Властите обещават Русия да влезе сред петте водещи икономики, но изоставането продължава

Властите обещават Русия да стане една от петте водещи световни икономики, но дори и техните цифри сочат, че изоставането продължава.

Правителството на Русия иска към 2024 година страна да влезе в клуба на петте най-големи икономики в света, „като гарантира темпове на икономически растеж, които са над световните“, се посочва в указ на президента на Русия Владимир Путин.

Междувременно през последните 10 години икономиката на Русия не само не нараства, но се е свила с близо 11% от 1,78 трилиона долара през 2008 година до 1,58 трилиона долара през 2018-а, сочат данни на Международния валутен фонд (МВФ).

През това време световната икономика е нараснала с 33%, икономиката на САЩ е прибавила близо 40%, а брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай е литнал нагоре почти тройно. Всичко това дава основания да се съмняваме в способностите на руските власти да гарантират ускорен икономически растеж.

За да се изкачи на пето място към 2024 година, Русия би трябвало да изпревари Великобритания, увеличавайки БВП със 78% (а през това време британската икономика да има нулев растеж).

Министерството на икономическото развитие на Русия прогнозира увеличение на БВП с 1,3% през 2019 година, с 2% през 2020-а и след това с около 3% годишно до 2024-а. Прогнозата на МВФ за растежа на руската икономика до 2024-а е още по-скромна – под 2% годишно.

Очевидно с такива темпове Русия няма да може да изпревари не само Великобритания или да постигне „темпове на икономическия растеж над световните“, но дори няма да успее да спре изоставането си от световната икономика, която, според прогнозата на МВФ, ще нараства с по 3,6 – 3,7% годишно.

Докато руските власти не направят съществени икономически реформи и не променят поведението си на международната арена, няма да е възможно да бъде постигната коренна промяна на ситуацията в икономиката, посочват икономисти. Ако нищо от това не бъде направено, то икономическият растеж ще бъде възможен, само ако цените на петрола се повишат. Дори и в този случай обаче растежът ще бъде значително под средния за света.

Какво предлага правителството

В правителствената програма до 2024-а се посочва как държавата възнамерява да постигне показателите, посочени от Владимир Путин.

Според нея в Русия трябва да се подобри инвестиционният климат, да се построи нова и да се модернизира старата транспортна и енергийна инфраструктура, да се развива конкуренцията на финансовия пазар, да се гарантира достъпност на финансовите услуги, да се повиши производителността на труда, да се създадат условия за развитие на малкия и среден бизнес, да се гарантира подкрепа на износа на услуги и стоки руско производство и още много други неща.

Има ли опит да се стимулира ускоряването на икономическия растеж?

Президентът Путин и по-рано е правил декларации за структурни реформи и за ускоряване на икономическия растеж и по-точно през 2006-а и 2008-а. Само че оттогава икономиката на Русия се е свила от 1,78 трлн. долара през 2008 година до 1,58 трлн. д. през 2018-а, както сочат данните на Международния валутен фонд.

За същия период световната икономика се е увеличила с една трета от 63,75 трлн. д. до 84,84 трлн. долара, а икономиката на САЩ е нараснала с близо 40% – от 14,71 трлн. долара до 20,51 трлн. долара. БВП на Китай е скочил тройно – от 4,6 трлн. д. до 13,46 трлн. долара.

За отбелязване е фактът, че държави като Саудитска Арабия, Катар и Бахрейн, също като Русия силно зависими от петрол, за разлика от Руската федерация са увеличили икономиките си с близо 50-60%.

Ще могат ли руските власти да изпълнят програмата?

Според ръководителя на проектите по финансово-икономически проблеми на развитието на Института за съвременно развитие Никита Маслеников, поставените задачи могат да бъдат постигнати, ако се спазват определени условия.

„Правителството не бива да променя сегашната икономическа политика: трябва да се запази нискоинфлационната среда чрез мерките на централната банка (което предполага бъдещи понижения на лихвите), овладяване на инфлацията на равнище около 4%, развитие на финансовите пазари, продължаване на преструктурирането и оздравяването на банковия сектор. Трябва да продължи бюджетната консолидация (свиването на дефицита – бел. ред.), която по същество се свежда до икономии на държавни средства за сметка на повишаване на тяхната ефективност“, коментира икономистът пред Eurasianet.org.

Защо е малко вероятно икономическата ситуация да се подобри

Според директора на Банковия институт Василий Солодков „през следващите пет-седем години руската икономика не я чака нищо добро“.

„За да се промени нещо, трябва да се направят прости неща. Да се развива конкуренцията, а не да се задушава. Да се увеличи делът на частния сектор, а не да се свива. Да се гарантира нормален бизнес климат, който на първо място включва адекватна работа на съдилищата: когато съдилищата съдят според законите, а не според това кой на кого се обажда по телефона“, казва събеседникът на Eurasianet.org.

По думите на икономиста чуждестранните инвеститори няма да се насочат към руския пазар, докато Руската федерация на промени външната си политика. „Санкции са въведени във връзка с определени действия на Русия“, отбелязва експертът.

Според неговата прогноза стагнацията в Русия ще продължи, но ако цените на петрола тръгнат нагоре, е възможен икономически растеж. „Единственото, което ни остава, това е износът на енергийни източници. Тази икономика не е в състояние да създаде нищо друго“, убеден е Солодков.

За необходимостта от реформи и отмяна на санкциите говори и икономистът, професор в катедрата по приложна макроикономика към Националния изследователски университет на Висшето училище по икономика Игор Николаев.

„Няма да можем да бъдем сред първите пет най-големи икономики на света и да гарантираме темпове на икономически растеж, които да превишават световните. Мерките, залегнали в правителствената програма не са лоши (залога се основно на стимулирането на растежа на инвестициите в основен капитал), но това е недостатъчно, за да бъде постигнат икономически тласък.

За това трябва да има и привлекателен бизнес климат за чуждестранните инвестиции, да има внос на съвременни технологии и ускоряване на развитие на износа. А ако отчетем такива обстоятелства като противопоставянето от въведените санкции, а също и факта, че като цяло темповете на световния икономически растеж се забавят и че макар цените на петрола да са се повишили, това не е достатъчно за руската икономика, можем да направим извода, че обявените цели към 2024 година няма да бъдат постигнати“, отбелязва Николаев в коментар за Eurasianet.org.

Според него, за да навлязат чуждестранните инвестиции в руската икономика, трябва да бъде решен проблемът със санкциите и контрасанкциите.

Икономистът и професор в Европейския университет в Санкт петербург Дмитрий Травин също посочва, че правителствената програма няма да промени съществено ситуацията в икономиката на Руската федерация.

„Първо, на руската икономика не могат да й помогнат никакви програми, защото нашата икономика силно зависи от форсмажорни обстоятелства като цената на петрола, а след 2014 година и от санкциите. Ако цената на петрола се понижи, нашата икономика веднага ще тръгне надолу, вече бяхме свидетели на това през последните години. Санкциите влияят по-малко. Само че на теория против нас могат д а бъдат взети наистина сериозни санкции и те могат да ни ударят не по-слабо от спада на цените на петрола“, коментира Николаев пред Eurasianet.org.

„Второ, в Русия декларациите [на властите за плановете за подобряване на ситуацията в икономика] не отговарят на реалните действия. Програми имаше много, но реални действия през последно време сме виждали само два пъти: това беше повишаването на данък добавена стойност и вдигането на възрастта за пенсиониране“, отбелязва икономистът. Според прогнозата на Дмитрий Травин руската икономика ще изпадне в стагнация.

Не бива да се пречи на бизнеса

Според сътрудника на Московския център „Карнеги“, Андрей Мовчан, който е икономист и финансист, за да се помогне на руската икономика, трябва да се спре да се пречи на бизнеса.

„Трябва да престанем да си разваляме отношенията с целия свят. Да спрем да въвеждаме идиотски закони и да ги променяме на всеки шест месеца. Да се отстранят силоваците, които печелят на гърба на бизнеса, вместо да го защитават. И тъй нататък. Ако направим всичко това, то бизнесът сам прекрасно ще се справи със задачата да има икономически растеж“, посочва Мовчан пред Eurasianet.org.

В статия, публикувана на сайта на „Карнеги“ (неин съавтор е социологът и експерт от „Левада център“ Денис Волков), сега Русия „върви по пътя на самоизолацията, на затваряне на пазара, на заместване на вноса със собствено производството и замиране на търговския и научно-техническия прогрес“. А това което трябва да се направи, е да се намаляват търговските бариери, да се интегрираме в световната икономики, да водим експортно насочена икономическа политика и тем подобни.

Решаващ фактор, „който може да смекчи последиците от управлението на сегашния режим“, би могла да стане готовността на властите да водят конструктивен диалог с независимия бизнес и да се направят неполитически реформи, важни за увеличаването на ефективността на икономиката, се посочва в статията.

БТА

*EurasiaNet е сайт, който предоставя новини, информация и анализи, насочени към страните от Централна Азия, Кавказкия район, Русия и Югоизточна Азия. Централата на електронната медия се намира в Института „Хариман“ на Колумбийския университет.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.