Австрийската десница изглежда няма конкуренти след година на власт

Себастиан Курц. Снимка: от тв екрана

Австрия и Европа слушат постоянен антиимигрантски рефрен от Виена през последните 12 месеца. Умните стратегии и отслабената опозиция са от полза за управляващите десни партии.

Управляващата коалиция в Австрия изрази резерви срещу Пакта на ООН за миграцията, престана да приема бежанци за дългосрочно установяване, забрани символите на екстремистки ислямски групи и предприе стъпки за орязване на детските добавки за някои чужденци. И то само през октомври.

Откакто мнозинството избиратели гласуваха за десноцентристката Австрийска народна партия (АНП) и крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) на изборите на 15 октомври миналата година, почти не минава седмица, през която двете партии да не обявят нови политики за мигрантите, бежанците или мюсюлманите.

Тази стратегия се оказа успешна за канцлера Себастиан Курц от АНП и вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе от АПС, които встъпиха в длъжност миналия декември.

„Австрийското правителство наистина се радва на подкрепа“, каза пред ДПА социологът Волфганг Бахмайер.

Без промяна от преди една година, двете десни партии имат подкрепата на 57 процента от австрийците, въпреки че одобрението леко се е изместило в полза на центристката АНП за сметка на АПС, според нови социологически проучвания.

Анкета, публикувана от сп.“Профил“ миналия месец, показва, че малко повече от половината избиратели подкрепят имиграционната политика на Курц, докато 41 процента предпочитат подхода на АПС, която предлага много от същите идеи, но с по-твърда риторика.

За разлика от предишни центристки коалиции между Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) и АНП, новото правителство избягва публични вътрешни спорове и усъвършенства изкуството и двете партии да изглеждат като победители.

След всяко заседание на правителството Курц и Щрахе правят изявления за медиите. Канцлерът обобщава взетите решения и след това наблюдава как вицеканцлерът ги преповтаря със свои думи.

Този подход работи, тъй като АПС е приела ролята на по-малък партньор на центристка партия, за да увеличи шансовете си за оставане във властта в дългосрочен план. „Те са готови да заплатят цената“, каза пред ДПА политологът Петер Филцмайер.

Тази комбинация позволи също на богатата, но малка Австрия да повиши тежестта си в Европейския съюз, предвид факта, че страната е ротационен председател на блока през втората половина на 2018 г.

Политиците от АПС правят поляризиращи изявления по въпроси като операциите за спасяване на мигранти в Средиземно море по начин, сходен с този на свои европейски колеги със сходни възгледи като италианския вицепремиер Матео Салвини или унгарския премиер Виктор Орбан.

Погледът на европейската общественост обаче е съсредоточен не върху Щрахе, а върху Курц, който облича възгледите си в невинни формулировки като: „Трябва да гарантираме, че правителствата ни, а не трафикантите на хора, ще решават кой може да дойде в Европа“.

Курц излага опорните си точки за по-защитени европейски граници и срещу потоците от мигранти през Средиземноморието с едно постоянно „биене на барабани“ на срещите на блока и получи похвали за преминаването на ЕС към по-рестриктивна политика през последните месеци.

Във всеки случай австрийското правителство придвижи също и много политики, които не са свързани с имиграцията, като повишаването на малките пенсии, училищните реформи или данъчните облекчения за семействата.

Няколко от тях обаче бяха съпроводени от нови разпоредби, които може да засегнат чужденците.

Те включват планирано орязване на социалните придобивки за работниците мигранти, чиито деца живеят в чужбина, или промените в държавно гарантирания размер на минималния доход, който подпомага малките австрийски семейства, но е в ущърб на мигрантите с повече деца.

Въпреки че опозиционните партии успяха да организират протести срещу либерализацията на работните часове от правителството, те до голяма степен се провалиха в опита да предложат алтернативна и жизнеспособна имиграционна и интеграционна политика за мигрантите и чужденците.

Австрийската социал-демократическа партия (АСДП) е обхваната от хаос. Бившият канцлер Кристиан Керн миналия месец изненадващо обяви, че ще се оттегли като лидер на социалдемократическата партия и ще се кандидатира за Европейския парламент, но се отказа от тези планове и напусна политиката на 6 октомври.

Приемничката му на лидерския пост в АСДП, бившата министърка на здравеопазването Памела Ренди-Вагнер, се бори, за да утвърди властта си срещу своите съперници в собствената си партия.

Зелената партия излезе от парламента на изборите миналата година, а отцепилата се от нея фракция „Листа Петер Пилц“ зае място в медийните заглавия повече с вътрешните си борби за власт, отколкото със своята политика в парламента.

Малкото либерално движение „Нова Австрия“ (НЕОС) е единствената партия, която съумя да се съсредоточи върху активната опозиционна дейност, вместо върху себе си.

Курц и Щрахе обаче не могат да си позволят да почиват на лаврите си, каза политическият експерт Филцмайер.

„Ситуацията за правителството може да се усложни, ако не успеят занапред да прикриват всички проблеми зад темата за имиграцията“, предупреди той.

От друга страна, АСДП трябва да се поучи от дясната коалиция и да разисква всеки въпрос само в рамката на традиционните за нея теми.

„АСДП трябва да каже: „Каква полза има от затварянето на границите ни, ако дори не сме решили проблема с достъпните жилища?“, е съветът на Филцмайер.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.