Петьо Блъсков, един билдинг и малко деца от квартала

Как общината обслужва журналист-инвеститор

Плакат от протеста в кв. „Изток“. Снимка: Сергей Антонов

От столичния квартал „Изгрев“ вчера излязоха на протест. Причината е както навсякъде в София – общото недоволство от ремонтните дейности и строителните проекти на принципа „Всеки проект за свой крак“. В конкретния случай родители на деца от 49 ОДЗ „Радост“ и жители на района протестираха пред сградата на общината за същото.

В непосредствена близост до детската градина общинарите разрешават да се вдигне 22-етажен билдинг. Естествено, все още зеленият и престижен район е обект на множество апетити. И си има начините, фокусите да се удовлетворят щения и от най-висок порядък – примерно колос насред детска площадка, което е наистина сложна, но не и невъзможна задача.

В този батак от законови, подзаконови и най-вече надзаконови мерки се вихри обичайната, но пък много удобна неразбория от полузаконни, полупрозрачни, полукорупционни, а понякога съвсем корупционни, сделки. Ключовата дума е „дарение“. В този хаос изплува и едно много популярно лице – на издателя, бизнесмена и медийния сладкодумец Петьо Блъсков.

През октомври 2017 г. Столичният общински съвет (СОС) гласува решение, с което дарява общинския имот (около 2000 кв. м) на Блъсков в замяна на негов много по-малък терен в кв. „Изток“. И понеже такава смяна е твърде ачик незаконна, за компенсация той добавя към несъразмерния си по площ терен допълнително „дарение“ от около 1.5 млн. лв. Тук няма да обсъждаме фигурата „дарение“ като мощен генератор на корупция, за това е говорено много пъти. Само ще споменем, че това е начинът за „оправяне на нещата“. Но, дето се вика, имал бол пари, възползвал се от старата схема. Ние за Петьо Блъсков не сме гласували.

Моменти от протеста в кв. „Изток“. Снимка: Сергей Антонов

Гражданите на един от съставните квартали на „Изгрев“ – „Дианабад“, изпращат множество сигнали и жалби (без отговор в установения срок), организират подписка, срещи с администрацията и дори протест през май 2018 г. срещу тази сделка. Малко преди това главният архитект Здравко Здравков издава заповед да се промени регулацията, като се изгради малка безсмислена уличка, която да узакони незаконно предвидения план за застрояване. (Това е описано в протестното писмо на протестиращите.)

И така, теренът вече е частен, на него може да се появи каквото реши собственикът, гражданите пък имат законното право да не са доволни и да си протестират.

На среща с районния кмет Цветомир Жеков гражданите не получават отговор на въпроса – къде децата от десетките нови кооперации, както и тези от бъдещите сгради в квартала ще посещават детска ясла и градина. Не получават отговор – ако се стигне до строеж, как ще се обезопаси детската градина от пропадане, падащи предмети и т.н. В района не се предвиждат нови ясли и градини, нито нова социална инфраструктура, само реконструкция на една от старите градини.

На вчерашния протест можеше да се види колко сгушен и някак потиснато-сговорчив бе кметът Жеков. Не пожела да говори пред микрофон, тъй че го чуваха само двама-трима души: „Аз съм обикновен човек, има си принципал.“

Моменти от протеста в кв. „Изток“. Снимка: Сергей Антонов

Може би си има едно наум какво се случва, когато някой кмет застава на страната на гражданите против застрояването на квартала, без да му мисли много чии интереси настъпва. Да, за Десислава Иванчева и нейната заместничка става дума. Пък после питайте що е било толкова показно и шумно арестуването, защо са им сложили пранги и т.н. Ами затова.

В интерес на истината „принципалът“, тоест Столична община и конкретно кметът на София Йорданка Фандъкова, е дала обещание да приеме организаторите на протеста и да чуе аргументите им в най-скоро време.

От transmedia.bg

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.