Седем депутати напускат Лейбъристката партия заради Брекзит и антисемитизма

Брекзит. Илюстрация: Мастър инвестор

Седем британски депутати напуснаха в понеделник главната опозиционна Лейбъристка партия заради подхода й към Брекзит и антисемитизма – най-големият трус от години за една от основните политически партии във Великобритания.

Новината извади наяве дълго тлеещия разкол между социалистите и центристите в партията, която гледа на себе си като на представител на британската работническа класа. Стъпката е също поредната последица от решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, което раздели двете основни партии в страната – консерваторите и лейбъристите, на два лагера – поддръжници на Брекзит и привърженици на ЕС.

Много от лейбъристките депутати не са доволни от управлението на партията начело с Джереми Корбин, социалист ветеран, който застана начело на партията през 2015 г. със силната подкрепа на редовите членове. Тези депутати обвиняват Корбин, че не мобилизира достатъчен отпор срещу плановете на консервативния премиер Тереза Мей за излизане от ЕС, и не успява да се справи с антисемитските настроения в партията.

Напускащите партията лейбъристи имат между девет и 27 години опит в парламента и представляват избирателни райони в цяла Англия, но са малка част от общо 256-те депутати на лейбъристите, или от общо 650 членове на парламента. Но това е най-големият разкол в Лейбъристката партия, откакто през 1981 г. четирима нейни високопоставени представители се отцепиха, за да основат Социалдемократическата партия.

Лусиана Бъргър, една от напусналите партията вчера, каза, че лейбъристите са станали „институционално антисемитски“. „Оставям зад гърба си култура на грубост, тесногръдие и сплашване“, каза 37-годишната депутатка на съвместна пресконференция заедно с останалите й шест колеги.

Лидери на лейбъристите признаха, че Бъргър, която е еврейка и е бременна, е станала обект на нападки от страна на някои членове на местната партийна организация в Северозападна Англия.

Лейбъристите са разкъсвани от твърдения, че партията е станала враждебно настроена към евреите под ръководството на Корбин, който е отдавнашен поддръжник на палестинците. Привържениците на Корбин обвиняват политическите си опоненти и десните медии, че представят възгледите му в изопачен вид.

Отдавна има признаци, че решението на британските избиратели през 2016 г. за напускане на ЕС може да предизвика голям трус в британската политика. Консерваторите на Мей са на прага на гражданска война между про-Брекзит и про-европейското крила. Лейбъристите също са разделени.

Много от членовете на Лейбъристката партия са срещу Брекзит, който трябва да настъпи след по-малко от шест седмици, на 29 март и искат партията да се пребори за произвеждането на нов референдум, който би могъл да остави Великобритания в блока от 28 държави.

Но Корбин, който десетилетия критикуваше ЕС, преди да прегърне, макар и слабо, каузата за „оставане“ на референдума през 2016 г., проявява нежелание да направи каквото и да било, което би могло да се възприеме като оспорване на решението на гласоподавателите за напускане.

„Бесен съм, че ръководството става съучастник в улесняването на Брекзит, който ще предизвика големи икономически, социални и политически вреди за нашата страна“, каза Майк Гейпс, един от напускащите депутати.
Той каза, че е бил член на Лейбъристката партия половин век и „винаги се е смятал за лейбърист до мозъка на костите“.

Седемте членове на парламента казаха, че ще останат в Камарата на общините под формата на новосъздадена Група на независимите.

Корбин заяви, че е „разочарован от напускането на тези депутати, които са преценили, че са неспособни да работят заедно за лейбъристките политики, вдъхновили милиони хора на последните избори, на които увеличихме подкрепата си с най-голям дял от 1945 г. досега“.

Депутатите лейбъристи, които напуснаха партията през 1981 г. в крайна сметка станаха днешните Либерални демократи, центристка партия, която не успя да разбие господството на двете по-големи партии.
Новата група от седем депутати не стигна до създаване на нова политическа партия, но почвата е подготвена.

Новата група има название, сайт в интернет и декларация за принципите, която призовава за смесица от насърчаващи бизнеса и социални мерки, и прозападна външна политика, което е по-близо до „Новите лейбъристи“ на бившия премиер Тони Блеър, отколкото до социализма от старата школа на Корбин.

В тяхната декларация е записано, че Лейбъристката партия „сега води политики, които ще отслабят националната ни сигурност; приема позициите на враждебни на страната ни държави; не успя да вземе инициативата в справянето с предизвикателството на Брекзит и да предложи силна и ясна алтернатива на подхода на консерваторите“.

Напускащите депутати казаха, че няма да се присъединят към Либералните демократи и призоваха членовете на други партии да им помогнат за създаването на нова центристка политическа сила в британската политика.

„Не смятаме, че която и да било от основните партии е подготвена за властта“, каза депутатката Анджела Смит. „Хората се чувстват политически бездомни и искат, и молят за алтернатива“, добави тя.

Виктория Хъниман, преподавател по политология в Университета в Лийдс каза, че историята показва, че групата от отцепници ще се бори за спечелване на влияние в британската политика.

„Да бъдеш независим те излага на стихиите“, каза тя, и добави: „Няма нищо лошо в това да напуснеш, защото вярваш, че с партията имате различни виждания, но често можеш да постигнеш повече докато си под нейния покрив“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.