Внимавай, какво казваш, то показва, какво мислиш

Проф. Антоний Тодоров. Снимка: e-vestnik

Някога, когато за първи път прочетох книгата на Астрид Линдгрен „Пипи Дългото чорапче“, един пасаж ми направи силно впечатление и до ден днешен го помня – това е първата среща на Пипи с нейните бъдещи приятели Аника и Томи.

„Децата мълчаливо се разглеждаха. Най-сетне Томи попита:
— Защо вървиш заднишком?
— Защо вървя заднишком ли? — възкликна Пипи. — Не живеем ли в свободна страна? Човек не може ли да върви както си иска?“

Онова, което ме впечатли, беше именно въпросът на Пипи: „Не живеем ли в свободна страна?“. По онова време ми се струваше направо невероятно едно момиченце на 11 години (Пипи), да зададе такъв въпрос, при това, очевидно, реторичен. Тя знае, че живее в свободна страна, и затова може да върви както си иска!

Спомних си за този пасаж, когато прочетох новината, че група „интелектуалци, общественици, доценти, професори, неправителствени организации“ са се събрали и приели декларация, в която подкрепят кандидатурата на Ангел Джамбазки за депутат в Европейския парламент. Вероятно щях да обърна по-малко внимание на това, ако сред участниците в събитието не видях познати на мене хора – в медиите изброяват Андрей Слабаков, проф. Христо Смоленов, доц. Йордан Панов, проф. Руслан Костов, доц. д-р Александър Гребенаров, проф. Симеон Ананиев, проф. Ганчо Ганчев, ген. Радослав Пешлеевски, Явор Цаков. Честно казано, зачудих се, защото не ги бях виждал в такава роля – на промотери (търсих, но не намерих по-подходяща дума) на политик като Ангел Джамбазки.

Но веднага се сетих за горния пасаж от „Пипи“ – живеем в свободна страна, днешна България, и вероятно затова всеки има правото да подкрепя каквато кауза си пожелае. Но после си зададох въпроса, а тази свобода не носи ли със себе си и една отговорност – отговорността за свободния ти избор? Ако си представяме, че по своето творение човекът е надарен както с разум, така и със свободна воля, което значи, че може да направи всичко, което реши, дори ако това е вредно за самия него, тогава обаче веднага възниква и заключението, че отговорен за последиците на свободната си воля е само човекът и никой друг.

Тези може би банални размишления ме накараха да прочета въпросната декларация на този своеобразен инициативен комитет. Началото е такова:
„Възрожденският, европейски патриотизъм е бъдещето на България. Политиката на разума е бъдещето на Европа. Само така Европа все по-малко ще зависи от Изток, или от Запад, а ще разчита на собствените си сили. Защото ще се осланя не на фалшивия либерален проект, а на националните си истории и традиции.
В името на това ние подкрепяме кандидатурата на най-успешния български представител в Европейския парламент – Ангел Джамбазки. И призоваваме всички родолюбци и техните партии и организации да застанат зад неговата кандидатура в една обединена листа.“

След което продължава призивно:

„Трябва да спрем безконтролната миграция, трябва да защитим страните си, трябва да попречим на Брюксел в самоубийството на Европа, трябва да спрем заличаването на националните държави, трябва да чуем гласа на народите си, а не на чиновниците, трябва да се борим за интересите и на по-малките срещу егоизма на големите, трябва да реформираме Съюза, трябва да спрем разпространението на либералния фашизъм, трябва да спрем своеобразната война в Европа и циганизацията на България.“

Този пасаж изостри още повече вниманието ми, защото не очаквах, че някои от подкрепилите декларацията наистина би се изразявал по този начин, с тези думи, с такива идеи. Но след това си казах, че ако подкрепяш тази кандидатура, вероятно споделяш и казаното през последните години от носителя на кандидатурата за евродепутат. С други думи с подписа си под тази декларация заявяваш, че приемаш и следното, казано или написано от Ангел Джамбазки (следва поредица от цитати в медиите, като съм посочил и техния източник):

Ангел Джамбазки, Факти.бг:
„Докога това лицемерие, докога тази фалшива толерантност? Докога ще се правите, че не виждате, че гетата раждат и произвеждат неграмотни, неспособни, неприспособими, несоциализирани дегенерати, които са и ще са в тежест на обществото? […]
Докога ще ни навирате в очите другите паразити от разните соросоидни комитети, които паразитират върху социалните паразити? Докога ще се правите, че не разбирате, че фалшивите защитници на човешките права и останалите негодници имат жизнена нужда от гетата? Че от тях се хранят с грантове?
Искали съпруг да се „разграничава“ от съпругата си, тези защитници на правата, де гиди болшевики недоправени.
Тояга. И за едните, и за другите. И лопата. Да поработят нещо истинско.“

Ангел Джамбазки, Епицентър:
;Ниските наказания, липсата на справедливост, липсата на възпитаващия ефект на наказанието. Уви, съдебната власт е независима по силата и смисъла на основния закон на Република България.
Така няма да стане. Тази „интреграция“ по този начин няма да се случи. Тук си трябва ред. Здрав ред, здрава ръка, тежки осъдителни присъди. Принудителен труд.
И да, гетото трябва да бъде разрушено. И да, настоявам за връщане на смъртното наказание“.

Ангел Джамбазки, Епицентър:
„Поредното нагло нападение, извършено от цигани, над униформен служител, който изпълнява служебния си дълг да се грижи за сигурността на обществото ни. Същото това общество, което в отговор и за благодарност го пребива и се гаври с пагона му. Същото това общество, което крещи насреща му, плюе в лицето му и му вади брадви, лопати, секири. За благодарност. Не, това не е нашето общество. Това са циганите, които са туморът в нашето общество. Нагли, арогантни, безнаказани.“

Ангел Джамбазки във „Фейсбук“ като коментар под коментар написа „евтаназия“ под снимката на завържаните в Асеновград роми за нападението в гребната база. На въпрос евтаназия ли иска за задържаните Джамбазки отговори в предаването „Тази събота”:
„Какво Ви изненадва … Това е мнение и сложих тази снимка, за да видите всички вие лицата на тези, които искат да убият деца. Това е коментар към снимка, защото ми омръзна от фалшива, сълзлива съпричастност към хора, които искат да убиват деца с лопати … Това е социална мрежа и аз не съм нито съдия, нито прокурор”.

Ангел Джамбазки във „Фейсбук“ профила си:
„Резултатите от тези „европейски“ избори ще преначертаят, ще предопределят бъдещето и на съюза, и на континента. От тях ще зависи, дали ЕС ще продължи свободното си падане в бездната на псевдо-либералната мулти-културна нео-марксистка диктатура, или ще се върне на здравата почва на идеята за Европа на Отечествата.
Активистите на джендър-пропагандата, проповедниците на стоте пола и еднополовите бракове, пророците на масовата емиграция в Европа силно мразят националната държава. Националната култура. Националните традиции. Националното самоопределение. Затова неистово желаят, копнеят да ги заличат. Да ги унищожат.“

Всъщност подборът не е пълен, само от последните няколко години и не от всички медии и възможни източници. Но основните тези, които показват разбирането на Ангел Джамбазки за бъдещето на България и на Европа са достатъчно ясни. Могат да се сведат до следното:

  • Тояга и лопата и за ромите, и за „соросоидите“, които ги подкрепят.
    Евтаназия (всъщност умъртвяване, макар и претендиращо да е безболезнено) за ромите насилници.
    Ромите (нарича ги систематично „цигани“, без да го интересува, дали това название е приемливо днес за тях) са „туморът в нашето общество“, те са „нагли, арогантни, безнаказани“. И още са „неграмотни, неспособни, неприспособими, несоциализирани дегенерати“.

Питам се, дали подкрепящите кандидатурата му за Европейския парламент споделят горното и дали биха го казали публично и от свое име?

И дали си представят по същия начин мястото на България в света, както си го представя Ангел Джамбазки.

Ето няколко примера за тази представа:

1. Ангел Джамбазки иска връщането на смъртното наказание. Ако България го направи, ще попадне в компанията на държави като Беларус (единствената в Европа), Саудитска Арабия, Чад, Северна Корея и да, САЩ (макар не всички щати).

 

2. Ангел Джамбазки е против глобалния пакт за миграцията на ООН, България отказа да го подпише и се озова в групата на Унгария, Италия, Полша, а не в групата на Германия, Франция, Финландия и Гърция.

 

Както се казва – „въпрос на избор“, въпрос на разбиране и собствено убеждение. Но дали такова е убеждението на подкрепилите кандидатурата му за Европейския парламент.

Всъщност, някои от цитираните изявления на Ангел Джамбазки по някакъв удивителен начин напомнят на други изявления, направени от други и в други обстоятелства.

В един нацистки пропаганден памфлет от 1944 г. четем: „Евреинът е паразит на човечеството. Той може да бъде паразит за отделен човек, социален паразит за цели народи и световният паразит на човечеството.“. И още: „За него (евреинът) трудът е една от различните възможности за експлоатация. Той не създава стойност, а по-скоро целта му е да натрупа пари“. Заменете „евреин“ с „циганин“, ще получите нещо сходно с някой от горните цитати. Най-сетне, в програмата на Националсоциалистическата партия от 1920 г. четем: „8. Всяка по-нататъшна имиграция на не-германци трябва да бъде прекратена.“ Нещо да ви напомня?

Впрочем в историята масовото насилие винаги е било предшествано от слово на омразата. Затова мисля, че трябва да бъдем особено внимателни, когато подкрепяме кауза, станала известна именно със слово на омразата. А горните цитати са добър пример за такова слово. O tempora, o mores!

От сайта на автора

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.