www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 18 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Магазините опразнени, коремите напълнени, Борисов начело

 

27 Декември 2007

 

По празниците рафтовете с алкохол дори в “Метро” бяха оредели. Коледа в някои европейски страни е преди всичко религиозен празник. В България е празник на яденето и пиенето, коленето на прасето, а напоследък и на модерната благотворителност с есемеси под патронажа на президента (при която половината сума прибират мобилните оператори и държавата като данъци). Лошо няма.
Българинът старателно поддържа образа, че сме бедни, най-бедните в Европа, много сме зле и т. н. Коледното пазаруване на плазмени телевизори и скъпо уиски показва просперитет и скрити резерви.
Регистрираните над 1 милион коли в София показват, че има семейства с по два, дори с по три автомобила. Задръстванията показват, че ги и карат, и дават по 2 лв. за литър бензин. Верно, повечето коли са на старо. Но по времето на Живков колата беше лукс, за купуване се чакаше ред по 15 години. Западна марка автомобил беше знак за престиж, както и уискито от Кореком. Сега уиски има във всеки павилион и квартална бакалия. Тоест – някой ги купува и оттам, а не само от скъпите магазини за алкохол.
Въпреки това никой не дава да се накърни образът, че народът е зле. Оплаквачки постоянно повтарят, че “хората ровят в кофите”, виновни са Луканов, Желю Желев, Виденов, Костов, царя, Гоце, комунистите, ченгетата, демократите и прочее. Винаги има виновен.
Поредната надежда се казва Бойко Борисов. Много хубаво приказва. Тия дни по Коледа обеща метро до Перник, общинска полиция и да махне Кремиковци. Партията му ГЕРБ води убедително в социологическите сондажи с 30% на 20% пред БСП.
Бойко иде. Като нищо ще стане премиер.
И като парадигма ще се започне отначало: “Тоя нищо не направи, само ни излъга…” И пак ще се опразнят рафтовете по Коледа, ще свършат 40-инчовите телевизори с LCD-екрани и уискито. Пак ще има оплаквачки за ровещите в кофите и есемеси за бедните дечица под патронажа на президента. И пак някой ще обещава “да се оправим”.
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Martin
  Не “да се оправим”, а "ще ви оправя". И местният в характерната наведена поза чака да му излезе късметът...
 2. 2) Приятел на човека
  Много добра картина на "българщината". Подобни описания са правили и изтъкнати наши писатели след Освобождението. Въпросът е защо? Веднага след промените у нас излезе една книга, която обясняваше как да се водят преговори. Беше я купил един мой началник, който смяташе, че доброто водене на преговорите има за цел да излъжеш този с когото преговаряш и след като разбра, че там няма съвети как да надлъжеш "противника" си при преговорите, ми я даде на мен. Та в нея пише нещо, което ми направи силно впечатление: Хората като физика следват една и съща последователност - дете, юноша, младеж,зрял човек, възрастен, стар и ...още

 3. 3) Anonymous
 4. 4) Anonymous
 5. 5) Anonymous
 6. 6) Noa
  Хубаво е да се обръща внимание на този феномен. Още 97-ма при Виденовата криза, дойде шефката на редакцията за Източна Европа в die Tageszeitung да види как страдаме. Бях кореспондент на вестника и трябваше да разхождам жената из България. Още първата вечер тя не издържа и каза, че в европейските медии ни пишат вече умрели, а кръчмите тук са пълни. Хем тогава наистина бяхме по-зле от сега. Днес, дори мои роднини, ми се оплакват колко е тежко... Имат къща и отделно вила, отоплени. Коли за ВСЕКИ от семейството. Сигурен съм че се спукват по шевовете в момента да плюскат и ...още

 7. 7) Anonymous
  1000 евро в голям европейски град са колкото 500 лева в София. Дума на емигрант от 20 години.
 8. 8) ХР
  Така,да поразмислим върху написаното.Българите и все по-доброто благосъстояние .Да, ама не!Кръчмите били пълни,имало от всичко по магазините и двете твърдения са верни.Остава въпроса кои колко са тези ,които ползват тези блага.Да пресметнем:два и половина милиона пенсионери,от тях 5000 реститути,около три милиона работници със средна заплата около 358 лв по данни на НСИ един и половина милиона ученици и студенти и 100000 на работа с наистина добро заплащане от 1000 и нагоре лева по данни на НОИ.Хубаво е ,като се пишат хвалебствия ,пишещия да не гледа само от своята камбанария!Пожелавам Новата 2008 да бъде мирна и плодородна ,а на Народа ,Здраве ...още

 9. 9) до 7
  Да, ама с 1000 € може да си вземеш за ядене много повече отколкото в БГ с 2000 лева! Тук олиото гони 4 лева, а в Италия е по 1 €, нали? Просто наемите са голям разход в нормалните държави, а храната не е толкова скъпа, колкото у нас. Приятел се оплакваше, че вдигнали цените в Рим на по 1700-1800€ на кв.м. Изсмях му се - в гнусната, посрана и задръстена София, те са отдавна повече, по 2000€ и нагоре са! Питам, на какво отгоре!?
 10. 10) До ХР
  За какви 358 лв. и НСИ говориш? Ти в коя държава живееш? Не знаеш ли, че това, което отчита официалната статистика е далееч от реалността? Само чуждите компании плащат реални законни заплати - 1000 лв., 20000 лв. с пълни осигуровки и т. н. Целият български бизнес плаща минимална работна, или 250 лв. и дава на ръка още два пъти по толкова. Без данъци. За да не се товари с осигуровки. Трябва да си много заблуден, за да разсъждаваш върху цифри на НСИ. По-добре се огледай около себе си. И ти си от оплаквачките, за които пише по-горе. Дори безработните, които ...още

 11. 11) ХР до 10
  10, не ме отваряй за азбучни истини.Аз не мога да се начудя на онези,които са съгласни да бъдат ограбвани от работодателя си доброволно.Това беше при голямата безработица,сега какво,траеш си и той си те шиба,твой проблем.Само че, НОИ един ден ще ти дава пенсия върху това с което си се осигурявал.Сигурно си млад,но помни годините бързо минават!
 12. 12) Хамалин
  така значи! некадърникът доносник каролев същите ги дрънка та да попитам,защо в трамвая толкоз народ като се качи се озърта насам-натам: защото някой си е изтървал хартишката,та да я затисне с дупе да не хвърка, защото се оглежда за хайки провервачи защо тплкоз народ тича след залязващото слънце аз например още карам от спечеленото навънка и затова долу-горе дишам част от селяндурщината на софия не е бг запеците с коли в столицата не е,че имат много пари,а е манталитет купуването на плазми не е цифра за хвалене по много причини тъпи малоумни статистики при полжение,че духовно и материално бг е на дънато
 13. 13) basile
  XP ........., ти знаеш ли какво е реститут? Това значи недоклатен цървул с пролетарско потекло и Симеоновско висше образование, че дядо ми с дви висши образования и куп написани книги с хонорарите си е купил един апартамент.И когато благодарение на руските изроди 1944 година оваляният ти в тор дядо с кремъклийка в ръка сее терор и открадва апартамента ми,го дава под символичен наем на усмърделите се на шльокавица свои събратя. И когато накрал се от този апартамент ми го връща ,той е пред разпадане. Отгоре на всичко,нещастно произведение на субкултурата, ти ме наричаш "Реститут! Само едно нещо трябва да знаеш, ...още

 14. 14) До 9
  . Приятел се оплакваше, че вдигнали цените в Рим на по 1700-1800€ на кв.м.
  Твоя приятел явно ти говори или за железобетонни ж.к. квартали в периферията, или извън Рим. В Милано приятели българи си купиха за 270 000, 65 кв.м. трети етаж без асансьор ("в средна зона") Плюс агенция 3% и нотариус.
 15. 15) До 9
  за 20 години изплащане, с месечно вноски над една заплата. После са сметките, храната (не е по-евтина от България, напротив) и други нужди. Не всеки идва тук и си купува къща, заробването е гарантирано до пенсия.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com