СофияПловдивВарнаБургасРусе

Как „Съни бийч“ стана „Слънчака“ – Слънчев бряг преди и сега + фотогалерия

Слънчев бряг 1918 г., на преден план се виждат хотелите на „Св. Влас“. Снимка: Иван Бакалов

При социализма на жаргон викаха на Слънчев бряг „Съни бийч“. Той беше врата към Запада. Идваха туристи от Германия, скандинавски страни, англичани… В днешна България, след падането на комунизма и края на Студената война, викат на Слънчев бряг „Слънчака“.

Как стана тази метаморфоза, не е много ясно.

И сега идват англичани, по-малко германци, повече руснаци. Курортът се превърна в място за евтин алкохолен и секстуризъм, а от някогашния му вид няма и следа.

Слънчев бряг, хотел „Зорница“, 1958 г.

 

Изграждането на курорта Слънчев бряг започва през юни 1958 г. с постановление на Министерския съвет. За територията на комплекса е определена местността на север от несебърския провлак (връзката на сушата със стария град Несебър), наричана „Несебърската пустиня“, защото се състои от безкрайни пясъци и дюни, свързани с лонгозни гори по-навътре в сушата. Дива природа, излизаща на широка пясъчна ивица на север от Несебър.
На километър от стария град сред дюните е имало два герана, от които от едно време черпели вода за пиене жителите на полуострова.

Картичка от Слънчев бряг 1975 г., парковата част вече е развита.

През 1958 г. е построено и пуснато първото заведение в Слънчев бряг – стол „Оазис“. На 1 юни 1959 г. е открит първият ресторант – „Нептун“ и първият хотел – „Калина“, в който първите туристи пристигат веднага, след като се оттеглят строителите. Към онзи момент там е райско място, без навалица от хора, с огромни дюни и празен плаж, гори навътре към сушата.

 

Към 1960 година курортът има 30 работещи хотела и 4 хижи общо с 2655 легла, 5 ресторанта с 4102 места, и през това лято изкарват почивка 18 хил. туристи. В хотел“ Чайка“ на първия етаж е предвиден внушителен апартамент за Тодор Живков.

Картичка от Слънчев бряг, 1987 г.

 

През 70-те е построен и луксозният за времето си хотел „Кубан“, чийто нощен бар е предлагал впечатляващо вариететно шоу. Хотел „Континентал“ бил от най-големите, с 1500 легла. На Южния плаж в Слънчев бряг е построена сред дюните атракцията „Фрегата“ – дървено заведение, във формата на пиратски кораб с мачти и платна, който става емблематичен за курорта (виж снимката).

 

Заедно със строежа на комплекса се проектира и изгражда и лесопарк. За залесяването в курорта са пренесени 550 000 куб. м плодородна пръст, засадени са 300 000 иглолистни и широколистни дървета, 770 000 декоративни храсти, 100 000 рози, 200 000 дюнни треви, като инвестиците надхвърлят 150 000 000 лв. тогавашни пари. Нищо от това не е останало днес. Към 80-те години курортът е с 20% застройка на територията, 80% паркова част. Днес е обратното.

Картичка от Слънчев бряг 1967 г.


 

Многобройните дюни са застроени, макар да са охранявани от закона природни забележителности. Местната прокуратура може да подведе под отговорност сегашните собственици и общинари само по стари снимки, на които се виждат дюни, на чието място сега са хотели. Един от сегашните хотели – „Дюн“, на покойният мафиотски бос Георги Илиев, е построен с единия край навътре в плажа, почти във водата. Всички мафиоти на прехода са забъркани с нещо в курорта, имат хотели тук. Местните общинари и мафиоти се избиват помежду си години наред заради спорове за територия и собствености в комплекса.

Слънчев бряг, хотел „Албатрос“, 1967 г.

 

От капацитет 108 хотела с 27 хил. легла и 130 ресторанта в края на комунизма, курортът сега има 300 хил. легла, в близо три пъти повече хотели, но високоетажни (точната бройка е проблем да се посочи поради дивото застрояване).

Картичка от Слънчев бряг 1967 г.

 

На юг комплексът се е сраснал с новата част на Несебър, на север се е сраснал с курорта Св. Влас, който завърша залива с плътно строителство по същия модел (виж снимката).
Красивата природа с хилядолетни дюни и лонгозни гори е унищожена, парковата част между хотелите е премахната и гъсто застроена като крайбрежен град. Целият крайбрежен регион от Равда до Елените вече представлява единен конгломерат от неконтролирано развиваща се градска инфраструктура, която продължава да се разраства в посока юг към Ахелой.

Картичка от Слънчев бряг, ресторант „Странджански колиби“, 1980 г.
Слънчев бряг, 2018 г. Снимка: Мапия
Картичка от Слънчев бряг 1960 г.
Новопостроеният ресторант „Фрегата“, 1967 г.
Картичка от Слънчев бряг 1968 г.,


Снимките на някогашния Слънчев бряг са от фейсбук страницата „Изгубени в миналото“.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.