www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 20 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Е200? Е300? - познай що е то или как да се опазим от добавките в храните

8 Декември 2007

 

На тази опаковка е изписана с цифров индекс само една хранителна добавка - Е621 - натриев глутамат. Снимки: Светослава Банчева

Бихте ли купили на детето си близалка, оцветена с багрила от стрити насекоми? Вероятно много пъти сте го правили, без да знаете, защото въпросният оцветител е изписан в съдържанието на хранителните продукти под кодовото наименование Е120.

Повечето хора рядко се зачитат в ситните букви в съдържанието на хранителните продукти. Списъкът на съставките често включва поредица от “Е”-та, зад които понякога се крият рискови за здравето вещества или са неподходящи за някои хора, поради заболявания и др. С буквата “Е”, последвана от трицифрено число, в Европейския съюз се обозначават технологичните добавки към храните, известни още като адитиви. Преди години много от тях са били с органичен произход, но в момента повечето са синтетични, тъй като производството им е по-лесно. В различните страни по света има различни норми за добавките, означени с Е. В отделни страни някои са направо забранени, в други - разрешени в точно определено количество.

На тази опаковка са изписани с цифров индекс хранителните добавки, но те едва се разчитат вляво. Снимки: Светослава Банчева

Според Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните съдържанието на адитиви трябва да е отразено на опаковката в следния ред: наименованието на категорията (например “Оцветител”, “Консервант”, “Антиоксидант”, “Желиращ агент”, “Стабилизатор” и т. н.), последвано от наименованието на съставката или нейния Е-номер. Ако съставката спада към повече от една категория, тя носи името на тази категория, която съответства на основното й предназначение в съответната храна.

На опаковката добавките не са изписани по правилата - те присъстват само като цифрови индекси. Снимки: Светослава Банчева

Но ако се загледа човек в опаковките по българските магазини, ще види, че много от стоките изписват в съдържанието само цифровото означение на консерванта, оцветителя и т. н. Или обратното - изписват само наименованието му без цифровото означение. Потребителят се обърква, защото не знае какво се крие под различните наименования или под различните цифрови означения (виж снимките).
Човек може и да е алергичен към субстанция, която съкращението обозначава, но не е изрично упомената. Храни, представени за вегетараиански пък, биха могли да съдържат вещества с животински произход, маскирани зад невинни означание като Е101, Е161, Е631. Затова е важно да се знае какво точно стои зад “Е”-тата.

Добавките (адитивите) се делят на оцветители, консерванти, антиоксиданти, коректори на киселинността, сгъстители, стабилизатори, емулгатори, набухватели и подобрители на вкуса. Добавят се в храните, за да се повиши хранителната им стойност, да се удължи срокът на годност, да се подсили вкусът или други свойства на храните, както и да се улесни приготвянето им. Макар че по-голямата част от добавките се водят безвредни, някои от тях са опасни и е препоръчително да се избягват.

Европейският съвет по хранителните добавки е изготвил списък на Е-добавките, които са безвредни за здравето на хората и са одобрени за използване в хранителните продукти на територията на Евросъюза. Много експерти, гастроентеролози и привърженици на природното хранене обаче твърдят, че и голяма част от разрешените добавки имат вредно действие и са недостатъчно изследвани (виж по-долу). Адитивите, които отсъстват от списъка, най-често не са забранени, но няма гаранция, че са безвредни.

Когато върху опаковката на храните не пише точно от коя категория са добавките, например – вместо „набухватели: Е500, Е471“ - на етикета пише само: „Е500, Е471“, човек може да се ориентира по първата цифра от числото.

От Е100 до Е182 добавките са оцветители. Те се използват в разтворими и „натурални“ сокове, нектари, газирани напитки, степчета, сладкиши, соленки, снаксове, чипс, пуканки и царевични пръчици. Почти всички чипсове, снаксове и солети с нетрадиционен вкус, например „на бекон“, „на пиле“ и др., са пълни с оцветители и овкусители. Оцветители се срещат също и в бонбони, близалки, торти, сладоледи и др.

Най-коварното в тези оцветители е, че може да се произвеждат от стрити насекоми, животински кости, хрущяли, козина, пера и др. Тази отблъскваща информация е закодирана под невинни индекси.

От Е200 до Е290 добавките са консерванти. Те увеличават срока на годност на продуктите. Срещат се освен в консервираните храни като компоти, лютеници, сокове и конфитюри, също и в месните храни, готовите салати, млеката, сметаните и всички храни с по-дълъг срок на годност. Консерванти има дори във вакумно опакованите храни.

В днешно време, ако човек не отглежда и не приготвя сам прясна храна, ще-не ще поглъща консерванти. Те присъстват във всякакви храни.

На тази опаковка добавките са изписани като вид и с цифрови индекси, но потребителят не знае какво е това. Снимки: Светослава Банчева

Най-разпространени сред консервантите са нитритите, които се използват за съхранение на месо и месни произведения, съдържат се в колбасите. Твърди се, че повишават риска от рак. Затова за съдържанието на консерванти в храните има строго определени максимално допустими норми, които обаче не се следят внимателно. Съдържат се и в кайма и сушени колбаси.
Специалистите по здравословно хранене препоръчват вместо вакумирани меса и полуготови месни храни, да се купува прясно или замразено месо и да се готви.

Сулфитите и бензоантите са консерванти за плодове, зеленчуци, безалкохолни, пюрета, зеленчукови консерви, натуралните сокове в кутии и др. За тях се изреждат цял ред възможни алергични реакции или ефекти върху здравето. Затова специалистите по хранене препоръчват сурови плодове, зеленчуци, пресни сокове.

От Е296 до Е385 добавките са киселини и антиоксиданти. Предпазват от разлагане и се съдържат в млечно-кисели продукти – подсладени плодови млека, десерти, салами и др. колбаси, краве масло, шоколад.

На този етикет на кайма са изписани с цифрови индекси антиоксиданти, но сред тях е изписан и цифровият индекс на консервант. Снимки: Светослава Банчева

От Е400 до Е495 добавките са гуми, емулгатори, стабилизатори и сгъстители, които запазват консистенцията на продукта. Слагат се в брашното, за да се омекоти хлябът (не са за препоръчване хлябове, меки и еластични като дунапрен), в месните продукти улесняват емулгирането на мазнините (колбаси с добра консистенция издават високо съдържание на тези добавки).

На опаковката добавките не са изписани по правилата - само една е изписана с цифров индекс и потребителят се подвежда. Снимки: Светослава Банчева

Гумите и сгъстителите се използват в дъвки, дражета, сладка, конфитюри, кондензирани млека, шоколадови десерти, бонбони и др.

От Е500 до Е585 добавките са минерални соли и регулатори на киселинността.
От Е600 до Е699 - подобрители на вкуса и аромата.

От Е700 до Е800 са индексите, запазени за други възможни добавки към храните, необхванати в групите на горните цифрови индекси.

Добавките, обозначени с индекси от Е 900 нагоре, са желиращи агенти и подобрители на хляба и маята.

В сайта www.curezone.com/foods/enumbers.asp, създаден в Норвегия през 1997 г., който в момента е втори по посещаемост сайт за алтернативна медицина в света, е публикувана таблица, в която подробно са описани възможните вредни ефекти на всички Е-добавки. За съставянето й са използвани данни от министерствата на здравеопазването на САЩ, Великобритания, Франция, Норвегия, Швеция, Дания, Русия и Италия.

На този етикет на кайма са изписани с цифров индекс няколко консерванта и антиоксиданта. Снимки: Светослава Банчева

Според таблицата, много от оцветителите стимулират хиперактивността при децата, предизвикват алергии, астма и др. Консервантите причиняват главоболие, чревни разстройства, кожни проблеми, а за Е 142 пише, че води до рак.

Е621 е навсякъде

Подобни странични ефект имат добавки и от другите категории (стабилизатори, антиоксиданти, овкусители и т. н.), като е обърнато особено внимание на добавката Е621. С индекс Е621 се обозначава мононатриевият глутамат (изписват го и като натриев глутамат), който се използва активно за овкусяване на храната в супите на прах, в бульоните на кубчета, в чипсове, снаксове, в различни подправки, соеви сосове, сосове за месо и др. Мононатриевият глутамат е подобрител на вкуса, който най-общо придава на храната особен солено-кисело-сладък привкус. Особено е разпространен в китайските ресторанти и който намира храната там за вкусна, трябва да знае, че това се дължи на натриевия глутамат. Известен е дори синдромът на китайския ресторант, който се изразява в това, че на някои хора им прилошава от храната там, получават чревни разстройства, алергични реакции. Натриевият глутамат провокира хората да ядат повече, дори след като са се заситили, така че косвено допринася за натрупването на наднормено тегло. Слагат го дори заедно със солта в пуканките и печените ядки. В цитираната таблица за него е отбелязано с големи червени букви, че е токсичен и причинява главоболие, чревни разстройства и кожни проблеми.

Този продукт съдържа цели 3 овкусителя. Мононатриевият глутамат не е изписан с цифров индекс. Снимки: Светослава Банчева

Списъкът с Е-добавки към храните е много дълъг и за обикновения потребител е трудно да се ориентира кои от тях са безвредни, кои са съмнителни (недоизследвани) и кои са опасни и токсични. По тази причина специалистите по здравословно хранене съветват хората да избягват храни, в чието съдържание изобилстват Е-добавки.

На запад потребителите вече са се приучили да следят за Е-индекси. По тази причина някои производители започнаха да изписват в съдържанието на продуктите цялото технологично име на добавките вместо Е-индексите. Обозначенията “E211, Е220, Е249″ например, стават “натриев бензоат, серен диоксид, калиев нитрит” и вниманието на загрижените потребители отново е приспано. Малко хора са наясно, че това са същите Е-добавки. Понякога една и съща добавка има различни търговски наименования, според производителя си, което също обърква потребителя - например аспартам, нутра суит.

По-долу следва съкратен списък с индексите и имената на технологичните добавки, чиято консумация може да е вредна за здравето или да са от животински произход. Тази информация е цитирана в различни сайтове на български, но най-пълно може да се види в сайта на Българското вегетарианско интернет общество vegebg.org - тук.

E102 Татразин - оцветител, използва се в безалкохолни напитки, сладкиши, конфитюри, тестени храни, снаксове, консервирана риба, готови супи; предполага се, че може да предизвика астматични атаки, обриви при деца; забранен е в Норвегия и Австрия.

E110 Сънсет жълто – оцветител, синтетичен, използва се в тестени изделия, сладкиши, сладолед, напитки и консервирана риба; също в много лекарства. Странични ефекти - обриви, ринити, коремни болки, гадене и повръщане, непоносимост към храна; забранен в Норвегия и Финландия.

E123 Амарант - оцветител, използва се при миксове за кейк, плодови пълнежи, желета; може да провокира екземи и хиперактивност, особено при астматици. Забранен в Норвегия и САЩ, употребата му е силно ограничена в Италия и Франция.

E151 Брилянтно черно - оцветител, дериват от въглен катран, използва се при сосове, сладкарски миксове; забранен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.

E210 Бензоева киселина - фенилкарбоксилова киселина; прибавя се към алкохолните продукти, сирена, подправки, замразени храни; в козметиката и фармацията; може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства.

E211 Натриев бензоат - използва се като антисептик, хранителен консервант и маскиращ вкуса; портокаловите сокове съдържат високо количество, има го и в млечни и месни продукти, в подправки, както и в някои лекарства; може да предизвика обриви и да усили астма.

Е212 Калиев бензоат – вж. Е210.

Е213 Калциев бензоат – вж.Е210

Е216 Парабен – възможен алерген, може да предизвика хронично възпаление на кожата.

Е220 Серен диоксид - реагира с редица вещества, които се срещат в храните, като витамини, минерали, ензими и мастни киселини. Може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора със забавени бъбречни функции.

Е223 Натриев метабисулфит - широко използван консервант и антиоксидант. Може да предизвика пристъп на астма.

E226 Калциев сулфит – използван като консервант в сандвичи, бисквити, зеленчукови и плодови пюрета. Забранен в САЩ. Причинява дихателни проблеми, ниско кръвно налягане и др.

Е249 Калиев нитрит – фиксатор на цвета и консервант при месото; може да окаже ефект върху пренасянето на кислород в тялото и да доведе до учестено дишане, замайване и главоболие, потенциален канцероген, не е разрешен при храни за бебета и деца.

Е320 Бутихидроксианизол BHA - използван като консервант, особено в храни, богати на мазнини, в бонбони и в месни продукти. Смята се за канцерогенен.

Е621 Мононатриев глутамат - използван като усилвател на вкуса във всякакви храни, включително в готвени ястия, особено в китайски ресторанти (виж по-горе). Може да причини болки в гърдите, главоболие и др.

Е954 Захарин и неговите натриеви, калиеви и калциеви соли – имат канцерогенно действие, заради което са забранени в САЩ.

E951 Аспартам - изкуствен подсладител с протеинов произход, използван в напитки, снаксове, сладки, алкохол, десерти и др. Известен е под търговското име “Nutra Sweet”, има доста странични реакции, както и има хора, алергични към него. Забранен е в САЩ, но широко употребяван от българските производители - често се среща и в бозата.

Технологични добавки от животински произход:

Е120 Кохинил - извлича се от яйчен жълтък или изсушени насекоми, придава червен цвят на храните.

Е441 Желатин - произвежда се от животински кости, хрущяли и др.
E542 Костен фосфат - произвежда се от смлени кости, може да се съдържа в сухата сметана за кафе.

Е901
Пчелни восъци.
E904 Шеллак (Shellac) - извлича се от насекоми.

E913 Ланолин – добива се от овча вълна.

E920 L-цистеин - извлича се от животинска козина или от пера.

Технологични добавки с възможен животински произход:

Е101 Рибофлавин, Рибофлавин 5-Фосфат – оцветител, естествено се съдържа в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбрека; употребява се при производството на маргарина.

Е161 Ксентофил – жълт растителен или животински пигмент. Използва се като оцветител в супи, колбаси, сосове, подправки, млечни продукти, десерти.

Е252 Калиев нитрат - естествено вещество, но по-често се произвежда синтетично от отпадъчен животински и растителен материал, използва се в пушените и готови меса, в наденици.

Е322 Лецитин – вид мастно или липидно съединение, което се среща във всички живи организми, предпазва от натрупване на холестерол. Съдържа се в яйчния жълтък, но по често се извлича от соя. Антиоксидант и емулгатор. Има го и в шоколада, шоколадовите продукти, маргарина, млякото на прах, чипса. За предпочитане е соевият лецитин.

Снимки: Светослава Банчева

Е422 Глицерол – най-често произвеждан от мазнини и масла. Овлажнител в захарните изделия и десертите.

Е627 Натриев гуанилат – синтезиран по естествен път, но се произвежда и синтетично. Подобрител на вкуса. Използва се в чипсове, снаксове и др.

Е631 Натриев инозинат - овкусител, извлича се от месо. Използва се в чипсове, снаксове и др.

E635 Натриев -5-Рибонуклеотид – Смес между Е 627 и Е 631, има го в чипсове, снаксове, сухи супи.
Информация за добавките може да се намери и в Уикипедия - “хранителни добавки”.
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Anonymous
  Още материали по темата: http://www.yosif.net/bg/med/index11.htm http://www.yosif.net/bg/med/index13.htm
 2. 2) Някой
  Не е мононатриев глутамат, душици, не и по българската номенклатура. По нея се казва натриев. Същата е ситуацията и с въглеродния монооксид (който вие пишете окис, ама нейсе).
 3. 3) Кольо
  Колкото по-Европейци ставаме, толкова повече ще се увеличават Е-тата. Тука храни без Е-та се появиха отново - под етикета 'Organic' и на тройни цени. Не случайно че съвременния човек страда толкова много от рак, паркинсон или даже затлъстяване а най-бедните на Запад са най-тлъстите. Щракнете тук за едно хумористично есе на тема хранителни съставки, от моя милост.
 4. 4) haivazof
  Филма на Копола "Апоклипсис сега" пасти да яде пред този кошмарен хорор който прочетох по горе По добре да си бях останал блажен с невежеството ама найсе. На времето предишният "елит" комунистическата номенклатура се хранеше в стола-ресторанта на УБО хотел 'Рила'/би ми било любопитно днешната червена НЕО-номенклатура къде ли си пълни перманентно ненаситните гуши с екологична храна и паралелно обричяки булгаристанската рая на бавна смърт.
 5. 5) Мая В.
  Какво от това,че приготвям храната в къщи?Месото с хормони и антибиотици,зеленчуците с нитрати и пестициди,водата от чешмата смърди,а въздухът който дишаме в София какъв е?Няма изход,а от всякъде дебне спасение.
 6. 6) Еиии..
  Отново хората се оплакват от средата в която са избрали да живеят.
 7. 7) ...
  ujas
 8. 8) E-vestni4eeee
 9. 9) Anonymous
 10. 10) Anonymous
  Това дето поства многото емотикони бебок ли е, или просто маймуна?
 11. 11) Anonymous
  Bebko estestvinu pustavq imoti-konki.
 12. 12) Anonymous
  URAAAAAAAAAAAAaaaa!!!!!!!
 13. 13) Anonymous
  може би просто някои който е потресен от статията и няма думи,съко като мен!
 14. 14) Anonymous
 15. 15) Анонимка
  Хм. Все се чудя, възможно ли е (и трябва ли, по дяволите?) човек стриктно да внимава за всичко, което купува... В БГ със и без забрани, промяна няма!
 16. 16) Anonymous
  Страхотна статия, много благодаря!
 17. 17) nomas
  Браво на автора на статията! Аз от няколко години чета на тази тема и гледам етикетите на това, което купувам. Но мисля, че като цяло спасение няма. Хранително-вкусовата промишленост е гигантски бизнес, който ще секне само, когато се случи случката от книгата "Денят на трифидите" на Джон Уиндъм. След като живеем в социума нямаме голям избор. Не можем да си произвеждаме еко храни, зашото сме в панелки, не можем да опазим децата си от пошлоста около нас, защото сме в градинките около панелките и т.н. Можем само да внимаваме да консумираме колкото е възможно по-малко вредни Е-та и най- вече да ...още

 18. 18) spasymyr
  Поклон пред автора на тази информация!Това е ценна информация за всеки който иска да поживее по-дълго на тази земя и най-главното днес,опазването на здравето на хората от химиотерапията, която ние заплащаме с труд и пот и храним децата си.Българина от векове е бил най-здравия индивид,защото се е хранил с натурални продукти.Колкото по- скоро това стане тема на деня, толкова повече хора ще се спасят.Защото най-големия геноцид иде от тази машина за правене на пари-хранителната индустрия.Като се сетя, че по времето на Костов се вдигнаха бариерите за количествата пестициди в зеленчуците, картинката става много ясна, какво ни очаква.Никакви реформи в ...още

 19. 19) ganio
  aivazo В САЩ, като са нямали комунисти нито имат нео такива, защо са с наднормено тегло и гълтат с тонове Е-та? Защтото е бизнес - мисли!
 20. 20) Eдна
  Ганьо ли си, какъв си не знам, но в Америка не са ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ-та.Е- това е Европейски стандарт. Ганьо,
 21. 21) Коко
  Изключително опасна добавка е Е 951 или аспартам. Това е изкуствен подсладител, повече известен като нутрасуит. Изключително широко се използва в газираните напитки и разтворимите прахчета. В част от продуктите дори не е отбелязан на етикетите: дъвки без захар, какаови смеси, напитки с кофеин, разтворими чай и кафе, сокове, мултивитамини, сосове, бързи закуски. Документирани са 92 симптома, причинявани от аспартама: вцепеняване, главоболие, умора, световъртеж, гадане, сърцебиене, затлъстяване, неразположение, раздразнитерност, безспокойство, амнезия, замъглено зрение, обриви, удар, ослепяване, ставни болки, депресия, спазми, спонтанни аборти, безплодие, пристрастяване, слабост и загуба на слух. Аспартам отключва и някои други болести: мозъчни тумори, мултиплена склероза, епилепсия, хронична ...още

 22. 22) the_hacker
  Малко решения на това как по-добре да оцеляваме сред натровените храни. На първо място искам да спомена най-простите мерки за неутрализиране на отровите/добавките в храните които позволяват да се мият и накисват. Озониране за 10мин в купа или тавичка с вода и пуснат озон от озонатор в нея. След 10-15 мин използваната вода трябва да се изхвърли и продукта да се изплакне. Това може да се използва за зеленчуци, плодове,месо, риба и други в които има консерванти или нитрати. Освен това белете краставици, ябълки, не ползвайте средата и връните листа на листни растение, морковите нарязвайте на ленти и после озонираите ...още


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com