Така наречените

Румен Белчев

Има елементарно трикче да се каже на някого, че е боклук и се представя за нещо повече, отколкото е – да го наречеш „така наречен”. Използва се откакто има вестници, затова минава за банален – но все още минава. „SMS освети Кутев като идео­лог на протестите на майките” – твърди „24 ЧАСА” и уточнява, че „т. нар. протест на майките на деца с увреждания се организира и подкрепя от БСП”. Вестникът за новините такива, каквито са, или би трябвало да бъдат, се позовава на добре информиран анонимен депутат от БСП, който се добрал до кореспонденцията на откривателя на механизма на предаването на партийното членство по полов път.

Съвременните технологии за всеобщо удовлетворение навлизат все по-дълбоко в държавното управление – пак в „24 ЧАСА” вече бившият депутат Георги Кадиев изповядва, че „Аз изпратих SMS на Борисов и спасихме данъчна от уволнение”. Преди десетина години депутат от управляващата за сефте партия с име на гербова марка решил, че местна данъчна служителка не му е симпатична и я засилил да следи данъчните пре­стъпления на петдесетина километра от дома й, а г-н Кадиев се застъпил за нея с SMS до г-н премиера и проблемът на жената бил решен. „В интерес на истината Борисов е много добър в подобен вид микроменажиране на проблеми” – завършва ексдепутатът.

А пък лидерката на БСП, г-жа Нинова, пък била свикала заседание, за да заяви, че кореспондиращите с премиера леви депутати са й не само известни, но и „може да им покаже препратените й от самия премиер есемеси”.

Което си е вярно – вярно си е, с подобен вид микроменажиране нашият макропремиер наистина се оказва много добър!

Ужасното убийство в Русе е развълнувало „МОНИТОР”: „В Русе запалиха свещи и призоваха за хигиена” – твърди наблюдателното издание. Нечистоплътничко, както и да го погледне човек, но най-обективният и почтен всекидневник си умива ръцете и продължава храбро напред с „Дават статут „трамвай” на колоездачите”. Щели „да имат предимство навсякъде и всеки ще е длъжен да ги пропуска”. Освен трамваите, надяваме се.

„СТАНДАРТ” се обръща с лице към проблемите на хората с увреждания и бърза да ни съобщи, че в Разград „Робот качва стълбите в съда”. Има и снимка – само че на снимката роботът, който помага на човек в инвалидна количка да се качи по стълбите, досущ прилича на полицай. Е, гледали сме „Терминатор” – може пък и в Разград работата да е такава!

Тази година лятото, което нетолерантно наричаме циганско, поради липса на по-правилен термин, продължи по-дългичко, затова „24 ЧАСА” се е погрижил да ни успокои, че според учените се задава още по-топличко време – „Температурата на Балканите скача с 5 градуса до края на века, лятото става с месец по-дълго”.

Това звучи успокоително за абонатите на столичната топлофикация, но часовият всекидневник се е погрижил и за душевното спокойствие на любителите на зимните спортове – на съседната страница можем да прочетем, че според НАСА „Иде нова ледена епоха на Земята”.

Кеф ти сняг, кеф ти плаж – ех, какъв живот се задава!

А в хубавото време на уикенда хиляди маратонци тичаха по улиците на столицата. От какъв зор човек си зарязва биричката и пържените картофки в последните слънчеви дни и нахлузва маратонките, ни светва „МОНИТОР”: „4000 бягат за 90 000 лева в маратона на София”. Ами – да бяха им раздали по двайсет кинта на човек и проблемът с неделното задръстване на улиците щеше да си се реши от само себе си! Но – нека тичат – който тича, зло не мисли. За разлика от шофьорите, които го изчакват да се натича…

Спортът може и да е мир според Пиер дьо Кубертен, но той не е имал предвид това, което е видял „СТАНДАРТ” – „Бой с лопати на мач в Калековец”. Недоволна от резултата публиката, която кой знае защо отишла на мача не със семки, а „с колове и лопати”, поразтълкувала на съдиите и гостите някои местни футболни правила.

Така стоят така наречените неща в така нареченото ни футболно първенство, така наречения ни политически живот и в така наречения свободен печат…

От Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.