Майкъл Коен:Тръмп е непочтен човек, патологичен лъжец и расист

Майкъл Коен дава показания. Снимка: от тв екрана

Показанията на бившия личен адвокат на президента Доналд Тръмп, Майкъл Коен, пред Комисията по надзор и реформа в Камарата на представителите бяха експлозивни и доста болезнени, но заключението е категорично: много политически дим, но малко огън, способен да доведе до импийчмънт, пише днес в. „Вашингтон пост“.

Твърденията на Коен се свеждаха до три точки: 1. Президентът Тръмп е непочтен човек, патологичен лъжец и расист; 2. Той е използвал директно лични, корпоративни средства и средства от фондации, за да накара порноактриси да мълчат, да раздуе обема на личните си авоари, за да получи банково финансиране, и да плати да му нарисуват портрет. 3. Знаел е предварително, че „Уикилийкс“ ще публикува хакнатите имейли на кампанията на Клинтън и продължил да преговаря по проект в Москва по време на предизборната си кампания, а казваше, че не го е направил.

Никое от твърденията в първите две точки няма да доведе до сваляне на Тръмп чрез импийчмънт. Избирателите демократи нямат търпение да отстранят президента с импийчмънт и тези или други твърдения най-накрая ще накарат председателката на Камарата Нанси Пелоси и други от ръководството й да постигнат съгласие. Засега обаче мнозинството от американците, включително милиони хора, гласували за демократи на междинните избори, е против импийчмънт. Нищо от това, което чухме вчера, няма да накара тези хора да променят виждането си, а при това положение няма шанс републиканците в Сената да гласуват за импийчмънт въз основа на тези твърдения, прогнозира вестникът.

Последната група твърдения на Коен се отнасят за Русия и тук показанията му на практика помагат на Тръмп.

Републиканците няма да гласуват за сваляне на президента от власт, освен ако няма ясни и убедителни доказателства, че Тръмп е участвал пряко в нещо, застрашаващо до такава степен сигурността на страната, че те да нямат избор, допълва „Вашингтон пост“.

Свидетелските показания на Майкъл Коен са само началото. Изслушването на адвоката в Комисията за надзор, предшестващо доклада на специалния прокурор Робърт Мълър, предвещава според демократите в Конгреса период на продължителни проверки на Овалния кабинет. Според някои изходът може да даде (а може и да не даде) основания за импийчмънт. Други смятат, че евентуален импийчмънт не може да настъпи достатъчно бързо. Едно обаче е сигурно – напрежението расте, посочва Асошиейтед прес.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.