Опозиционерът Гуайдо се опълчва на Мадуро с младежки стил

Хуан Гуайдо. Снимка: от тв екрана

Усмихнат до уши, той си прави селфи пред множество симпатизанти, които развяват венецуелски знамена. За нула време опозиционерът Хуан Гуайдо се превърна в истинска знаменитост и се опълчва на президента Николас Мадуро с медийните оръжия на своето поколение.

„Ще направя селфи, за да видят вашите лица. Искам да видят това лице на надеждата и радостта“, заяви във вторник 35-годишният Гуайдо по време на демонстрация на негови привърженици в Каракас. Той предизвика овации с думите си.

С три милиона последователи в „Инстаграм“ и 1,2 милиона в „Туитър“ (за по-малко от месец те се увеличиха четирикратно), неговото селфи получи повече от половин милион харесвания и бе споделено 24 000 пъти за по-малко от ден.

„Хуан Гуайдо принадлежи към поколението на „милениалите“, припомня Андрес Канисалес, експерт по политически пиар. Той има предвид хората на възраст от 20 до 35 години, навършили пълнолетие през новото хилядолетие. „Той обсеби социалните мрежи, умее да бъде автентичен, съпричастен, да импровизира, да покаже истинското си аз“, добавя анализаторът.

На митингите Гуайдо е като истинска рок звезда: привържениците го гонят да си направят с него снимка, да го прегърнат, да го поздравят или най-малкото да го докоснат. Еухенио Мартинес, специалист по политически маркетинг, изтъква бързо установената „връзка“ между бившия инженер и неговите симпатизанти.

Дори кучето му има профили в „Инстаграм“ и „Туитър“ с хиляда последователи. „Аз съм голямото свободолюбиво куче! Бау!“, се казва в описанието на туитър акаунта му.

Костюм и мотор

Николас Мадуро, който нарече Гуайдо „момче, което си играе на политика“, също е активен в социалните мрежи. Но „той вече няма политическата инициатива и се оказа в отбранителна позиция“, смята политологът Луис Саламанка.

Критикуван от чавистката власт, която го обвинява, че е „кукла на конци“, манипулирана от Вашингтон, опозиционерът засенчи и 46-годишния Леополдо Лопес, лидер на неговата партия „Народна воля“, който от август 2017 г. е под домашен арест.

Облечен най-често в костюм, Гуайдо изнася речи или дава интервюта редовно до венецуелското знаме, което сътрудниците му носят навсякъде.

Често отива на протести с мотор, както го направи и във вторник.

На 5 януари, когато оглави парламента – единствената институция под контрола на опозицията – той се качи на трибуната в залата със своята съпруга Фабиана Росалес и 20-месечната си дъщеря. Придавайки си важност като истински президент, той си навлече критики дори от опозицията.

Някои го сравняват с бившия президент на САЩ Барак Обама заради стройната му фигура, късата коса, матовия тен и дори стила на обличане.

Антипод на Чавес

Хосе Рафаел Брисеньо, който работи с кандидатките на конкурса „Мис Венецуела“ и ги учи как да се изразяват публично, смята, че имиджът, който си е изградил Гуайдо, цели да отправи ясно и пряко послание.

Сдържаният му стил е отражение на „типа държава, към която той иска да върне“ Венецуела, смята Брисеньо. Той подчертава, че опозиционерът е станал популярен, бидейки „антипод“ на харизматичния социалистически лидер Уго Чавес, който почина през 2013 г.

„Младостта и скромният му произход играят в негова полза. . . Това се чувства в начина му комуникиране. Въпреки че е образован, той не е загубил тази спонтанност на човек от народа“, подчертава Андрес Канисалес.

Близки до партията му източници казаха пред АФП, че е ходил на курсове за усъвършенстване на изказа, имиджа и жестовете си, понеже само допреди няколко месеца е бил доста слаб оратор.

„Научи се доста бързо. Не прави много бомбастични изказвания, каквито мисля, че страната вече се е уморила да слуша“, смята Канисалес.

Реториката му цели да бъде практична – нито превзета, нито високопарна, съгласен е Луис Саламанка с експерта по политически пиар. „Ключово в неговия имидж е изненадата, която поднесе, и отправянето на директно предизвикателство към властта на Мадуро. Там се крие неговата сила“, смята анализаторът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.