Готова ли е Америка за чернокож президент?

Опра Уинфри се опитва да увеличи популярността на Обама сред афроамериканските избиратели

Барак Обама (вляво) прегръща жена си Мишел (в средата) и телевизионната водеща Опра Уинфри на митинг в Манчестър, Ню Хемпшир. Опра се надява да донесе гласове на претендента за президентския пост, а усилията й са насочени основно към афроамериканците. Снимка: Ройтерс

Телевизионната водеща Опра Уинфри винаги е била образец за чернокожите жени заради историята на шеметния й възход, авторитета й на личност, определяща вкусовете на обществото и посланията й за самоусъвършенстване. Сега тя се надява, че популярността й ще донесе гласове на претендента за президентската кандидатура на Демократическата партия Барак Обама, който се състезава с нюйоркската сенаторка Хилари Клинтън за подкрепата на ключова група избиратели – чернокожите.

„Не е достатъчно само да мечтаем за мечтата. Заели сме се да я превърнем в реалност с гласовете си“, каза Уинфри пред многохилядно множество на огромен футболен стадион в Колумбия, Южна Каролина. Така тя напомни за прочутата реч „Имам една мечта“ на водача на движението за граждански права Мартин Лутър Кинг. „Вярвам, че сега е време за някой като Барак Обама“, допълни облечената в жълтозелено сако Уинфри, която се появи на сцената заедно с Обама и съпругата му Мишел.

Очаква се чернокожите да са около половината от избирателите на първичните избори на Демократическата партия в Южна Каролина, които ще се състоят на 26 януари – три седмици след началото на вота в Айова на 3 януари.

В най-зрелищната обиколка от кампанията за президентските избори през 2008 година, Уинфри и сенаторът от Илинойс (Обама) бяха на два митинга в Айова в събота, а от Южна Каролина се отправиха към Ню Хемпшир. Според привърженици на Обама в Южна Каролина се бяха събрали 29 000 души, а самият претендент каза, че това е най-многобройната група хора, присъствали досега на събитие от кампанията му. Феновете на Уинфри и Обама дойдоха часове по-рано, за да минат през проверките за сигурност, а след това, докато чакаха, танцуваха под звуците на хип-хоп и рок.

Кандидатът за президент на Демократическата партия Барак Обама на концерт за събиране на средства в Лос Анджелис. Обама е решен да стане първият чернокож президент на САЩ. Снимка: Ройтерс

Когато излезе на сцената Обама каза, че е „третият по сила оратор“ след Уинфри и съпругата си. Той изрази раздразнение от убеждението на някои хора, че трудно ще спечели надпреварата, защото е чернокож. „Някои казват: о не, чернокож не може да спечели“, каза Обама. „Запомнил съм го! Щом някой ми каже, че не мога да направя нещо, изпитвам огромно желание да го сторя.“

ЖИТЕЙСКИ ОПИТ

Уинфри възхвали Обама за мъдростта му и за загрижеността за обикновените хора. Многото й почитателки могат да му помогнат да намали преднината на Клинтън. В Южна Каролина подкрепата на Уинфри като афроамериканка може да бъде допълнителен плюс за кандидат, който се бори да стане първият чернокож президент на САЩ.

Уинфри неведнъж е извеждала книги на върха на класациите за бестселъри чрез читателския си клуб, а предаванията й, в които се разискват сериозни теми като детското насилие, имат редица награди и подражатели. „Когато Опра говори, хората слушат“, казва Кимбърли Уилис Грийн, дошла от Атланта, Джорджия, за митинга на Уинфри и Обама.

„Вярвам в Опра и вярвам, че тя няма да ни поведе по грешен път“, допълва Лиза Кели, начална учителка от Колумбия, която дошла на митинга с колебания. „Определено клоня към Обама“, добавя тя.

Клинтън води пред Обама и Джон Едуардс (бивш сенатор от Северна Каролина) в Южна Каролина, но през последните седмици преднината й се топи. Освен това се смята, че гласовете на чернокожите тепърва ще се пренареждат.

Претендентката за президентския пост Хилари Клинтън на митинг в Ню Хемпшир. Според социологическите проучвания Клинтън води пред конкурентите си Обама и Едуардс, но преднината й се стопява. Снимка: Ройтерс

Проучване сред вероятните избиратели от Южна Каролина, направено през ноември, показа, че Клинтън има поддръжката на 19 процента от демократите, следвана от Обама със 17 процента и Едуардс с 12. Но в това проучване на университета „Клемсън“ преднината на Хилари Клинтън се е стопила със 7 пункта в сравнение с август.

Макар и очаровани от Обама, някои чернокожи избиратели виждат Клинтън като по-опитна и по-избираема претендентка за президентските избори през ноември 2008 г. Някои проучвания сочат, че чернокожите може би таят повече съмнения от белите дали САЩ биха избрали чернокож президент. „Изглежда госпожа Клинтън поделя с Обама гласовете на афроамериканците“, казва Нийл Тигпен, политически анализатор от университета „Франсис Марион“ във Флоренция, Южна Каролина.

Уинфри призова избирателите да се замислят за житейския опит на Обама, вместо да се вглеждат във времето, което е прекарал „в коридорите на властта“. „Важно е какво си направил в живота си“, каза тя.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.