен Брекзит създава риска от закъснения по границите, докато чиновниците се борят с внезапно въведените нови митнически правила.

Британското правителство изготвя планове за запасяване с лекарства и кръвни продукти преди възможния Брекзит без сделка.

При най-лошия сценарий Великобритания ще отпадне от споразумението „Открито небе“ между САЩ и ЕС, което може да доведе до транспортен хаос. Финансовите производни от търговията ще се изправят пред правна несигурност.

Гражданите на ЕС във Великобритания и британските граждани в ЕС може да загубят разрешителните си за пребиваване и други права.

Предвид потенциалния срив ЕС може да предложи удължаване на периода за преговори по Брекзита, ако има някакви изгледи за споразумение, казва икономистът от „Джей Пи Морган“ Малкълм Бар. По думите му „ЕС знае, че Брекзит без сделка ще навреди на всички замесени и ще трябва да бъдат решавани огромен комплекс от проблеми“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.