„Наркобалади“ носят смърт на музикантите в Мексико

Ковчегът с тленните останки на Валентин Елисалде. От юни 2006 година досега в Мексико бяха убити най-малко 13 музиканти. Предполага се, че те стават жертви на наркобандите в страната. Снимка: От видео репортаж за погребението на Елисалде във в. Чикаго трибюн

От 90-те години на миналия век мексиканските певци все по-често пеят за автомати Калашников и за кокаин, заедно с традиционните балади за тежка работа и загубена любов. Да вземем например Contraband in the Border (Контрабанда на границата) от Валентин Елисалде, една от хилядите балади за наркотици или narco corridos, които звучат в барове и на купони от мексиканските планини до имигрантските гета в Лос Анджелис. “Имаше голямо изхвърляне / на 14 тела, пълни с куршуми / а американското правителство / отнесе марихуаната”, се казва в текста, докато туби и акордеони монотонно пригласят в ритъма на немска полка. През ноември 2006 година един стрелец причака в засада и уби Елисалде, като отвлече мениджъра и шофьора му и рани братовчед му край ринг за бой на петли в граничния град Рейноса.

Убийството на Елисалде не е изолиран случай. Певците пеят не само за кървавото насилие, свързано с наркотиците, което опустошава страната им. Те се оказаха и сред най-знаменитите му жертви. От юни 2006 г. досега са убити най-малко 13 музиканти – застреляни, изгорени или удушени. В началото на декември насилието привлече вниманието на международната общност. Тогава за една седмица бяха убити трима певци: един беше отвлечен, удушен и изхвърлен на пътя; един тромпетист беше намерен с торба на главата; една певица беше застреляна в леглото си в болницата. (Там тя се лекуваше от раните от куршуми от по-ранно нападение.)

Мексиканската публика беше особено шокирана от убийството на певеца Серхио Гомес, основал групата си K Paz de la Sierra докато бил имигрант в Чикаго. Той се прочу с хита си Pero Te Vas a Arrepentir (Но ти ще съжаляваш) – любовна песен, която е толкова завладяваща, че я запя половината страна.

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/8B2QnDhWMx4″, width=“425″, height=“350″ [/swf]

Гомес беше отвлечен след концерт в родния си щат Мичоакан, беше пребит и горен, а след това беше удушен с пластмасова корда. Хиляди хора скърбиха за него край ковчега му в Мичоакан, Мексико сити и в Чикаго, където най-накрая беше погребан. “Аз съм почитател на Гомес и новината за смъртта му наистина ме натъжи,” каза шефът на полицията в Мексико сити на поклонението в града. “В страната ни не трябва да се случват подобни неща. Каквито и да са били причините, това е много тъжно. Той беше невероятен певец.”

Следователите все още разследват 13-те убийства на музиканти. Те нямат заподозрени, въпреки че заявиха, че може би са отговорни наркобандите.

Поклонението пред ковчега на Валентин Елисалде в църква в Чикаго. Въпреки усилията на следователите за смъртта на музикантите няма посочени нито заподозрени, нито мотиви. Снимка: От видео репортаж за погребението на Елисалде във в. Чикаго трибюн

Същата неяснота покрива повечето от 2500 убийства в Мексико през тази година, преброени от водещите мексикански вестници в класацията, наречена от тях “брояч на екзекуциите”. Тези убийства включват засади или похищения и носят белезите на организираната престъпност.

Федералното правителство се въздържа да определи точния брой на свързаните с наркотиците убийства. Въпреки това президентът Фелипе Калдерон настоява, че печели войната срещу наркокартелите като конфискува рекордни количества кокаин, екстрадира наркобосовете в САЩ и слага войници по улиците в най-тежко засегнатите градове и села.

Всички убити музиканти правеха един тип музика. Произлязъл от ферми и от малки градове в северно Мексико, жанрът (който включва Banda, Nortena, Grupero и Durangense) съчетава мексикански народни мелодии с маршови ритми от немски имигранти. Музиката се разви като включи електрически китари и йоника, и стана популярна както в големите мексикански и американски градове, така и в провинциалните села.

Музикантите, свирещи в този стил, са израсли в общности, пълни с наркотрафиканти, които често плащат на певците да пеят на тържествата им и да пишат песни за тях. А певците изпълняват наркобаладите заедно с любовните си песни, като narco corridos станаха най-продаваните записи в страната.

Мениджърите, колегите-музиканти и най-близките на убитите изпълнители не посмяха да посочат някой като заподозрян или да споменат възможните мотиви. Някои казаха, че се страхуват са сигурността си. Един автор на новоизлязла книга за narco corridos, твърди, че музикантите не са специално набелязани. Те просто се движат в същите кръгове, както много наркотрафиканти и попадат във вражди и престрелки, които могат да засегнат всеки на този свят. “Ако имаш намерение да хвърлиш бомба на произволно парти на наркотрафиканти все ще уцелиш няколко музиканта,” казва писателят. “Певците привличат също така вниманието на съпругите и приятелките на хората, което може да е достатъчна причина да бъдат убити. Новоизгряващите гангстери градят репутацията си като доказват колко хладнокръвни психопати са.”

Кръвопролитията засега не са засегнали посмъртната репутация на изпълнителите. След смъртта на Елисалде и на Гомес продажбите на албумите им се повишиха рязко. През този месец и двамата бяха номинирани за латиноамериканските Грами, които ще бъдат връчени през февруари 2008 г.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.