www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 21 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

С АЕЦ “Белене” не всичко е супер, както твърдят вестниците

10 Декември 2007

 

Информацията за “Белене” във в. “Труд” в събота.

В събота вестниците съобщиха, че Европейската комисия е разрешила строителството на АЕЦ в Белене.
Новината от Брюксел обаче беше предадена доста изкривено и с еуфорични заглавия в някои от големите вестници, коeто може да доведе до недоразумения в бъдеще. Някои вестници направо публикуваха дезинформации.

Всички големи всекидневници скриха част от решението от Брюксел, в което се казва, че комисията е “подчертала пред инвеститора важността от разнообразяването на доставчиците, като аспект от сигурността при снабдяването с ядрено гориво за цялата ядрена индустрия на ЕС”. Този дребен детайл всъщност е много важен – руският проект предвижда доставка на ядрено гориво само от Русия, докато отпадналият проект на чешкия консорциум предвиждаше алтернативни доставки от Русия и от “Уестингхауз”. До момента няма официално потвърждение в медиите дали руската централа ще бъде построена с възможност за доставки на гориво от алтернативни източници.
В. “Труд” на първа страница пише “Брюксел подчертава, че централата ще е оборудвана с най-ново поколение реактори, разработени от руската компания “Атомстройекспорт”.
“24 часа”: “Според Брюксел “Белене” има подобрена защита срещу земетресения и самолетни катастрофи…”
Тези неща за “Белене” обаче се твърдят от българската страна, а не от Брюксел. В съобщението от там се казва: “Съгласно полученото уведомление, AES92 e реактор с вода под налягане, с мощност от 1049 мегавата. Двата блока, които ще осигуряват обща мощност 2000 мегавата, и са по нова конструкция…” и т. н. (виж пълния текст по-долу).

Първа страница на в. “Труд” от събота.

Единственият термин “подчерта” е употребен от Брюксел за разнообразяването на доставките на ядрено гориво.
В. “24 часа” пък казва, че европейската комисия е разрешила “да вземем заем от 1 млрд. евро от бюджета на ЕС и кредит от Европейската инвестиционна банка”. В прессъобщението от Брюксел такова нещо няма. Там пише: “Ако в бъдеще бъде поискан заем от “Евроатом”, подобно искане ще бъде разгледано съгласно неговите достойнства, особено по отношение на икономическите, финансовите и свързаните с околната среда характеристики.”

В. “24 часа”

В подобен дух “Стандарт” пише, че руската технология и проект са одобрени от Брюксел.
Подробностите в съобщението от Европейската комисия за проблема за радиокативните отпадъци са спестени в повечето вестници. А това е едно от главните изисквания, за да бъде одобрено строителството на АЕЦ в Белене (виж тук къде се съхраняват сега радиоактивните отпадъци в България и какви са плановете).
Човек остава с впечатление, че вестниците са чели някакво друго съобщение, а не оповестеното от Брюксел. При така поднесените новини нищо чудно утре медийната аудитория в България да остане изненадана, ако проектът бъде спрян по някаква причина – както се вижда в прессъобщението има такава вероятност. Могат да се получат настроения, че Брюксел нещо се заяжда с България и т. н. Неточностите в медиите в много случаи провокират евроскептицизъм и настройват аудиторията срещу неща, които в крайна сметка са в нейн интерес.

Прессъобщението от Брюксел:

Комисията днес взе решение да даде положително мнение за инициативата на Националната електрическа компания (НЕК) на България да построи нова атомна електроцентрала в Белене според изискванията на член 41 и 44 от споразумението “Евроатом”. Според тези изисквания, Комисията трябва да бъде уведомена при всяка нова инвестиция свързана с ядрена дейност и в отговор Комисията трябва да изготви и даде доклад с гледището си на заинтересованата държава членка.

По време на процедурата по уведомяването, съгласно споразумението “Евроатом”, Комисията проведе задълбочени разговори с ядрения оператор. Комисията заключи, че разглежданите инвестиции са в съгласие с целите на споразумението “Евроатом”:

- Комисията отбелязва, че НЕК е адресирала бъдещи разходи за демонтажа на атомната електроцентрала във финансовия си отчет, както и е отделила фондове за управлението на радиоактивните отпадъци, които ще отдели през живота си атомната централа.
- Комисията оценява и информацията от инвеститора, че избрания проект на централата в Белене включва различни пасивни системи за безопасност, както и подобрена защита срещу външни опасности като например земетресения или самолетни катастрофи.

В. “Стандарт”

- Като допълнение, Комисията подчерта пред инвеститора важността от разнообразяването на доставчиците, като аспект от сигурността при снабдяването с ядрено гориво за цялата ядрена индустрия на ЕС.
- Също така Комисията е обърнала особено внимание на необходимостта България да разработи план за дългосрочно управление на радиоактивните отпадъци произлизащи от работата и по-късно демонтажа на централата, особено по отношение на отпадъците с високо ниво на радиоактивност. (б. р. – виж тук къде се съхраняват сега радиоактивните отпадъци в България и какви са плановете)
-
Ако в бъдеще бъде поискан заем от “Евроатом”, подобно искане ще бъде разгледано съгласно неговите достойнства, особено по отношение на икономическите, финансовите и свързаните с околната среда характеристики. Едно от условията, които трябва да бъдат изпълнени, е Комисията да даде положително мнение по отношение на планираната инвестиция.

Комисията ще проследи от близо развитието на ядрената индустриална дейност свързана с инвестиционния проект Белене и за в бъдеще, особено по отношение на околната среда.

Техническа справка за проекта

Съгласно полученото уведомление, AES92 e реактор с вода под налягане, с мощност от 1049 мегавата. Двата блока, които ще осигуряват обща мощност 2000 мегавата, и са по нова конструкция, базирана на ВВЕР-технология, създадена от “Атомстройекспорт”, Русия, който е главен изпълнител по договора, а AREVA NP, (Франция) и “Сименс” (Германия), са главни подизпълнители. В сравнение с предишните работещи руски реактори ВВЕР 1000, AES92 ще включва пасивни системи за безопасност с усъвършенствана технология, и се смята, че ще бъде в съответствие с изискванията на EUR* за реактори с лека вода в ЕС. Строителството трябва да започне през 2008 г. Пускането на реакторите се предвижда за 2012-2013 г. Ще бъдат инвестирани около 4 милиарда евро.

* Документът на EUR е спецификация за ядрени централи, написана от група инвеститори в електропроизводството в Европа, повечето обществени и др. индустриални институции. Членството включва организации от страни членки на ЕС, Швейцария, също така и Русия (“Росенергоатом”). Документът EUR е бил използван за база за спецификацията на новата ядрена централа “Олкилуто” във Финландия. Той обаче не е регулиращ стандарт за безопасност на страните от ЕС. 

(Бележката накрая е част от прессъобщението, не е на e-vestnik)
Етикет: , , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Martin
  Съветски реактори, управлявани от местни мърлячи. Аре нема нужда.
 2. 2) ======
  “подчертала пред инвеститора важността от разнообразяването на доставчиците, като аспект от сигурността при снабдяването с ядрено гориво за цялата ядрена индустрия на ЕС”.
  Смешници, и това ако не е диктат, здраве му кажи Все едно на корабостроителница да наложат от къде да си купи стоманата за кораба Редактирано от Админ: Не използвайте чужди никове
 3. 3) Дълъг х_й от Козлодуй
  С АЕЦ “Белене” не всичко е супер, както твърдят вестниците
  Не се разбра от статията ти, др.Бакалов какъв е проблема ? Аз поне не открих никаква критика от ЕС в написаното по-горе.
 4. 4) До умника по-горе
  Умнико, изискването на ЕС за диверсификация на доставките на ядрено гориво защитава интересите на България. Защото Атомстройкееспорт иска централата да работи само на ядрено гориво. И после да ни треснат едни нечувани цени на ядреното гориво. Когато централата има възможност да работи с гориво от различни доставчици, няма как Русия да рекетира с цени. Така ни прекара с газа, така ни прекара и с горивото за Козлодуй. Овчаров е сключил договори за газ до 2030 г.1 а за ядрено гориво - до 2015 г. Ама кво ти обяснявам, по-скоро другите читатели трябва да разберат какъв съветски агент си ти. Предатели ...още

 5. 5) До Админа
  Админ: нарушавате правилата на форума, ще има забрана
 6. 6) Травиян
  Каква диверсификация, какви пет лева? Европейската комисия като ги препоръчва тези неща първо да направи анализ на възможностите на доставчиците. След 10 години ще има силен дефицит на ядрено гориво! Решението за доставки на ядрено гориво от Русия е стратегически правилно. Цените на ядреното гориво и без това ще скачат. Въпросът е, че ще имаме. Ама умника по горе си я преставя диверсификацията като пазаруване в супермаркет. Виж въпросът за реакторите е спорен. Но това е друга тема. Същата тази европейска комисия препоръча затваряне на напълно годни за есплоатация поне още 10 години блокове на Козлодуй. Така, че леко с препоръките ...още

 7. 7) До Травиян
  Много си незапознат, а се изказваш като най-компетентния. В момента Русия ни дере кожата с цената на ядреното гориво. И ако направят централа само за нейното гориво, напров сме й в кърпа вързани. Това искат съветските агенти. А за АЕЦ Козлодуй си жертва на проруската пропаганда тук. Европейската комисия има решение да закрие всички ядрени блокове първо поколение. И го направи почти. В Англия, България и т. н. - закриха всичко (само не ми разправяй басните, че във Финландия работели същите, защото не са - само корпусите на реакторите са руски, всичко останало, цялата система за управление и електроника е западна). ...още

 8. 8) Травиян
  Естествено, че са безопасни. Дори пробите от корпусите показват, че метала не е мръднал. Знаеш го това? Нали? Или стреляш на посоки вечнозелени евъргрийни. А за електрониката като си толкова светнат предполагам знаеш колко много пари се наляха и какво се направи. Какви съветски агенти бълнуваш друже . Кой седи зад проекта Белене, а? Русия само била значи . А дано спиш спокойно като започнат да спират тока. И диверсификация имаш на доставчици. Кеф ти чешки, кеф ти немски...избираш с две думи. Качество. А да за цената на горивото. Че ти купувал ли си скоро та знаеш колко ни ...още

 9. 9) До горния
  Уважаеми, обясниха ти, че всички АЕЦ първо поколение в Европа се закриват. Какво има да плямпаш за корпуси и загуби? По проект двата затворени блока в Козлодуй трябваше да бъдат закрити през 2011-2013. Дотогава им е животът. Тогава държавата нямаше да получи и лев компенсации. Сега поне взе нещо. А муждувременно изнасяхяа тока за Гърция идр. по 3,5 цента на киловат. Затова ли трлябва да работят тия блокове? За да се перчат разни, че изнасят ток и разни консултанти и хосреднически фирми да гушат комисиони до реалната цена на тока. Печалбата на НЕК за миналата година беше 60 млн. ...още

 10. 10) гражданин
  Строителството на двата 1000-мегаватови реактори в китайската централа “Тянван” струва около 30 млрд. юана (2.8 млрд. eвро), а според офертата на "Атомстройекспорт" цената на същите като мощност и технология два блока в АЕЦ "Белене" ще е около 4 млрд. евро. И то ако не бъде увеличена впоследствие поне с 30%, каквито заявки от руска страна вече има. При изграждането на първия блок в АЕЦ "Тянван" от "Атомстройекспорт", китайците откриват дефект в корпуса на реактора и алармират регулаторния орган. Той наема независими експерти от конкурентната на Русия американска фирма "Уестингхаус" да проверят проблема. Оказва се, че дефектът е възникнал в следствие на ...още


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com