Канада – притисната между две свръхсили

Първо президентът на САЩ Доналд Тръмп атакува Канада за търговията. После Саудитска Арабия я наказа заради това, че открито повдига въпроса за човешките права. Сега Китай е взел страната на прицел, задържайки двама канадци, очевидно за да си върне за арестуването на висш китайски технологичен служител по искане на Съединените щати.

Канада е притисната между две свръхсили и понася наказанието, а нейният съюзник на юг не й се притичва на помощ и това се забелязва. „Никога не сме били толкова сами“, каза историкът Робърт Ботуел. „Нямаме никакви сериозни съюзници. А аз мисля, че това е още един фактор за това, което правят китайците. Ние имаме много малко средства, с които да отвърнем. Китай е враждебна сила.“

Двамата канадци – бившият дипломат в Китай Майкъл Ковриг и предприемачът Майкъл Спейвър, живял в Североизточен Китай близо до севернокорейската граница, бяха задържани в понеделник по подозрение в „участие в дейности, застрашаващи националната сигурност“ на Китай, каза говорителят на китайското външно министерство Лу Кан. Канадските консулски служители нямат достъп до тях.

Задържането им засилва натиска върху Канада, която на 1 декември арестува главния финансов директор на телекомуникационния гигант „Хуавей“ Мън Ванчжоу по искане на Съединените щати. САЩ искат тя да бъде екстрадирана, за да бъдат повдигнати обвинения срещу нея и компанията й в заблуждаване на банки за бизнес дейностите на компанията в Иран. Във вторник канадски съдия освободи Мън под гаранция. Случаят предизвика дипломатическо напрежение между трите държави, при което Канада е притисната по средата.

Досега Канада имаше предимно добри отношения с Китай, изградени от бащата на канадския министър-председател Джъстин Трюдо – покойния министър-председател Пиер Трюдо, който помогна за създаване на формулата за един Китай, позволила много други страни да признаят Китай през 70-те години на 20 век. Канада призна, че има едно правителство на Китай и не признава официално Тайван.

Оттогава Китай стана вторият по големина търговски партньор на Канада след Съединените щати. Китайските инвестиции задвижиха бързото развитие в областта на недвижимите имоти във Ванкувър и Торонто. А една трета от чуждестранните студенти в Канада са китайци. Джъстин Трюдо дори е говорил за възможно споразумение за свободна търговия с Китай в опит да диверсифицира търговията на Канада, която разчита на САЩ за 75 процента от своя износ.

Но канадският министър-председател не е казвал почти нищо, откакто стана известна новината за арестите тази седмица. Опозиционният консервативен лидер Андрю Шиър каза, че Трюдо не е достатъчно твърд към китайците. „Тази ситуация показва, че наивният подход на Джъстин Трюдо към отношенията с Китай не работи“, каза Шиър.

Това е вторият спор на Канада с водеща сила през тази година. През юни Тръмп се зарече да накара Канада да плати, след като Трюдо каза, че няма да бъде разиграван в преговори за разработване на ново северноамериканско споразумение за свободна търговия. Това беше нечувана атака срещу най-близкия съюзник на Америка. Тръмп определи Трюдо като слаб и нечестен – думи, които потресоха канадците.

После Тръмп каза тази седмица, че може да се намеси в случая с „Хуавей“, ако това би помогнало за постигане на търговско споразумение с Китай, хвърляйки в смут усилията на САЩ за отделяне на съдебните процедури от американско-китайските търговски преговори и влизайки в противоречие с канадските служители, които казаха, че арестът не е политически.

Канадският външен министър Кристия Фриланд атакува Тръмп, като каза, че е „много ясно“, че всяка чужда страна, която иска екстрадиция, би трябвало да гарантира, че „процесът не е политизиран“.

„Обикновено Канада може да разчита на Съединените щати за подкрепа по подобен въпрос“, каза бившият икономически съветник в посолството на САЩ в Отава и директор на Института за Канада в изследователския Център „Уилсън“ във Вашингтон Лора Доусън. Тя каза, че е необичайно Вашингтон да „остави Канада безпомощна“.

„Президентът Тръмп дава да се разбере, че старите съюзи вече нямат толкова голямо значение“, каза Доусън. „Той не крие, че предпочита самостоятелния подход и че не зачита традиционните съюзи.“

В предишни години САЩ може би щяха да защитят Канада, когато тя бъде атакувана, а другите страни щяха да знаят, че САЩ имат подкрепата на Канада. Не и сега. През август саудитското правителство изгони канадския посланик от кралството и изтегли своя посланик, след като канадското външно министерство изрази в Туитър подкрепа за арестувана саудитска активистка. Саудитците също така продадоха канадските инвестиции и наредиха на своите граждани, които учат в Канада, да напуснат. Нито една страна, включително САЩ, не се обяви открито в подкрепа на Канада.

А сега залозите са доста по-високи. Канада е една от малкото страни в света, които говорят открито, без да се притесняват, в защита на човешките права и международното върховенство на закона. Китайската търговия с Канада има все по-важно значение, а Канада иска да увеличи своя износ в Азия, след като нейната търговия със САЩ е заплашена от митата на Тръмп върху канадските стоки.

„Когато Тръмп дойде на власт, се появи идеята, че може би китайците ще заместят американците“ като водещ търговски партньор на Канада, „но това са просто глупости“, каза историкът Ботуел, който преподава в Университета на Торонто. „За всяка по-малка страна отношенията с Китай са трудни.“

Специалистът по Китай в консервативния Институт „Американ ентърпрайз“ Дерек Сизърс определи действията на Китай към Канада като „побойнически“. „Задържате канадец, защото канадците не могат да направят нищо. Това е побойническо поведение“, каза той.

Сизърс, който отбеляза, че Канада просто следва рутинна процедура за екстрадиция със Съединените щати, заяви, че Америка би трябвало да каже: „Защо задържате канадци? Вие имате проблем с нас.“

Бившият канадски посланик в Китай Дейвид Мълроуни каза, че не само САЩ, а и други западни държави би трябвало да подкрепят Канада. „Би било хубаво, ако страни като Съединените щати, Великобритания, Австралия и Франция кажат някоя дума в наша защита – било публично или в частни разговори, и покажат на китайците колко вредно е това за тяхната репутация и за представата, че Китай е безопасно място за работа и преследване на кариера“, заяви Мълроуни. „Мисля, че в момента много чужденци в Китай се оглеждат уплашено“, добави той.

Кристофър Сандс от Института за съвременни международни изследвания във Вашингтон каза, че светът е забелязал как Тръмп се е отнесъл към Канада при търговските преговори и как САЩ са си мълчали, когато Саудитска Арабия реагира прекалено бурно на изразената от Канада тревога във връзка с човешките права заради отношението към саудитската дисидентка. „При обичайни обстоятелства САЩ изпращат сигнал, обикновено дискретно, към съюзниците да спрат и да се държат добре“, каза Сандс. „В случая нещата стават по-зле поради това, че Китай остро критикува Канада не заради нейна инициатива, а за това, че зачита заповед на САЩ. Нашето мълчание нанася наистина ужасна вреда от гледна точка на съюзническите отношения“, каза той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.