ЕС иска от Лондон железни гаранции за Брекзит

Брекзит. Илюстрация: Милениум рипорт

Днешният британски печат е пълен с догадки как ще се развият преговорите за излизането на страната от Европейския съюз, които навлизат във финална фаза.

„Файненшъл таймс“ се опитва да предскаже драмата, която ще се разиграе на неформалната среща на лидерите на ЕС в Залцбург тази седмица, като отбелязва решителното настояване на френския президент Еманюел Макрон най-после да се постигне яснота по условията на Брекзита предвид острата липса на време преди Лондон да напусне в края на март догодина.

Ако нощта на преговорите в Залцбург се окаже недостатъчна, вече се мисли за нова лидерска среща в такъв формат през декември и дори през януари, отбелязва вестникът. Холандският премиер Марк Рюте също настоявал за постигане на напредък, казвайки на колегите си, че иска всички да бъдат заключени в залата, докато не се постигне споразумение, предава БТА.

Пазарлъците по най-трудните въпроси – особено този за ирландската граница – практически тъпчат на място, като нито една от страните не отстъпва. Работата върху параметрите на бъдещите отношения между Лондон и Брюксел едва започва. Остават фундаментални различия относно плана на премиерката Тереза Мей от Чекърс за зона за свободното движение на стоки. Но най-сериозното препятствие е дали Мей ще успее „да продаде“ евентуално договорения пакет от споразумения с Брюксел за Брекзит на евроскептичните британски депутати от собствената й партия, посочва „Файненшъл таймс“. Вестникът цитира бившия френски еврокомисар, а сега директор на Световната търговска организация Паскал Лами, който казва: „Това, което трябва да бъде договорено, е договорено. Всъщност преговорите оттук нататък са вътре в Лондон: между привържениците и противниците на Брекзита“.

Според всекидневника някои привърженици на Брекзита, включително министърът на околната среда Майкъл Гоув, ще подкрепят плана на Мей само за да гарантират, че Великобритания ще напусне ЕС през март, както е предвидено, като детайлите ще бъдат оставени за уточнение по-късно. „Един бъдещ нов премиер в Лондон винаги би могъл да промени отношенията (между Обединеното кралство и ЕС)“, каза Гоув в неделя. Госпожа Мей пък предупреди, че „алтернативата е Брекзит без споразумение“, явно разчитайки, че евроскептиците в края на краищата ще застанат зад постигнатото от нея споразумение с Брюксел, каквото и да е то, отбелязва вестникът с явно съмнение в такъв вариант.

Според друг лондонски всекидневник – „Таймс“ – думите на Гоув са опит да се разсеят опасенията на привържениците на Брекзита, че подкрепата за евентуално споразумение, основано на плана „Чекърс“, ще обвърже Великобритания за неопределено време с правилата на ЕС.

Вестникът извежда в заглавие думите на главния преговарящ от ЕС Мишел Барние, който предупреждава, че „ние няма да позволим който и да е бъдещ британски премиер да се опита да предоговаря споразумението за Брекзит“. ЕС настоява за непоклатими гаранции, че Великобритания няма да се опита да“отвори“ отново постигнатото споразумение за Брекзит след подписването му, разкриват поверителни дипломатически записки, цитирани от вестника.

„Таймс“ е научил от надеждни източници, че Брюксел, очевидно насочвайки стрелите срещу позицията на Гоув, се готви да поиска от Тереза Мей „надеждни гаранции“, че нейният наследник няма да поиска ревизия на договора.

Още по-мрачни са предчувствията на лондонския „Гардиън“. Вестникът цитира неназовани дипломати от ЕС, според които британското правителство ще трябва да преживее „най-мрачния си час“ и да се изправи очи в очи пред кошмара, който очаква страната в случай на Брекзит без споразумение, преди да отстъпи пред исканията на Брюксел. За икономически хаос във Великобритания при липса на споразумение предупреди вчера и шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

В навечерието на срещата на върха в Залцбург дипломати в Брюксел в частни разговори са предупредили, че Тереза Мей трябва да направи значителни отстъпки от своите „червени линии“, за да се постигне споразумение, като проблемът за ирландската граница остава главното препятствие в преговорите.

Вестникът също подчертава недвусмисленото заявление на френския президент Макрон, че иска ключовите условия на бъдещото споразумение да бъдат записани още сега и да не се оставят никакви неясноти по основните въпроси след 29 март догодина. Неговите думи явно също са насочени срещу опитите за шикалкавене, прозиращи в думите на Гоув. Брюксел иска „надеждни гаранции“от Мей, че нейният наследник няма да поиска ревизия на договора, подчертава „Гардиън“.

На Мей в Залцбург щели да бъдат предоставени само няколко минути да каже нещо пред лидерите на ЕС в сряда вечерта, а 27-те ще разговарят насаме идната сутрин. Това било знак колко слаби са очакванията тя да каже нещо съществено преди годишната конференция на Консервативната партия в началото на октомври, посочва всекидневникът, визирайки очакваната ожесточена вътрешна битка между консерваторите там.

„Гардиън“ цитира дипломати от ЕС, които изразили опасения, че британското правителство трябва да да бъде притиснато до ръба на икономическата катастрофа, преди да направи отстъпки по най-сложните въпроси в преговорите.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.