Твърдите „брекзитъри“ не искат „предпазен механизъм“

Брекзит. Илюстрация: Бизнес ъф фашън

Твърдите „брекзитъри“ във Великобритания предупредиха премиерката Тереза Мей, че единственото предложение, което вероятно биха подкрепили, за да се излезе от задънената улица за Брекзит, е някакъв вариант на т. нар. „компромис Малтхаус“, предвиждащ отстраняването на „предпазния механизъм“ (който да държи отворена границата между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия – б.ред.) от проектоспоразумението за напускане на Европейския съюз.

Вицепрезидентът на Европейската изследователска група Стив Бейкър каза, че той и други консерватори евроскептици не могат да подкрепят алтернативата, която смятат, че е предпочитана от Тереза Мей – добавка към договореното вече с ЕС споразумение. Бейкър е един от петимата депутати от „задните скамейки“, които ще се срещнат в понеделник с министъра за Брекзит Стив Баркли. Това ще бъде първата среща на новата работна подгрупа, която има за цел да проучи дали са възможни технологични решения, които да елиминират „предпазния механизъм“.

„Компромисът Малтхаус“, по името на държавния министър Кит Малтхаус, който го лансира, предвижда замяната на непопулярния предпазен механизъм с алтернативни технологични методи, които да предотвратят възстановяването на твърда граница в Ирландия. Той се подкрепя от Бейкър, от други евроскептици и от подкрепящите оставането в ЕС бивши министри Ники Морган и Деймиън Грийн. Последните двама ще присъстват на срещите с Баркли във вторник и сряда.

„Що се отнася до мен, „компромисът на Малтхаус“ е единственият начин, позволяващ да се постигне споразумение с Брюксел“, каза Бейкър, давайки да се разбере, че само преработването на проектоспоразумението с цел отстраняване на предпазния механизъм би задоволило консерваторите привърженици на Брекзит.

Миналата седмица депутатите гласуваха подкрепа на поправка, наречена на името на влиятелния консерватор сър Греъм Брейди, призоваваща да се проучи възможността за митнически режим, базиран на нови технологични решения, но не е ясно дали такава технология съществува. Мей също така нареди на главния прокурор Джефри Кокс да проучи две други предложения, които могат да бъдат представени на Брюксел – дали е възможно да се сложи времево ограничение на предпазния механизъм, или да бъде въведена опция за едностранен изход (от този механизъм – б. ред.) за Обединеното кралство.

Премиерката се готви да отиде в Брюксел, за да представи конкретни предложения за изход от задънената улица за Брекзит, след като първоначалният вариант на споразумението, което тя договори, бе отхвърлен с мнозинство от 230 гласа миналия месец – най-тежкото поражение, понесено от британско правителство (в парламента) в съвременната история.

Хора от „кухнята“ на Даунинг стрийт обаче не разкриват кога тя смята да замине, нито дали това ще стане тази седмица. Очаква се Тереза Мей да прекара понеделника в офиса си, работейки над следващите ходове за Брекзит, които да представи на скептичния и не изглеждащ благоразположен Европейски съюз.

От Даунинг стрийт заявиха, че искат да отворят отново споразумението, но консерваторите – хардлайнери за Брекзит, подозират, че това не е вярно, и казаха, че според тях Кокс възнамерява само да състави „общ тълкувателен инструмент“ – юридическо допълнение, уточняващо някои аспекти на споразумението за оттеглянето от ЕС, но което на практика ще остави там предпазния механизъм, отхвърлен от десницата в Консервативната партия и от Ълстърските юнионисти.

Бейкър писа в Туитър в неделя сутринта, че ще възникнат сериозни проблеми, ако Мей се задоволи само с едно юридическо допълнение, и се очаква именно това да бъде позицията, която той и другите двама привърженици на Брекзит – Маркус Фиш и Оуен Патерсън, от новата подгрупа, активно ще застъпят, когато се срещнат с Баркли в понеделник.

Вътрешният министър Саджид Джавид по-рано изглежда подкрепи в интервю за Би Би Си идеята за алтернативните технологии, като каза, че правителствената гранична служба за охрана му е показала, че няма нужда от твърда граница и че единственото, което липсва, е „добра воля от страна на ЕС“.

Той отхвърли също така появилите се през уикенда в пресата съобщения, че стратезите на Даунинг стрийт обмислят свикването на предсрочни парламентарни избори на 6 юни, ако Мей не успее да прокара някакво споразумение за Брекзит през парламента. „Последното нещо, което искаме, са парламентарни избори, хората няма да ни простят това, – каза Джавид в шоуто на Андрю Мар по Би Би Си. – Те искат политиците да си свършат работата. Даден им е ясен мандат и сега е наш ред да го изпълним.“

Има признаци, че консерваторите са започнали да се готвят за евентуални предсрочни избори. Миналата седмица шефът на изпълкома на партията сър Мик Дейвис постави торите на „бойна нога“ и засили действията по събиране на спонсорски дарения под предлог, че предстоят местни избори през май.

Сайтът „Бъзфийд“ съобщи, че предложенията за извънредни избори не са били посрещнати добре от депутатите консерватори. Според изтекли размени на съобщения в WhatsApp, сайтът твърди, че депутатът от задните редици Конър Бърнс е предупредил председателя на партията Брандън Луис, че всякакви приказки за избори са „много объркващи“ и настоя той да ги прекрати. Когато той отговори, че партийният щаб се фокусира върху местните избори, това бе охарактеризирано като „неотрицание“, и други депутати също настояха председателят напълно да изключи (предсрочни избори).

Социологическо проучване на агенция „Опиниум“ по поръчка на вестник „Обзървър“ показа, че консерваторите (с 41 на сто) водят със 7 процентни пункта пред лейбъристите, но малцина вярват, че партията би рискувала да отиде на избори под ръководството на Мей след катастрофата през 2017 г., когато торите загубиха абсолютното си мнозинство (в парламента).

Джавид каза, че не вижда смисъл Мей да се опитва да постигне компромис с лейбъристите и техния лидер Джереми Корбин за сделка, при която Обединеното кралство да остане в митнически съюз с ЕС след Брекзит. Според него такава сделка не би получила мнозинство в Камарата на общините, донякъде защото „другата половина от Лейбъристката партия казва, че иска втори референдум“, но също и защото „това би отнело гласове от консерваторите и просто не може да се приеме“.

Вътрешният министър бе притиснат да отговори и дали смята, че сценарият за Брекзит без споразумение е безопасен за страната. ЕС вече заяви, че Великобритания няма повече да бъде част от европейската система за заповеди за арест, която позволява заподозрени за престъпления да бъдат връщани в Обединеното кралство.

Джавид каза, че при липса на споразумение ще има „промяна във възможностите“. „Някои възможности, на които разчитаме за нашата сигурност, като бази данни, заповеди за арест и други – това, разбира се, ще се промени. Не казвам, че ще имаме равностойни възможности. Ще продължим обаче да бъдем сигурна страна. Повечето от тези възможности бяха създадени през 2015 г. Ние бяхме безопасна страна тогава, ще останем безопасна страна и при сценарий без споразумение“, заяви той.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.