Водевил с Десислава Радева – Би Ти Ви и Нова се превърнаха в „Блик” и „Пиц”

Снимка с дрон на мястото на „инцидента“, показан в новините на Би Ти Ви.

Топ новина на българските водещи телевизии Би Ти Ви и Нова беше клип, заснет от т. нар. свидетел, на който се вижда разправия на двама служители от НСО и полицай, ден по-рано. Свидетелят (бързо разпознат като бившия любовник на Азис – за него по-долу) твърди, че от колата слязла първата дама Десислава Радева и влязла в „ателие за рокли”.

Дотук добре, пуснат клип във Фейсбук, с тези обяснения. Но той е превърнат в новина от национално значение в българските телевизии. Топ новина, изпреварила и тази за АЕЦ „Белене”. В същото време британските медии цял ден въртят клип от охранителна камера как българин сам се опитва да спре петима крадци, които разбиват с брадви бижутерски магазин, при което нашенецът е пребит, удрян с брадва и е в болница. Тази новина беше нещо маловажно, накрая на новините на Би Ти Ви, а новината за „първата дама Радева” беше дълъг репортаж. Дори бяха включили снимки с дрон на ул. „Фритьоф Нансен”, да покажат добре мястото на „инцидента”. Правят директно включване на репортер от мястото на „събитието“ вечерта в новините, ден след случката.

Имаше и беграунд за предишен инцидент, когато жандармерията преследва кола на НСО с нея по погрешка – пак никаква нейна вина, даже са я застрашили. Но го представят като „инцидент с първата дама”.

На какво е свидетел свидетелят? Какво точно е извършила първата дама, та я развяват в новините? Не карала тази кола, не е извършвала нарушения.

Т. нар. свидетел е заснет за новините, за да каже, че Радева е отишла в ателие за рокли.

Радева пише във Фейсбук, че въобще не е била в колата в този момент. И на видеото я няма. Дори на видеото колата е спряла правилно, не в насрещното. Свидетелят казва, че преди това влязла в насрещното, после обърнала, той чак тогава снимал. И в какво се състои скандала, че телевизиите да го превърнат в топ новина? Не е, че кола на НСО влиза в насрещното 20-30 метра и обръща.

Скандалът е „първата дама” да е в магазин за рокля, нали непрекъснато и сериозните вестници се занимават с тоалетите й, имала някаква модна дизайнерка и т. н.

Видеоклипът, излъчен в новините на няколко телевизии.

Телевизии и сайтове съобщават: „Първата дама отрича”. Демек – лъже и се крие, а? Въпросът е, след като тя не е карала колата, това прави ли я с нещо виновна? Защо тогава я намесват?

Ако беше тя на кормилото, щеше да я има и на видеото. Колите на НСО си имат шофьор, има и заповеди, правилник – не може кола на НСО да я кара друг, освен оторизираният служител. Само премиерът Борисов си позволява да кара коли на НСО и няма последствия.

Но тук се търси ефект – медиите да повтарят: „първата дама отрича” и „била е в ателие за рокли”.
Въпросът е да й създадат образ на персона, която охраняват с държавни пари, а тя ходи по магазини. И затова е топ-новина. Възмутително е за простия българин (избирател на Борисов, и не само той) Радева да се вози на кола на НСО и да има охрана.

Не само в Щатите, и по изостанали страни като нашата е задължително за съпругата на президента да има охрана. Без охрана, още в първия ден, в който тръгне пеш из София, някой откачалник като въпросния свидетел, ще иде да я дърпа за ръкава да й скъса дрехата, защото била скъпа, според някоя медия. Или да я псува, да й налита, някой ще се намери да й обяснява, че е комунистка и путинистка и да си ходи в Москва.

И в тихи и спокойни държави като скандинавските политици вече не могат, особено известни жени, политици или не, да ходят спокойно по улиците след мигрантската вълна. И преди това не беше безопасно – в Швеция убиха премиера Улоф Палме точно на входа на магазин.

Защо телевизиите действаха с Радева като жълтите сайтове „Блиц”, „Пик” и др.?
Това са обичайните медийни подлости срещу президента Радев. Търси се политически ефект, да накърнят образа му пред обществото. Това е и главната причина телевизии да превърнат този водевил в топ-новина.

Свидетелят Богдан Асенов обяснява, че от колата слязла Радева и влязла в ателие за рокли. Снимка: от екрана

Кой е т. нар. свидетел? В сайтовете бързо го разпознаха като Богдан Асенов, бивш любовник на Азис. Пълно е с публикации за него, интервюта. Преди 5 години е арестуван и след десетина дни освободен срещу гаранция 10 хил. лева. Обвиняван е в заграбване на автомобил на футболист, подслушване на телефони и др.

Окей, не лъже, видял разправия с кола на НСО. Но телевизиите го изпъчват в поза като „съвестта на обществото“ – разкрива със заснет клип безобразия, „злоупотреби” на съпругата на президента.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.