В Лондон настъпи началото на края на парите в брой

Векове наред артистите и уличните търговци са могли да разчитат на Лондон, където минувачите дават пари, за да могат те да преживяват, само че в британската столица наличните пари постепенно изчезват и това налага приспособяване към новите условия.

Именно това бързо е разбрала певицата Шарлот Кампбел, която е сред първите, започнали да използват четец на банкови безконтактни карти, за да получи възнаграждение за изпълненията си в сянката на Лондонското Око, както се нарича голямото виенско колело на южния бряг на Темза.

„Хората свикнаха да плащат всичко с карта“, казва пред АФП младата жена на 28 години с корона от изкуствени цветя, която е сложила на русите си коси. Впрочем, „ако хората вече нямат налични пари, има риск уличното изкуство да изчезне“, допълва тя в този следобед в края на лятото.

Вече 5 до 10% от приходите й не идват от монети, хвърляни в калъфа на китарата й, а от плащания, правени чрез малък преносим четец на карти, който тя е програмирала да удържа по 2 лири (2,22 евро).

В църквата също

Данните, които правителството обявява, сочат, че тя е права. Според доклад на финансовото министерство, публикуван тази година, делът на плащанията с пари в брой във Великобритания е спаднал от 62% през 2006-а на 40% през 2016 година. Това съотношение се очаква да достигне 21% през 2026-а, прогнозират авторите на доклада. Министерството насърчава тази тенденция като забрани от януари на търговците да удържат такса при плащане с карта.

Друг сигнал, че изчезването на монетите и банкнотите вече е започнало в британската столица – в определен брой заведения за сутрешна закуска в Ситито, финансовия център на страната, вече не се приемат пари в брой.

И продавачите на списанието „The Big Issue“, приходите от което са предназначени за подпомагане на бедните и бездомните хора, са се оборудвали с четци на безконтактни карти, за да се справят с проблема с липсата на налични у минувачите.

В Христовата църква в Източен Гринуич, в югоизточната част на Лондон, все още се използва кошница за събиране на неделните пожертвования, но от една година преподобната Маргарет Кейв е поставила и четец за безконтактни карти.

„Сумите се превеждат надеждно в банковата ви сметка, никой не може да ги открадне, следователно това е по-добре от тази гледна точка в сравнение с парите в брой“, казва тя.

„Война срещу парите в брой“

И все пак това явление не се харесва на всички. „Общество без пари в брой поставя три основни проблема“, коментира финансовият експерт Брет Скот, автор на наръчник за световните финанси: „Проблем с контрола – знае се какво правите; има проблем с финансово изключване – вие можете да бъдете изключен от системата; и се поставя въпросът с киберсигурността“, изброява той.

Според него банките, компаниите за обслужване на плащанията, правителството и компаниите от сектора на финансовите технологии от две десетилетия са повели „студена война срещу парите в брой“, опитвайки се да убедят обществеността, че монетите и банкнотите са неудобство.

„Може да приемем това като „обуржоазяване“ на плащането“, посочва анализаторът. „Правят се опити да се вкара всяка форма на неофициална или неинстуционална дейност в цифровата кошара, която може да се наблюдава и да се използва от големите институции“.

Бездомните, бежанците и хората, които не могат да си открият банкова сметка, биха могли да се окажат изключени от тази нова икономика, предупреждава Брет Скот.

Неотдавнашен инцидент изглежда потвърждава правотата на критиците на прекаленото уповаване на технологиите за плащане с карти: през юни близо 5,2 милиона трансакции с карта Visa – от които 2,4 милиона само във Великобритания – бяха блокирани часове наред, поставяйки изненадващо в затруднено положение и търговци, и потребители.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.