Брекзит: Колко ще потъне британската лира?

Брекзит. Илюстрация: Бизнес ъф фашън

Пазарите се готвят за срив

Вече потънала до 13-месечно „дъно“, британската лира може да поевтинее с още до 10% през идните месеци, ако Великобритания изхвърчи от Европейския съюз без споразумение за бъдещите търговски отношения – нещо, което би изкушило още спекуланти да заложат срещу британската валута.

Британската лира загуби близо 2% миналата седмица, точно когато британците масово се готвеха да заминат на ваканция някъде на слънце в чужбина.

Последният спад бе предизвикан от предупреждението на британския министър на международната търговия Лиъм Фокс, че по-малко от осем месеца преди предвиденото напускане на ЕС през март догодина, има 60% вероятност Великобритания да излезе без сделка.

Понижението несъмнено бе засилено от сериозното поскъпване на долара, макар оттогава британската валута да си възвърна част от загубената стойност спрямо еврото, след като достигна 10-месечно „дъно“.

Безпокойството обаче е, казват анализатори, че при липсата на каквото и да било убедително развитие в посока сделка през следващите месеци, спиралата на поевтиняване на британската лира ще се ускори с наближаването на крайния срок, а хедж фондовете са изкушени да залагат срещу британската валута.

Важни политически събития правят хоризонта още по-мрачен – конгресът на Консервативната партия на британския премиер Тереза Мей в началото на октомври и срещите на върха на ЕС в края на септември и средата на октомври.

„Няма гарантирана дата за това, кога ще стане ясно дали има напредък или Брекзитът ще е „твърд“, като изключим датата на излизането (от ЕС – бел. ред.) 29 март 2019 година“, са посочили анализатори от японския финансов холдинг Nomura пред клиенти. Те определят „твърдия Брекзит“ като момент на „сериозно влошаване на ситуацията“, тъй като Великобритания би изхвърчала от ЕС през март 2019 г. без каквито и да било бъдещи търговски споразумения.

„Смятаме, че сме в началото на първоначалните етапи от залагането на „твърд“ Брекзит“, заявили експертите от Nomura.

Тогава, как ще се търгува британската лира на по-късен етап?

Повечето икономисти все още смятат, че Великобритания ще постигне споразумение с ЕС. Последното проучване на Ройтерс обаче сочи, че рискът да няма сделка се е увеличил до 25 % спрямо 20 % през юли. Някои букмейкъри го оценяват като още по-голям – над 40 %.

Ако не бъде постигната сделка, британската валута ще се срине до 1,20 долара, при равнище от 1,2750 долара в момента, според проучването на Ройтерс, или спад от около 6 %. В същото време, ако бъде постигнато споразумение, се прогнозира поскъпване на британската лира до 1,34 долара до края на януари.

Други предсказват по-стремителни спадове. Commerzbank очаква понижение с 10 % спрямо долара и еврото. Това почти би изравнило британската лира с общата европейска валута, под „дъното“ от 94 пенса, отбелязано след референдума, и сегашното равнище от 89,2 пенса.

Несигурните перспективи и изгледите за рязък скок на лирата накараха много хедж фондове да стоят настрана. Сега обаче, усещайки, че могат да направят печалби, някои фондове започнаха да залагат срещу валутата на Обединеното кралство. Известният привърженик на Брекзита и шеф на хедж фонд Криспин Оди каза, че залага срещу британската лира, прогнозирайки, че тя ще удари минимум от 1,21 долара преди март.

Очаквания за резки колебания

Безпокойствата може би се засилват и на корпоративно равнище. Високопоставен трейдър, търгуващ с валути за голяма европейска банка, каза, че британските износители са се втурнали да се застраховат, а спекуланти използват възможността, за да играят на къси позиции срещу британската лира с все по-големи суми.

„Корпорациите започват да се изнервят под прага от 1,30 долара“, заяви трейдърът, пожелал да запази анонимност.

„Хедж фондовете купуват при спадове на курса, но това започва да се променя. Ако (британската лира) поевтинее още повече, ще станем свидетели на ускорено продаване“, допълва той.

Може би в отражение на промяната, цената, която инвеститорите са готови да платят за правото да продават британски лири в бъдеще, се повиши стремително до най-високото си равнище от януари 2017 година.

С наближаването на Брекзита е вероятно да станем очевидци на още резки промени в курсовете. Индекси, които оценяват очакванията за нестабилност на цената на лирата спрямо долара за 3- и 6-месечен период, се повишиха до най-високите си равнища от февруари. Деветмесечният индекс, който обхваща официалната дата на Брекзита, 29 март 2019 година, се покачи още повече – до 17-месечен връх. Дори сравнително стабилният индекс за курса на еврото спрямо стерлинга за 3-месечен период е на най-високото си ниво от март.

За без пари?

Играта на къси позиции срещу британската лира обаче си остава рисковано начинание. Ако Великобритания запази близки търговски връзки с ЕС, валутата й може да скочи към своя пик след референдума от 1,4377 долара, достигнат през април. „Мек“ Брекзит също така би разчистил пътя пред британската централна банка да затегне още повече паричната си политика.

Британската лира освен това изглежда е евтина, според някои исторически показатели.

Курсът й е с 6 % под средното си равнище за пет години и с 16 % под средното за 20 години, при използване на индекса на реалните обменни курсове (REER), който отчита обменните курсове спрямо валутите на търговски партньори, с отчитане на инфлацията.

Ако бъде взет предвид паритетът на покупателната способност, то лирата би трябвало да струва 1,61 долара, а еврото – 80 пенса.

„Наистина, настроението е мрачно, но (британската) валута остава подценена, така както е в исторически план“, заяви Джефри Ю, ръководител на офиса за инвестиции във Великобритания на UBS Wealth Management. „Някои ще видят в това възможност“, прогнозира той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.