Малта: Една година след неразкритото убийство на журналистка

Протест след убийството на Дафне Каруана. Снимка: от тв екрана

Една година по-късно, убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция продължава да има отзвук навсякъде в Малта. Все още обаче не е ясно кой е искал да я накара да замълчи. Ново разследване отново насочва подозренията към правителствените кръгове.

В Малта почитането на паметта на мъртва журналистка не е лесно нещо. В столицата Валета свещи, цветя и снимки, оставени за възпоменание на убитата преди една година Дафне Каруана Галиция, за кой ли път просто изчезват.

Това продължава с месеци. Онези, които я почитат, обаче са настойчиви. Престъплението все още не е разкрито, а призивите за справедливост не стихват.

Предизвиквалата полемика блогърка, която с разкритията си за корупцията разгаряше страстите в Малта, беше убита на 16 октомври 2017 г. от бомба, заложена под седалката на нейната кола. Утре активисти възнамеряват да организират мълчаливо бдение на лобното й място.

Снимките на взривената кола на поле недалеч от къщата, в която Каруана Галиция е живяла със съпруга си, бяха разпространени от вестниците по целия свят. Трима заподозрени ще бъдат изправени пред съда по обвинение в убийство, въпреки че никой не вярва истински, че те са истинските извършители, които са искали да я накарат да замлъкне.

Една година по-късно, убийството все още е горещата тема в островната държава. Каруана Галиция не толерираше никого, включително премиера Джоузеф Мускат или свои близки колеги.

„Критиката е съществена част от демократичния живот. Ако не ви харесва, отидете в Китай“, беше казала веднъж тя, в едно от онези изказвания, които я направиха известна.

Откъси от нейния блог „Настоящ коментар“, който бе основно четиво за мнозина в Малта, са публикувани почти ежедневно в профил в Туитър, наречен „Бележки от Дафне“. За своята упоритост Каруана Галиция едновременно беше превъзнасяна и мразена.

„Много хора са безразлични, ако не и доволни, че Дафне вече я няма“, каза Мануел Делиа. Той самият е блогър, който отразява проблемите на Малта, но е твърдо убеден, че никой не би могъл да се справи по-добре от Каруана Галиция.

„Малтийското правителство и неговите привърженици отричат, че зад фасадата нещата не стоят добре. Те отричат съществуването на корупция и отказват да признаят представените доказателства за такава“, каза той.

Заради журналистическа й работа по деликатни теми нейното семейство подозира, че 52-годишната журналистка е била убита по политически причини. Сред другите теми Каруана Галиция е отразявала корупцията и прането на пари, като е изобличавала държавни служители.

От доста време семейството й настоява за разследване на ролята на малтийското правителство в случая. Група депутати от Европейския парламент призоваха Европейската комисия да се присъедини към исканията за публично разследване. В свое писмо Европейският парламент изрази безпокойство за новите разкрития по случая.

Група журналисти от различни страни, обединили се под названието „Проект Дафне“, съобщиха за предполагаеми връзки между министъра на икономиката Крисчън Кардона и един от заподозрените за убийството и срещи между тях, за които се твърди, че са станали преди и след убийството.

Кардона отхвърля обвиненията като „спекулации“ и „лъжи“, и на свой ред е отправил сериозни обвинения срещу журналисти. Той твърди, че фактите са били изопачени, за да съответстват на версията, която журналистите „упорито се опитват да прокарат“.

Каруана Галиция беше взела Кардона на прицел. Тя го обвиняваше, че е посетил публичен дом, докато е бил на държавно посещение в Германия. Хората в Малта отдавна са се отказали от опити да разберат на кого и на какво могат да вярват. Кълбото на предполагаемите взаимовръзки изглежда прекалено заплетено, за да може убийството някога да бъде напълно разкрито.

Неотдавнашното оттегляне от разследването на висш полицейски служител поради възможна пристрастност се възприема от семейството на жертвата като още едно доказателство, че правото им на честно и безпристрастно разследване се нарушава.

Нито един служител, от която и да било друга служба, не се е оттеглил или не е бил отстранен, каза Корин Вела, сестра на убитата журналистка.

Всички, за които Дафне някога е писала, продължават да се ползват с имунитет от наказателно преследване за престъпления, върху които тя бе хвърлила светлина.

„Публичното разследване би било безпристрастно и напълно независимо от държавни институции“ каза Вела. Това според нея е единственият начин за избягване на грешките или дори намесата на държавата.

„Правителството няма защо да се страхува от публично разследване, то само ще разкрие истината“, заяви тя.

Страхът обаче, както изглежда, е силен. При все че Каруана Галиция и колегата й Ян Куциак, който бе убит в Словакия, получават международно признание и са награждавани посмъртно, според някои, на правителството във Валета повече би му се искало да изтрие това убийство от общественото съзнание.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.