Европейските избори: Зелените разчитат на успех въпреки скромната подкрепа в анкетите засега

Демонстрации по повод климата и стремеж към промени, дал подтик за съперничество с партиите, управляващи отдавна – европейските Зелени разчитат да превърнат народните движения в свой политически капитал за изборите през май, при все че първите анкети не вдъхват особен оптимизъм. много. Надежди на Зелените дава улицата. Не само шествията в защита на климата от последните седмици – по-специално младежките инициативи като в Белгия, откъдето младите хора всеки четвъртък правят обръщения към политическите си лидери. Да добавим и демонстрациите в подкрепа на демокрацията и правовата държава в Унгария и Румъния. Също и движенията, бранещи правата на жените в Полша и Ирландия.
С поглед към европейските избори от 23 до 26 май Зелените наистина се канят „да заведат движенията, които виждаме на улицата, пред урните“, обясни шефът на избирателния щаб Сибрен Коистра при официалното откриване на кампанията на европейските Зелени в сряда в Брюксел.
Обмислен е дори шрифтът на предизборните афиши, напомнящ плакатите на демонстрантите и всякакви транспаранти с искания. Обмислен е и лозунгът „Хайде да действаме. Заедно!“ („Let’s act.
Together!“), близък до призива на шведската тийнейджърка Грета Тунберг – новата икона на борбата с климатичните промени.
„От десет години сме в Европейския парламент, но усещаме повече отвсякога спешната нужда от истински промени в Европа“, заяви на пресконференция евродепутатът Бас Ейкаут, една от двете челни фигури в листите на европейско равнище. Рамо до рамо с 42-годишния холандец климатолог Ска Келер от Източна Германия се впуска на 37-годишна възраст във втората си кампания като „Spitzenkandidat“ (германски термин, често използван в европейската надпревара), следвайки традицията на Зелените за представяне в равноправен тандем. Въпросът им е: каква Европа искаме? Зелените са взели на мерник разнообразните националисти и еврофоби, но също и Европейската народна партия (ЕНП) на Манфред Вебер, партията на германската канцлерка Ангела Меркел и на сегашния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, основна политическа сила в Европарламента.
„Хората са на улицата, защото искат една различна Европа“, отсича Бас Ейкаут, а Ска Келер се пита доколко „заслужава доверие“ десницата, щом държи в редиците си националконсервативния лидер Виктор Орбан и управлява заедно с крайнодесните в Австрия. Оптимизмът на Зелените не намира обаче кой знае какво потвърждение в данните от първите анкети, публикувани три месеца преди вота.
Според по-скорошни прогнози, публикувани от службите на Европарламента на 25 февруари, групата на Зелените/Свободен европейски алианс ще получи 49 места при 52 в сегашния състав (от общо 705 места след Брекзита срещу 751 в днешния Европарламент).

„Географски пречки“

Тази политическа група включва представители на 18 страни членки – десетина са само от партиите, съдружни със Зелените.
„Естествено ще трябва да компенсираме (напускането на) шестима британци, ако и когато дойде Брекзитът. Страшно трудно е това – 6 от 52. Но сме напълно сигурни, че няма само да компенсираме липсата, но ще се разширим. А да се разширим в един стесняващ се парламент – това ще е истинско постижение“, изтъква Ска Келер, добавяйки, че Зелените често са „подценявани“ в анкетите.
Партията все още среща географски пречки заради твърде ограничената електорална база в Северозападна Европа с бастиони във Франция и Германия, а също така в Холандия и Белгия, където скоро отбеляза изборни победи.
„Наистина има страни, в които винаги сме срещали трудности. Освен това в много страни от Източна Европа все още сме ново явление и минава време, докато хората ни опознаят“, признава Ска Келер.
При все това, подчертава тя, Зелените успяха да представят кандидати „навсякъде“ по време на последните общински избори в Полша – „окуражаваща“ тенденция в страна, където стават все по-настоятелни исканията, свързани с околната среда, по-специално с големите проблеми около замърсяването на въздуха.
В Полша Зелените тръгват на избори в коалиция, също както и в Словения. „Действайки в екип, сме убедени, че това ще проправи за движението път към политическата арена и ще получим повече подкрепа в тези страни“, уверява Бас Ейкаут.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.