www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 19 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Дядо Коледа с наргиле

23 Декември 2007

 

Стефан Богданов. Рисунка: Валентин Ангелов

Египет е може би единствената мюсюлманска страна, където можеш да видиш дядо Коледа под път и над път. Местните се скъсват да угаждат на туристите и, без да го празнуват, приемат техния християнски празник като събитие.

На фона на пясъците на Сахара, обаче, дядо-коледовците са нелепи.

Към 15 декември започнаха да слагат коледната украса. Във фоайето на хотела се появиха огромна планина от стиропор и пластмасови отливки на хълмове от сняг, изкуствени борчета. Сред тях пльоснаха композиция на шейна с елени и … същество, което би трябвало да е Дядо Коледа. Елените повече приличаха на добермани, а дядото беше някакво подобие на квартален пияница с червени бузи. В Египет са зле със скулпторите.

Мургави египетски дядо Коледовци на по 18 години се разхождат на групи из курорта Хургада. Ролята им е да канят хората в дискотеки и заведения на коледни партита. Снимки: авторът

Струва ми се, че и най-некадърният български скулптор да дойде тук, ще има голям успех. Цялата им коледна украса е наивистична, като правена от деца и доста нескопосна. Но са трогателни, че се стараят толкова много заради туристите. Украсата навсякъде е умилителна, а по улицата се разхождат на дузини мургави местни, дегизирани като дядо-коледовци.

Дядо Коледа пуши с наргиле (шиша) в местен хотел. Снимки: авторът

Дори в яркия слънчев ден. Смешното е, че са млади момчета, около 18-20-годишни. Наредили се по няколко такива и примамват туристите в дискотеките. Не знам защо движат на рояци.

Във фоайето на един от хотелите в „Луксор” видях цяла скулптурна композиция на дядо Коледа, който седи на люлеещ се стол и пуши истинско наргиле, високо над 1 м.

Магазин “Алилуя”, който има надписи на руски, заради преобладаващите групи туристи от бившия СССР. По Коледа магазините тук работят до след полунощ. Снимки: авторът

Когато пристигнеш тук по Коледа от Европа, онова, от което най-бързо искаш да се отървеш, са дрехите. Пристигащите са много смешни – идват от летището с дебели зимни якета и попадат в Хургада сред хора, които ходят по къси гащи и джапанки.

Всеки хотел е организирал туристите си на коледна вечер. На прилежащите им плажове са опънали огромни шатри, които събират по 300 души, с огромни шведски маси, отрупани с деликатеси, които обикновено не се предлагат през останалото време на годината.

Традиционните коледни сладкиши по странен начин се смесват с египетските сладки. Например виждаш някакви кръгли меденки, до тях – кадън кюбек – тестен сладкиш, напоен със захарен сироп, в средата му трапчинка като пъп на женски корем, с орехова ядка вътре.

Арабите са много учтиви, че създават всички удобства за туристите да празнуват Коледа, но се забелязва, че са изумени от способността на туристите да поглъщат огромни количества алкохол.

Коледна композиция във фоайето на хотел в Хургада. Подобни има почти във всеки от около 400-те хотела в курорта. Снимки: авторът

Разбира се, най-много се напиват руските туристи. Но за тях вече съм разказвал, не искам да се повтарям (виж тук).

Присъствах обаче на рядка коледна сцена – пияна рускиня изхвърли от стаята трезвия си мъж, който спа на фотьойлите във фоайето.

Друга нестандартна коледна случка беше, че в Хургада долетя от София бизнесдама около 30-те години, Дани Т., за да се срещне в Египет със своя любим – арабин от Саудитска арабия - и да изкарат заедно Коледа. Запознали се в Интернет, той дошъл на някакъв семинар в София, срещнали се за малко. Това беше втората им среща. В хотела ги настаниха в различни стаи в два блока на хотела, възможно най-далеч един от друг.

Направили фаталната грешка да отидат заедно да се регистрират на рецепцията. И от този момент почнали да ги следят да не спят в една стая. Също както навремето милицията дебнеше по хотелите в България.

Камила на края на плажа. Коледната разходка струва 10 евро за 15 минути. Снимки: авторът

Потърсиха ме да ходатайствам да ги съберат в една стая или да ги оставят на мира. Уви, в Египет това не става.

След 2 дни българката ми каза - ще се оженим, защото това не се издържа повече. На другия ден вече ми го поднесе като новина – „Оженихме се в джамия”, сподели тя. Двамата бяха много щастливи да се съберат в една стая.

По Коледа тук е 25 градуса през деня, а температурата на водата – около 21 градуса. Нощем понякога става хладно – около 12-15 градуса. Това за Египет е направо студ. В Кайро се смея, като видя местните навлечени със зимни якета и шалове, защото температурите паднали към 15 градуса.

Коледата тук наистина е весела.
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Fai
  Наистина, и аз много се смея като се гледаме с мъжа ми по Скайпа, (който е египтянин), как се е облякъл със зимно яке, потрива и си духа в ръцете, защото в Кайро било 12 градуса.
 2. 2) попи
  здрасти,я яяяяря кажи как е да живееш с мъж египтянин??бъди така добра,сподели с една бъдеща сестра по съдба
 3. 3) така е.
  Стефчо, бате, 15% от египтяните са християни. Моля те, не се чуди толкова за Дядо Коледа в пустинята, още повече, че това е символично. Той не идва в къщите дори да има сняг! Или още не са ти казали за това?
 4. 4) Anonymous
  Агата А бе Стефане, аз търсех да прочета нещо за шпионина Стефан Богданов, а попаднах на твоите писания. Честно да ти кажа - прочетох ги всичките. Харесаха ми много.
 5. 5) Теодора
  Да, така е наистина. Коледата наистина е много весела!:)


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com