Кой застрашава Тръмп: приятели, врагове и още неясни заплахи

Омароса Маниголд Нюман и Доналд Тръмп. Снимка: от тв екрана

Руското разследване. Записите и спомените на бившия му адвокат. Две жени, които го съдят, и трета, която разполага със записи.

Президентът Доналд Тръмп се сблъсква с реални политически заплахи след разтърсващия момент във вторник, когато бившият му адвокат Майкъл Коен се призна за виновен пред съда, а ръководителят на предизборната му кампания за президент през 2016 г. Пол Манафорт бе осъден.

Много от потенциалните заплахи идват от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър, от прокурори в Ню Йорк и от адвокатите на жените, които го съдят. Заплахи идват и от Коен, който обвини президента в престъпно финансиране на кампанията и даде да се разбере, че с радост ще разкаже и още.

Тръмп нарече събитията част от „лова на вещици“ и „фалшиви новини“.

Всичко се случва под знака на междинните избори през ноември, когато американците ще постановят друг вид присъда за упражнявания от републиканците контрол над президентството и Конгреса.

Ясно е едно: Президентът, който изисква лоялност от съюзниците си, не може да разчита да я получи от тях. Не е ясно друго: от кого и къде точно може да бъде ударен Тръмп следващия път.

Ето някои от заплахите пред президента, семейството му и бранещите мнозинството си в Конгреса републиканци:

БУМ

Съдебната система нанесе два политически удара срещу Тръмп тази седмица. Коен се призна за виновен и заяви, че той и Тръмп са наредили да бъде платено на порнозвездата Сторми Даниълс и на бившата моделка на „Плейбой“ Карън Макдугъл, за да си мълчат за предполагаемите им афери с президента. А бившият ръководител на кампанията на Тръмп в ключов период от надпреварата през 2016 г. Пол Манафорт бе признат за виновен по осем обвинения в банкови и данъчни измами.

Двата случая взети заедно създадоха огромна несигурност за всички съюзници на президента.

МЪЛЪР

Специалният прокурор продължава да разследва опитите на Русия да повлияе на избирателите на изборите през 2016 г., а също така кибератаките срещу електронните пощи на демократите, дали хората от кампанията на Тръмп са сътрудничили с Русия и дали президентът е възпрепятствал правосъдието. Ключова за разследването на Мълър е срещата през 2016 г. в Тръмп Тауър в Ню Йорк между Доналд Тръмп-младши, Манафорт, зетя на президента Джаред Къшнър и свързани с Русия хора. Тръмп нарича разследването „лов на вещици“ и не е казал дали ще се съгласи да говори пред Мълър.

Заключителният доклад на Мълър може да отиде в Конгреса, което би било още по-сериозен ход, ако демократите установят контрол над него на изборите тази година.

КОЕН

Чрез адвоката си Лани Дейвис Коен не остави съмнение, че с радост ще разкрие и още информация – пред Мълър и дори пред Конгреса в случай, че конгресмените го извикат да свидетелства. Републиканците и демократите от Комисията по разузнаването на Сената на САЩ вече заявиха, че „неотдавна отново са разговаряли“ с Коен за срещата в Тръмп Тауър.

Петдесет и една годишният Коен веднъж каза, че за Тръмп би дал живота си. Във вторник той се призна за виновен по осем обвинения, сред които укриване на данъци, и може да получи от четири до пет години затвор на заседанието на 12 декември, когато ще бъде обявена присъдата му. Коен първоначално отрече да е плащал на Макдугъл и Даниълс преди изборите през 2016 г., за да купи мълчанието им за предполагаеми афери с Тръмп през 2006 г. В споразумението си с обвинението обаче Коен заяви, че е сторил това по нареждане на Тръмп с намерението да повлияе на изборите. Плащанията могат да бъдат разглеждани като незаконно харчене на средства от кампанията.

„Доверието в Коен ще понамалее. Смятам, че все още не ни е разказана цялата история“, коментира сенаторът републиканец от Луизиана Джон Кенеди.

МАНАФОРТ

Обвиненията, по които бе признат за виновен Манафорт, нямат пряка връзка с кампанията на Тръмп или с Белия дом, но почти със сигурност означават, че той ще прекара години в затвора. По-късно тази година ще бъде съден и във Вашингтон по обвинения на федералната прокуратура в заговор и въздействие върху свидетели. Присъдите от вторник повдигнаха веднага въпроса дали президентът ще помилва Манафорт. Тръмп не разкри позицията си, но изказваше съпричастност с него по време на процеса, а вчера похвали „смелостта“ на Манафорт и обвини Коен, че си е измислил „истории, за да сключи „сделка“ с прокуратурата.

ФЛИН

Също във вторник прокуратурата и адвокатите на бившия съветник на Тръмп по националната сигурност Майкъл Флин се споразумяха да отложат оповестяването на присъдата му, след като той се призна за виновен, че е излъгал ФБР за контактите си с руски служител. Това бе знак, че сътрудничеството на Флин все още е необходимо и то може би за разследването на Мълър. Тръмп уволни Флин за това, че е излъгал вицепрезидента Майк Пенс за разговорите си с руски служители. Флин впоследствие се призна за виновен, че е излъгал ФБР.

СТОУН

Голямо жури от съдебни заседатели изслушва показания за дългогодишния съветник на Тръмп Роджър Стоун по разследването за руските кибератаки срещу предизборната кампания на Хилари Клинтън и Националния комитет на Демократическата партия. Смята се, че Стоун е човекът от обкръжението на Тръмп, с когото са се свързали офицери от руското военно разузнаване през август 2016 г. с предложение да помогнат за предизборната кампания. Информацията за разговора бе разкрита миналия месец в обвинителен акт срещу 12 руснаци, за които се твърди, че са разпространили хиляди съобщения като част от голям и режисиран от Кремъл заговор с цел намеса на президентските избори в САЩ през 2016 г.

Адвокатът на Стоун предаде думите на клиента си, че е „разменил 24 думи с профил в Туитър на име Гусифер 2.0“, използван от руските хакери.

ДАНИЪЛС И МАКДУГЪЛ

Двете жени, които твърдят, че някога са били любовници на Тръмп, го съдят, за да бъдат отменени споразуменията, по силата на които те трябва да мълчат. От показанията и разкритията би могло да се разбере повече за начина, по който действа Тръмп.

ОМАРОСА

Някогашното протеже и съветничка на Тръмп Омароса Маниголт-Нюман разполага с видеозаписи, електронни и телефонни съобщения и документи, на които тя базира твърденията в откровената си книга за своя престой в Белия дом през мандата на Тръмп. Маниголт-Нюман обяви, че ще продължи да разкрива доказателства, ако Тръмп не престане да поставя под съмнение достоверността на думите й. Той я нарече „това куче“. Тя разпространи аудио- и видеозаписи.

БЛАТО

В противоречие с твърдението на Тръмп за „пресушаване на блатото“ и с опитите на Републиканската партия да запази контрола върху Камарата на представителите бяха повдигнати обвинения в корупция срещу първите двама републиканци от Камарата, които подкрепиха кандидатурата на Тръмп на републиканските вътрешнопартийни избори на партията. Във вторник Дънкан Хънтър от Калифорния бе обвинен, че е похарчил за лични нужди 250 000 долара от предназначените за кампанията средства, а Крис Колинс от Ню Йорк – в търговия с вътрешна информация. И двамата заявиха, че са невинни.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.