www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 19 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Как Блъсков взе имотите на СБЖ и ще строи хотел на морето

15 Декември 2007

 

Петьо Блъсков, член на управителния съвет на СБЖ. Фирмата, която взима имотите на съюза, се води на сина му Петьо Блъсков. Снимка: Булфото

На 15 декември в събота, Общото събрание на СБЖ, начело с Управителния съвет, е гласувало да се дадат под наем за 10 години хотелите на СБЖ край Варна и почивната база в Банкя на фирмата „Български имоти”, която е на Петьо Блъсков.
С решението се предвижда още фирмата да построи хотел 10 000 кв. м разгъната застроена площ в част от базата, известна като Международен дом на журналистите край Варна.

10-етажният хотел в Международния дом на журналистите между Златни пясъци и Варна. Освен него базата има още два 4-етажни хотела, 47 дка парк и собствен плаж.

Собствеността върху бъдещия хотел ще бъде поделена 68% в полза на Блъсков и 32% в полза на СБЖ.

Как Петьо Блъсков успя да сключи тази сделка, гласувана от журналисти?
На събранието са присъствали представители на дружества на СБЖ от цялата страна, заедно с Управителния съвет. Не е присъствал физически председателят на СБЖ Милен Вълков, който е в болница, но по време на обсъждането се е обаждал по телефона да подкрепи решението в полза на Блъсков. Повечето запознати със случая твърдят, че всъщност Вълков е подготвил цялата сделка с имотите на СБЖ.

Какво дава СБЖ на Блъсков? Т. нар. Международен дом на журналистите край Варна е между курорта „Св. Св. Константин и Елена” и „Златни пясъци”. Има 47 дка площ, собствен плаж с пясъчна ивица и три сгради. Най-високата – 10-етажна - се вижда отдалеч. Заради комплекса спирката на автобуса край пътя се казва „Журналист”. Освен високата сграда има още две 4-етажни дълги сгради – едната под крайбрежния път Варна-Златни пясъци, а другата над него. Частта от Международния дом на журналистите над пътя е върху 7,5 дка и е свързана с подлез под пътя с долната част на комплекса. Точно тук, над пътя, ще строи хотел Блъсков, на мястото на старата, обрасла с бръшлян и отлично вписваща се в околната среда сграда, построена в същия стил като съседните почивни бази на БАН, на писателите и др.

Дом №1 в Международния дом на журналистите - едната от трите сгради на комплекса, с опустошения парк и изсъхналата трева, под управлението на “Балкантурист” и Мултигруп. Снимка: в. “Дума”

След някакви нескопосни опити на ръководството на СБЖ да даде имотите на съюза под аренда, които се проточват почти през цялата 2006 г., накрая съюзът сключва договор за наем с „Балкантурист”, фирма на „Мултигруп”, управлявана от Недялка Сандалска. Годишният наем за хотелите в Банкя и край Варна е 250 000 евро, разделен на 12 месечни вноски. Преди месец Сандалска едностранно разваля договора, като се оправдава с влошена конюнктура и лош туристически пазар. Изплатила е наем до края на годината. На събранието днес е приета оферта на фирмата на Блъсков за същата сума – 250 000 евро, която щяла да се плаща авансово в началото на годината.

Паркът на Международния дом на журналистите е един от малкото по цялото крайбрежие, наподобява ботаническата градина в двореца в Балчик. Тук са посадени десетки видове редки и екзотични дървета и храсти, има дори бамбук. И през последните години на сравнително лошо стопанисване на комплекса, предишните арендатори поддържаха в приличен вид парка, поливаха го. Откак комплексът е поет от наемателя Сандалска и „Балкантурист”, паркът е напълно изоставен, тревата изсъхнала, неполивана, бурените са плъзнали навсякъде (виж тук публикация във в. “Дума” по темата).

Познавачи на подобни сделки твърдят, че е възможно цялата операция по завземането на имотите на СБЖ да е проведена с участието на Сандалска и фирмата на „Мултигруп” (покойният Илия Павлов беше приятел с Петьо Блъсков). Тя първо наема имотите, после се отказва и Блъсков се явява като спасител. Хората от СБЖ му имат доверие като на колега, който единствен ще “оправи работата с имотите”. Нищо чудно Сандалска да участва в сделката и да има роля в бъдещето на комплекса край морето, твърдят познавачи на сделките на „Мултигруп”, които са емблематични за смучене от държавата.
На събранието, което е гласувало да хариже имотите на СБЖ на Блъсков, не е станало ясно дали точно хотел ще построи арендаторът или комплекс с апартаменти, които да продаде.

Петьо Блъсков е член на управителния съвет на СБЖ и председател на Стопанската комисия на съюза, което създава особена ситуация при тази сделка. Това е равносилно примерно министъра на икономиката в правителството да си гласува сделка да придобие държавна сграда. Блъсков по устава на съюза няма право да бъде член на управителния съвет, ако е издател и собственик на вестник. Поради това Блъсков собствеността на неговия вестник е на сина му Петьо Блъсков. Така формално положението му съответства на устава.

На запитване на участници в самото събрание, присъстващият там шеф на фирмата „Български имоти” е обяснил, че тя е 100% собственост на друга фирма – „Южен Кръст”, която пък е собственост на Петьо Блъсков–син.

Когато Петьо Блъсков започна вестник „Монитор”, той беше настанен в 3-етажна сграда в кв. „Изток”. След като вестникът се премести в друга сграда, опразнената в кв. „Изток” се превърна в интернет и гейм-клуб с име „Южен кръст”, собственост на Петьо Блъсков-син. Сега фирма на името на сина на Блъсков поема имотите на СБЖ.
Сред тях е и почивната база на съюза в Банкя, със 114 легла, 46 стаи и 7 апартамента, 15 декара многогодишен парк, ресторант, 2 бара и др. Базата е лошо стопанисвана през последните години и накрая затворена. В това хора от съюза също подозират умишлена немарливост, за да я вземе „спасителят” Блъсков.

Общото събрание на СБЖ включва членовете на управителния съвет и представители на дружествата на СБЖ от цялата страна – общо 53-ма души. На събранието са присъствали 44-ма, а накрая са гласували 37. Само 5 са гласували против. Против сделката се обявяват две дружества от провинцията, твърдят източници вътре от събранието. „Никога не съм виждал така добре организирано и „смазано” гласуване в СБЖ”, твърди участник в събранието, който пожела да остане анонимен. На въпрос преди гласуването към присъствалия там шеф на „Български имоти”*, той заявява откровено, че фирмата няма опит в туризма и тепърва ще се занимава с тази сфера на дейност. Това не пречи на делегатите да приемат с огромно мнозинство сделката. Хора, близки до СБЖ, коментират, че много от членовете са заблудени със съзнателно създаваните проблеми с имотите, за да се приеме като добра офертата на Блъсков. А според тях друга част от ръководството направо са „мотивирани” с други средства да гласуват „за”.

„Един член на общото събрание на СБЖ е много по-евтин от един общински съветник в София, примерно. А става дума за доста апетитни имоти”, коментира по повод гласуването източникът.
Някои от възраженията на гласувалите против са били, че се сключва договор за същите пари в променена ситуация – данъкът ДДС за туризма вече е свален от 20% на 8%. Един от изказалите се против направил сравнение, че недалеч от хотелите на СБЖ е почивна станция на Министерския съвет, която е дадена под наем за 180 000 евро. Тя е почти копие на дом №1 на СБЖ – 4 етажа, като интериор, екстериор си приличат. А станцията на Министерския съвет като леглова база и площ е около една пета от базата на СБЖ във Варна и София, която взима Блъсков за 250 000 евро годишно.

Територията, където ще строи хотел блъсковата фирма, вече е безкрайно скъпа, в района почти не се продават терени, всичко вече е купено.
Сред членовете на управителния съвет на СБЖ, освен Блъсков са председателят Милен Вълков

Милен Вълков, председател на СБЖ. Снимка: СЕМ

(виж тук биографична справка за него), Любомир Пеевски от БНР, Веселин Константинов от неразчистеното наследство от социализма – агенция „София прес”, Иван Каневчев от Плевен, Стела Бочева, кор. на БНР от Ловеч и др. Нито един от управителния съвет не е бил против.
Делегати от провинцията са предложили да се проведе конкурс за наематели на имотите на СБЖ, който да завърши на 1 февруари, когато изтича договорът с „Балкантурист”. Предложението не е прието.

Като част от намеренията на наемателя се е коментирало, че в площта на комплекса ще бъдат изградени и 10-ина луксозни бунгала и търговски павилиони. Запознати с похватите в строителния бизнес в района твърдят, че може да се очаква красивият парк на Международния дом на журналистите да се изпълни със строежи, които да се узаконят впоследствие, независимо как ще бъде поделена тяхната собственост.
Фирма на Блъсков е издател на в. „Поглед” – дългогодишно издание на СБЖ, което излиза по договор със съюза. Неотдавна изданието остана без главен редактор, след като дългогодишният журналист и главен редактор на вестника Евгени Станчев беше уволнен, заедно със заместника си Тодор Токин, заради груба публикация срещу в. „Труд”.

Неотдавна Петьо Блъсков продаде за около 3,5 млн. евро (по официални данни) своята пресгрупа „Монитор”, която включва и вестниците „Телеграф” и „Политика”, на „Нова българска медийна група”, чийто шеф е Ирен Кръстева, бивша шефка на тотото. В множество публикации се твърди, че зад нея стои ДПС, което назначи сина й Делян Пеевски повторно за зам.-министър. (виж тук публикация в e-vestnik за продажбата на пресгрупата, която се сбъдна почти 100%). Петьо Блъсков-баща беше освободен като главен редактор на „Монитор” преди да е завършена окончателно сделката, а Петьо Блъсков-син – от позицията на главен редактор на „Телеграф”.
——————

* Има няколко фирми “Български имоти”, едната от които е застрахователна компания.
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) изумен
  Нямам думи за тоя КРАДЕЦ на прехода. Надмина дори семейство Андрей и Виза Райчеви и Колю Колев от Медиана по крадливост... УЖАС!Няма правосъдие няма справедливост.Бог да е на помощ на българите!
 2. 2) круг, манфред
  какво да очакваш от комунисти? само лъжи, кражби и убийства. ======== блъсков няма ли да обясни колко е откраднал Костов, или поне да напише публикация за продажбата на бга "балкан"? а сътрудника му идиота ченге-психиатър илия илиев с него ли ще отиде на почивка в журналист? 100 пъти да изровим и обесим т.живков малко ще му е за изродите, които създаде и съсипията, която донесе в българия.
 3. 3) Anonymous
  Чувстват се безнаказани, и са такива, защото всички ние сме допуснали да бъдат безнаказани. Ако им бяха хвърчали главите на крадльовците, следващите щяха да се замислят. А, то вместо това, ги повишават в длъжност, на пост, откъдето да крадат още повече. Гадовете, които управляват и крадат са произведение на нашия народ, не на финладския или германския. Ние сме си ги произвели и отгледали. Жалко е, че не можем да се вдигнем и да си решим сами проблемите. Такива сме си.
 4. 4) До 3#. Манфред
  Абе Манфреде, не мислиш ли че тези, които свалиха Т. Живков и комунизма заедно с него, са всъщност предатели на комунизма. Ти всъщност трябва да кажеш, че Т. Живков е трябвало да ги излови и да ги прати в някой Гулак, така както Сталин правеше с предателите. Но аз лично мисля, че те ако са предатели, те са предатели на комунизма, но не и на народа. Та народа и най-вече такива като теб трябва да им благодарят, защото всъщност те донесоха демокрацията, свободата на мисълта и унищожиха държавната собственост. Преди те да унищожат комунизма всички ходеха с еднакви обувки, чакаха ...още

 5. 5) антикомунист
  изумен сьм от статията на #4.абе ти да не си от онези на които ДС са раздали куфари с червени пари за да станат новите бизнесмени на БГ че като чета писаното от теб ще взема да си мисля такива работи. "Сега магазините са препьлнени,улиците са задрьстени от мерцедеси,народа е свободен и щастлив"???????????Всичко това е вярно с изключение на "щастлив" или може би искаше да кажеш беден.Всички тези които ограбиха даржавата ни да варвят на майната си защото докараха всички хора до просешка тояга.Сигурно и твоите родители вземат пенсия от 60$ като моите а?и каде да използвам тази дума "свободен и ...още

 6. 6) atanas
  Този пияница от снимката е емблатична фигура на грабежите през последните 18 години. Дано се задави от лакомията си!
 7. 7) До #5
  Антикомунисте, ще задам и на тебе същия въпрос. Не мислиш ли, че тези които предадоха комунизма са антикомунисти, предатели на комунизма. Или искаш да кажеш, че антикомунистите, тези които свалиха комунизма са комунисти. Нищо чудно и други като тебе да използват подобна логика. Всъщност не разбрах ти комунист ли си, или антикомунист. Ако си антикомунист един от тези които свалиха комунизма, то според твоята логика ти значи си комунист. Ако пък не си участвал във свалянето на комунизъма то по всяка друга логика не си никакъв антикомунист а си си комунист, и то по-върл от тези в ДС-то които всъщност ...още

 8. 8) Приятел на човека
  Характеризирането на един човек само по два признака: "комунист", и "антикомунист" е повърхностно и въвежда в заблуждение за личностните качества на човека, а ето някои от тях: честен или лъжец, умен или глупав,способен или некадърен, мъдър или хитрец(у нас хитрецът бива приеман за умен!). Това деление на комунист и антикомунист, както и на ляв и десен прилича на футболна запалянковщина. А крадци имаше и може да има във всяка група, защото крадците чрез наименованието на групата искаха да скрият личните си качества.А за Петьо Блъсков - достатъчно е човек да види физиономията му и чуе приказките му, за да ...още

 9. 9) Безпристрастен
  Колкото и голям мошеник да е Блъсков, заслужава едно Позитивно Не... Евалла му на човека, защото успя да пробута кофти издания на крадливи балъци. Да дадеш 10 милиона и кусур за "Монитор", Телеграф и Политика е голямо набутване. Но така е когато крадците решат да стават бизнесмени. Ако разбирач стартира с 10 милиона, то за 10 месеца ще стане всекидневник номер 1 в България. Да живеят и дебелата свиня Кръстева, и още по-деболото прасен Пеевски
 10. 10) Арсен Люпен
  Някои малки уточнения са задължителни. Милен Вълков е завършил Суворовско училище в Москва, а след това военно училище в Лвов, създало комисарски кадри. Постъпва първо във Военното разузнаване, а чак след това става журналист в БТА. Като офицер служи на разведките допреди 4 години. Кадър на "Позитано" 20 и като такъв издиган на отговорни постове, въпреки големият му проблем с алкохола - няколко лечения, все неуспешни. Брат му бе шеф на РВД по времето на управленията на БСП, замесен в големи далавери. Същият кадър е и Петьо Блъсков и със същия проблем - алкохола. Синът му върви по същия път. Нищо ...още

 11. 11) детеВестникарче
  Моля ви, даже ако трябва с една дума, кажете защо ми скрихте поста!? Админ: нещо си се объркал. Виж да няма техническа грешка
 12. 12) Ето малко справка:
  Данни за фирмата Име: БЪЛГАРСКИ ИМОТИ-КОРПОРАЦИЯ Еднолично ООД ЕФН: 2199088871 Преобразувана на място БУЛСТАТ: 130034874 БЪЛГАРСКИ ИМОТИ - КОРПОРАЦИЯ Фирмено дело: 8887/1999 ДЕЙСТВАЩА Дата на вписване 24/10/2006 Решение № 5 на Cофийски градски съд, Регистър 10 Партида 51641 Том 562 Стр. 40 Адрес: СОФИЯ-СРЕДЕЦ УЛ. ХРИСТО БЕЛЧЕВ 1, ЕТ.3 Капитал: 5000.00 лв Участници във фирмата ЕГН/ЕФН: 6101181485 Име: ДАНЧО БОЯНОВ ДЖИКОВ Дата на вписване 24/10/2006 Адрес: ГР. СОФИЯ Физическо лице Ограничено отговорен собственик Собственик Дялово участие: 5000.00 Представлява фирмата Действащ Брой осигурени лица, регистрирани в НОИ Месец / Социално Здравно година осигурени осигурени /бр./ /бр./ 1/2006 2 2 2/2006 4 4 3/2006 3 3 4/2006 3 3 5/2006 3 3 6/2006 3 3 7/2006 3 3 8/2006 3 3 9/2006 3 3 10/2006 3 3 Комуникации: телефон сл. 9886940 Характеристики (според БУЛСТАТ): Активност - развиващ ...още

 13. 13) Умен
  Журналистите в този разказ напомнят за полицая от Сан Тропе - обран, съблечен и глупаво ухилен. Вместо да ровят в мръсното бельо на Блъсков-1, 2 и 3, репортерите на този форум да вземат да обяснят, какви разследвания всъщност правят, щом като до болка познат мошеник измъква изпод носа им собствената им почивна база и те мълчат. Каква гражданска доблест претендират да имат, след като един махленски джебчия им бърка в собствения джоб, а те питат само "Моля, свършихте ли?". Хайде, не уважаватсами себе си, но нимане загряват, че тази кражба говори за нивото им и като професионалисти? Изобщо, що за профсъюзна ...още

 14. 14) детеВестникар4е
  Какво сьм се обьркал, 6ефе. Видях го с о4ите си публикуван, про4етох го zа гре6ки и сега го няма. Глад мори компутрите, ей. Ядат коментари като улави. НиЩо, де, то не беШе кои zнае колко важен кометнтар.Там наивистично си мечтаех, че ПБльсков му става неЩо и реШава да си оправи реномето пред гилдията. ПреврьЩа дом нр2, (ниския долу до високия,с яйцето_дансинг и фонтана, в който паднах като мальк "случайно")в почивна баzа,само zа журналисти (ама не "само zа некои другари") сьс символични цени субсидирани от останалите два, които работят като нормални хотели. В почивния дом се водят среЩи_раzговори на раzлични теми, ...още

 15. 15) детеВестникарче
  току що и аз това съзирам. Извинявай. Усещам аз че нещо не е наред, ма де да знам че главата не ми е в ред. Човек от себе си трябва да почва. Този коментар е само до АДМИНА и може да бъде изтрит
 16. 16) » Журналистът Евгений Станчев: Появи се бездушна и вредно безчувстве
  [...] * Интервюто е взето преди Петьо Блъсков да вземе имотите на СБЖ под наем за 10 г., с право да строи хотел до Варна (виж тук). Евгений Станчев отказа допълнително да коментира и това. Етикет: журналисти, вестници, медии, Блъсков var staf_confirmtext = 'Писмото е изпратено успешно!' x [...]
 17. 17) Rossi
  И всичко това става пред очите и в професионалната орг. на журналистите, тези, които трябва да са съвестта на нацията....нямам думи!
 18. 18) Аргонавт
  До Умен Пич, пиши се по-често Глупав, защиото по ти отива. Абе, недей да хвърляш лайната към журналистите, които не правели разследвания.Ти пишеш под такова разследване, при това хубаво и честно, но не го разбираш поради изложената по-горе причина и се занимаваш с защити на Блъсков. Дали не си Недоделчев, а? Той също е глупавичък, ама вече се опари от Блъсков и може да е натрупал мъдрост и опит. Журналистите ти били виновни, нещастник. А тези журналисти оцеляха при Блъсков и други подобни мошеници като него и някои от от тях станаха стойностни хора и професионалисти. Колкото до тъпите курви - ...още

 19. 19) Вени Г.
  Вени Г. А вие, всички герои разобличители защо реално нищо не правите? Защо не създадете независима съсловна организация например? Щото е много лесно да се плюе анонимно без отговорност.
 20. 20) Вени Г.
  http://semkiibonbonki.blogspot.com/2007/12/blog-post_26.html
 21. 21) Умен
  Аргонавт, една сега прочетох попръжните ти. Браво, кога те уволниха теляк от Старозагорските минерални бани? Пишеш, че това разследване, под което коментираме, е тържество на разследващата журналистика. Колко хора са го прочели? Кой вестник го е публикувал? Смее ли така наречената колегия да се обади, докато ръката на Блъсков още се намира в нейния джоб? Или се бои да не се притесни човечецът, пък да не се разсърди, че го наричат крадец? И как се докараха колегите на Христо Ботев и Йосиф Хербст до подобно жалко състояние?
 22. 22) Детето от хотела
  Кога стана ясно че СБЖ не мож еда си стопнасива имота? До 2003г. включително СБЖ стопанисваше имотът си много добре без никакви фирми... От 2004г. Тревнеския селянин Балювеца взе имотите, но ги подържаше е да не много добре но все пак запази оранжериите прака бе по - зелен! А миналта година там в хотела бе истнски ужас! Браво на Блъсков и Сандалска разбира се и на "мотивираните" от Управителния съвет! НЕ ХОДЕТЕ НА МДЖ!!! НЕ ХРАНЕТЕ БЛЪСКОВ!!!
 23. 23) Anonymous
 24. 24) гошо
  Има една песен: О, Варна, Варна, ти си супер град, о, Варна, Варна ти си най-богат. Който не е поискал, той не е придобил собственост от корумпирания кмет. Това е и със стотиците бази на различни ведомства. Статията е капка в морето.
 25. 25) Anonymous


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com