СБЖ ООД, с управител Петьо Блъсков

В събота с едно тихо събрание Съюзът на българските журналисти унизи професията.
СБЖ, като голяма организация в миналото, има солидни имоти. Например – 3 хотела с 47 декара земя край Златни пясъци и собствен плаж. Хотел със 114 легла и 15 декара парк в Банкя.

И управителният съвет на СБЖ, заедно с общото събрание – журналисти от дружества от цяла България – гласува да даде тия имоти, плюс право на строеж на фирмата на… член на управителния си съвет. По-точно на сина му Петьо Блъсков-младши (виж подробностите в статията отстрани).

Скандалът е заложен от Блъсков-баща – противоречива фигура, с претенциите да е създал новата българска преса след 1989 г. Този човек го определят като журналист. Той отдавна не е такъв. Той се занимава с бизнес, в който вестниците са само едно от средствата. Оказа се, че и СБЖ е едно от средствата. Той услужливо предлага на съюза да издава вестника му – “Поглед”. И го издава. Става член на Управителния съвет. Предложен по устав от когото трябва и избран с гласуване. И за да влезе в ръководството, съвсем уставно издателската фирма е на сина му. И като резултат – взимат имотите на съюза за 10 години, плюс право да строят из тях. Съвсем законно.

Този ли е примерът за успял български вестникар? Този ли е пример в професията?

Срам за професията е СБЖ. Повечето от членовете му са пенсионери, съюзните дружества в реални медии (а не в измислени останки от социализма като “София прес”) почти нямат глас. Тясна група апаратчици манипулира членовете и на практика съюзът се е превърнал в ООД, което се експлоатира от десетина души.
Годишните награди на СБЖ за журналистика са без стойност, а би трябвало да бъдат най-авторитетните. Раздават се по неясни критерии от неясни хора. И като неформален лидер на тези почтени професионалисти в момента се очертава Петьо Блъсков.

Акробатическите му номера, в които въвлече цялото СБЖ, са унизителни. За да се запази престижът на професията, СБЖ трябва да се прочисти. Но шансовете са нищожни. Ще наблюдаваме как съюзът вегетира с група хора, които сега ще развеят фалшиви декларации, за да прикрият срама.

Да, сигурно не е лесно да решиш въпроса с имотите на СБЖ. Да, може да бъдат дадени на бивш журналист, който има успешен бизнес. Но не с такива лицемерни апаратни игри, управителни съвети, фирми на синчето.
Блъсков може би ще излезе с пари от тази сделка. Авторитетът му в професията е без значение.

Утвърждава се представата за българския бизнесмен като за човек, който търси да откърти нещо от държавното или общинското.

(А на наивниците от СБЖ, които са гласували да дадат имотите на „спасителя“ Блъсков – има да чакате пари от него).

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.