www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 25 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

СБЖ ООД, с управител Петьо Блъсков

 

16 Декември 2007

 

В събота с едно тихо събрание Съюзът на българските журналисти унизи професията.
СБЖ, като голяма организация в миналото, има солидни имоти. Например – 3 хотела с 47 декара земя край Златни пясъци и собствен плаж. Хотел със 114 легла и 15 декара парк в Банкя.

И управителният съвет на СБЖ, заедно с общото събрание – журналисти от дружества от цяла България – гласува да даде тия имоти, плюс право на строеж на фирмата на… член на управителния си съвет. По-точно на сина му Петьо Блъсков-младши (виж подробностите в статията отстрани).

Скандалът е заложен от Блъсков-баща - противоречива фигура, с претенциите да е създал новата българска преса след 1989 г. Проблемът е, че този човек измамно го определят като журналист. Той отдавна не е такъв. Той се занимава с бизнес, в който вестниците са само едно от средствата. Оказа се, че и СБЖ е едно от средствата. Той услужливо предлага на съюза да издава вестника му – “Поглед”. И го издава. Става член на Управителния съвет. Предложен по устав от когото трябва и избран с гласуване. И за да влезе в ръководството, съвсем уставно издателската фирма е на сина му. И като резултат – взимат имотите на съюза за 10 години, плюс право да строят из тях. Съвсем законно.

Но как да не те е срам, че си журналист, след такава случка? Този ли е примерът за успял български вестникар? Този ли е пример в професията?

Срам за професията е и СБЖ. Повечето от членовете му са пенсионери, съюзните дружества в реални медии (а не в измислени останки от социализма като “София прес”) почти нямат глас. Тясна група апаратчици манипулира членовете и на практика съюзът се е превърнал в ООД, което се експлоатира от десетина души.
Годишните награди на СБЖ за журналистика са без стойност, а би трябвало да бъдат най-авторитетните. Раздават се по неясни критерии от неясни хора. И като неформален лидер на тези почтени професионалисти се очертава Петьо Блъсков.

Акробатическите му номера, в които въвлече цялото СБЖ, са унизителни. За да се запази малко престижът на професията, СБЖ трябва да се прочисти. Но шансовете са нищожни. Ще наблюдаваме как съюзът вегетира с група хора, които сега ще развеят фалшиви декларации, за да прикрият срама.

Да, сигурно не е лесно да решиш въпроса с имотите на СБЖ. Да, може да бъдат дадени на бивш журналист, който има успешен бизнес. Но не с такива лицемерни апаратни игри, управителни съвети, фирми на синчето.
Блъсков може би ще излезе с пари от тази сделка. Но от малкото му авторитет в професията нищо няма да остане. Защото затвърди представата за българския бизнесмен като за човек, който търси да откърти нещо от държавното или общинското.
(А на наивниците от СБЖ, които са гласували да дадат имотите на “спасителя” Блъсков - има да чакате пари от него, да бяхте питали).
Етикет: , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Martin
  (А на наивниците от СБЖ, които са гласували да дадат имотите на “спасителя” Блъсков - има да чакате пари от него, да бяхте питали) Забавно...
 2. 2) детеВестникарче
  Ама, господин Блъскова и пари ли виси някому? Кофти. Той, ПБлъсков, има един на4ин да си върне ударно реномето и да остане в историята! Ама сигурно се е озлобил и не мисли да действа с такова вихрено житейско въображение. То в тая малка Бгя се изяждате. Много е тясно, иначе не сме лоши хора. Но да се върнем на "хода-блъсък!". Да направи, поне от Дом нмр2 ( май беше ниския до големия долу, с яйцето-дансинг ) един дом за журналисти, където да се измислят поводи да се среща гилдията. Ама не "само некои другари", а оворено, сама за журналисти и ...още

 3. 3) БАБЕЛ-БАБЕЛ
  БРАВО НА БАКАЛОВ! ВЪВ ВСИЧКО Е ПРАВ.ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ЦЯЛАТА СРЕДА,Т.Е.ЖУРНАЛИСТИЧЕСКАТА КОЛЕГИЯ БЛАГОПРИЯТСТВА МОШЕНИЧЕСКИ ХОДОВЕ КАТО ТЕЗИ НА БЛЪСКОВ. В МОМЕНТА НЯМА ПО-УНИЗЕНА ПРОФЕСИЯ ОТ ТАЗИ НА ДНЕШНИЯ ЖУРНАЛИСТ:ПАРИ МОГАТ ДА СЕ ИЗКАРАТ САМО ОТ ЧАЛГА МАТЕРИАЛИ,А В ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ СЕРИОЗНИ ВЕСТНИЦИ АВТОЦЕНЗУРАТА Е ТАКАВА ПРИМКА НА ШИЯТА НА ЖУРНАЛИСТА,ЧЕ НЕ СЕ НАЛАГА ОНИЯ,КОИТО ДЪРПАТ КОНЦИТЕ,ДА ПРЕДПРИЕМАТ СПЕЦИАЛНИ МЕРКИ ЗА КОНТРОЛ. ТАКАВА Е СРЕДАТА ,КОЯТО РАЗВЪЖДА ТАКИВА ГЕРОИ НА НАШЕТО ВРЕМЕ.МНОГО ОТДАВНА ВЪПРОСНИТЕ ХОТЕЛИ ПО ЧЕРНОМОРИЕТО СА КЕРВАНСАРАЙ НА РУСНАЦИ И ДРУГИ.МНОГО ОТДАВНА НОРМАЛНИЯТ ЖУРНАЛИСТ НЯМА ВЗМОЖНОСТИ/ЦЕНОВИ И ЕМОЦИОНАЛНИ/ДА ГИ ПОЛЗВА.ПРЕЗ ВСИЧКИТЕ ГОДИНИ НИКОЙ НЕ ПОВДИГНА ТЕЗИ ВЪПРОСИ.БЪДЕТЕ СИГУРНИ -ХОДОВЕТЕ НА БЛЪСКОВ ...още

 4. 4) Антоний
  След като олайняви журналистиката и "произведе" за гилдията Валери Найденов, Венелина Гочева и още една сюрия властови изтребителчета, П. Бл. реши да даде воля на естествените си нужди по черноморското крайбрежие. Страшно замириса и вече не се трае. Прави са авторът и по-горният коментатор, че вече е срамно да си журналист в България. Тази професия отдавна е умряла. Заместиха я драскачеството, чалгата и поръчковите материали. Гнусно до припадък...
 5. 5) Йосиф Хербст
  Честно казано добре е Блъсков да бъде вкаран в затвора за престъпления срещу морала, но тъй като такъв член няма ще трябва да търпим мушиите на пияндето Милен Вълков, говняните хвятки на Блъсков и на абсолютно семплото същество - синът му, героично и помпозно кръстен на него. Въпросният собственик Петьо П. Блъсков е недомислено момче, което основно гледа да спи с жени и да пие - нещо като баща си, но в по-кофти вариант. Оня поне непрекъснато крои откъде да замъкне нещо. Синчето и това не може, защото е глуповато.
 6. 6) Опашатко
  Ха-ха! Петьо Пу няма срам! След като измами стотици журналисти, които му работиха усърдно и до ден-днешен не са си получили хонорарите от вестниците му, имам предвид "Монитор", сега иде ред да се облажи и от имотите на изпадналия Съюэ! Т.е. иде ред и на синът му да се облаже. Жалко, много жалко! Тия имоти са строени и с отчисления от хонорари и заплати на покойни и живи членове на Съюза! Дали ще има хаир на оня свят лакомият търбух Петьо Блъсков? Ще видим.
 7. 7) Лъсков
  Хората задават въпрос с ясен отговор - има ли морал П.БЛ. Изразяват възмущение от Пияндето от Гарата и тъпаните от ръководството на СБЖ. Но тази държава няма достойнство не защото има типажи като Петьо Бл., Тошо Тошев, Венелина Гочева и останалите, а защото няма ПРОКУРАТУРА и нормално работещи ИНСТИТУЦИИ, които да разровят тинята - и в журналистиката, и в другите области от заобикалящата ни ужасяваща среда.
 8. 8) Anonymous
  Просто злобари, това сте. На малкия пръст не можете да му стъпите. Мързели и неудачници!
 9. 9) Пешо до горния анонимен====
  Абе, =====нима искаш да кажеш, че Блъсков е супер умен, гениален, надарен и работлив? А не е ли всъщност, мързелив, крадлив хитрец? Кой може да завижда на такъв, освен същия, но не толкова успял в кражбите!? Явно този=======, ти е пример в живота! Успех, нещастнико!
 10. 10) Jilber Beko
  Пишете на кирилица! Админ.====== =====Aman ot zloba!Kato ste tolkova genialni, sto ne pishete vav vestnitsite si, a izlivate tuk dushevnite si satresenia,i to anonimno? Sram vi e ot tova deto go pi6ete!? I s pravo... ===========Blaskov e velik. Da e jiv i zdrav i da prodaljava napred! Evalla, Petio
 11. 11) на екс!
  Не е луд онзи, който яде зелника, мили мои. Миленчо Вълков, президентският човек в СЕМ, назначен с указ в нарушение на закона, защото продължава да е председатнел на УС на СБЖ, е основният виновник. За такива като него няма закон за досиетата - напролет ще го "извадят" и какво? А че е с куп инпланти за хроничния си алкохолизъм? Че не е написал ред като журналист от над 10 години? Че е оръдие на АлАнгелов и на една партия, чиито фоайета лъскат по-често от... Той сключи сделката с Блъсков на принципа: аз на тебе, ти - на мене. За да ...още

 12. 12) Пеев
  Едно лято работих в МДЖ.Една вечер дойде другаря Блъсков с черния си Порше Кайен и му пойсках 2-лв за паркинг.Човекът се обиди и ме заплаши с управителя.Това е другаря Блъсков жалко,че ще съсипе Журналист,но така е в Бг тези,които през живота си нищо не са създали само разрушават и крадат,а журналисти отдавна няма истинските журналисти рано ги отказаха от професията,за да има такива като Блъсков
 13. 13) Блъсковист
  Дааа, Блъсков е голямото зло на българската журналистика, а в. Новинар, в който дълго време се подвизаваше авторът на материала, какво е? Трибуна на доказан мръсник като Антоан Николов, който окраде цяла София заедно със Софиянеца... ревнали за имотите на СБЖ...ми че те доброволно си ги дадоха,значи и те са в далаверата. А общинските имоти в София? Айде да не е точно Бакалов, когото познавам лично, мерило за честна журналистика!
 14. 14) Пулицър
  Срам за професията е този тъпак, а ето че вкара и недоправения си син в бранша. От него досена нищо освен машии не съм видял. Жалко, блатя журналистии ти управителни съвете. Винаги сте показвли, че сте слуги и роби.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com