www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 26 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Кое шампанско да изберем? Класация на e-vestnik

30 Декември 2007

 

Всички видове шампанско, опитани в редакцията на e-vestnik.

Точно преди Нова година e-vestnik реши да си направи коледно парти, с което да бъде полезен и на читателя.
10 вида шампанско, купено от магазините в София, бяха опитани чрез т. нар. “сляпа дегустация”, оценени и подредени в класация (виж ги по-долу).
6-членният екип от журналисти, плюс главния дизайнер и компютърджия на сайта, и трима специално поканени колеги – Десислава Стоянова, зам.-главен редактор на сп. “Амика” (по-известна до неотдавна като репортерка в бТВ), Стоян Сираков, зам.-главен редактор на в. “Експрес” (и голям любител на белите вина), Гриша Атанасов, сътрудник на e-vestnik и преподавател във Факултета по журналистика на Софийския университет, дегустираха 10 вида шампанско от пазара и ги класираха по средна оценка.

Бутилките още са увити в хартия. Снимки: Нели Томова

Оценяването беше по шестобалната система. 10-те бутилки бяха изстудени предварително, увити с хартия, за да не се вижда етикетът, и номерирани. След като бяха опитани всичките, махнахме опаковката и видяхме кое вино как е оценено. Разбира се, имаше големи изненади. Някои се заричаха, че не харесват масовото пенливо вино “Искра”, но се оказа, че то събира по-висока оценка от многократно по-скъпи вина.

Най-напред едно уточнение – популярното наименование “шампанско” за пенливите вина у нас е два пъти погрешно. Първо - шампанско се наричат само вината от областта Шампан във Франция.
Второ – т. нар. шампанско се прави по сложна и трудоемка класическа технология, при която на виното след известно отлежаване му се добавя захарен сироп и то ферментира втори път в бутилката, газира се по естествен път, извършват се многократни процедури на въртене на шишетата под различен ъгъл, изстудяване, за да се избистри и т. н. Сложните операции правят най-добрите вина шампанско като “Дом Периньон” да струват около 300 лв. бутилката, а “по-нормалните” – 50-60 лв. Пенливи вина от други области в Европа, правени по тази класическа технология, струват дори до 12-13 лв. на пазара у нас.

У нас обаче се продава и т. нар. шампанско на цена под 2 лв. бутилката. Това, за съжаление, не е шампанско, а евтино вино, подсладено със захар и газирано – така, както се газират безалкохолните напитки.
Има и естествено пенливи вина, които обаче не са ферментирали вторично в бутилка, а в големи резервоари, наречени танкове. Ефектът е същият и който не пие шампанско и не разбира много, няма да намери голяма разлика.
Повечето от дегустаторите на e-vestnik не пият редовно пенливи вина, освен на Нова година и при повод. Оценките се разминаваха много, варираха от 2 до 5,5 за едно и също вино. Все пак средната класация дава известна представа на масовия потребител за какво да си даде парите.

Гостите Сираков и Десислава Стоянова. Зад тях - Светослава Банчева. Снимки: Нели Томова

Ако не пие шампанско и му допадат по-сладки пенливи вина, няма смисъл да си дава парите за вносни френски и италиански вина (освен за подарък на ценител). В такъв случай една “Искра” за 3 лв. ще свърши работа на Нова година.
Който е ценител, обаче, да му мисли. Изборът е голям, цените са от 12-13 лв. до 500 лв.
Но пенливите вина над 15-20 лв. не са за всеки и не сме си поставяли за цел да ги дегустираме. Над тая цена познавачите да се оправят – има винарски списания, професионални оценки, класации.

Кратък речник на надписите по етикета

Dry – сухо (англ.)
Semi dry – полусухо (англ.)
Sec – сухо (фр.)
Trocken – сухо (нем.)
Dolce – сладко (итал.)
Prosecco – сухо (итал.)

Снимки: Нели Томова

Brut – сухо (това понятие за “сухо” се използва специално за пенливи вина)

Като сухи се определят вина с ниско съдържание на захар (до 5 г на литър). Колкото повече е съдържанието на захар (гроздова или вкарана допълнително) в едно вино, то се нарича полу-сухо, полу-сладко, сладко.

Класация

1. Magura dry - Магура Средна оценка: 3,83
Цена: около 18 лв.

Magura brut - Магура. Цена около 18 лв.

В момента единственото българско “шампанско”, тоест пенливо вино, което се прави по технологията на шампанското и ферментира в бутилка. През годините български изби са опитвали да правят отделни серии пенливо вино по класическа технология, чрез ферментация в бутилка, но рядко. Прекалено скъпичко е.

`

2. Искра, бяло, винпром “Лясковец” Средна оценка: 3,67
Цена: около 3 лв.

Искра, бяло, винпром “Лясковец”
Цена: около 3 лв.

Най-популярното, най-масово българско пенливо вино. На пазара се продават имитации на “Искра” със сходни наименования от различни винпроми. Традиционното е само от винпром “Лясковец”. Естествено газирано, но не в бутилката, както е класическата технология на шампанското, а в танкове, с което се обяснява ниската му цена. Както се вижда от оценката, “Искра”-та се нарежда сред по-скъпите, не на последно място заради добре налучкания масов вкус на българина.

3. Fontana Fredda Asti dolce Средна оценка: 3,64
Цена: около 18 лв.

Fontana Fredda Asti dolce Цена:около 18 лв.

Продава се и в малки бутилки 0,35 л за около 10 лв.
Фино нискоалкохолно шампанско - 7% алкохол, сладко. Сладостта не идва от добавена захар, обаче, както е в повечето български евтини пенливи вина, а от прекъсване на ферментацията - така че част от гроздовата захар във виното остава непреработена. Плодов вкус, същевременно съвсем лек.
`

4. Fontana Fredda Premium rose Средна оценка: 3,61
Цена: около 18 лв.

Fontana Fredda Premium rose Цена: около 18 лв. Снимки: Нели Томова

Дегустатори обикновено оценяват това пенливо вино високо. Но тук го търсят само ценители. Фин и балансиран вкус, деликатен плодов аромат.

`

5. Francois Montand brut Средна оценка: 3,56
Цена: 11 лв. в “Метро”,

около 13 лв. в магазините

Francois Montand brut Цена: 11 лв. в “Метро”, около 13 лв. в магазините.

Френско пенливо вино по класическа технология. Леко, сухо, съвсем по традициите на пенливите вина на Западна Европа. Както се вижда, макар да е френско, цената му не е толкова стряскаща - на пазара у нас има френски пенливи вина между 50 и 400 лв. бутилката.

`

6. Magura - Магура – червено dry Средна оценка: 3,5
Цена: около 20 лв.

Магура червено Цена: около 20 лв.

Вариант на класираната на първо място “Магура”, само че направено с червено вино. Цената му е бая високичка. За масовия вкус е добро, но ценителите не могат да му дадат висока оценка.

`
7. Bulgara brut Средна оценка: 3,33
Цена: 9-10 лв.

Bulgara brut Цена: около 9 лв. в магазините

Пенливо вино по традиционна технология, произведено във винпрома в “Чирпан”.
`

8. Jean Pierre Hottinger semi dry Средна оценка: 3,28
Цена: 4,80 лв. в “Метро”,
около 6 лв. в магазините

Jean Pierre Hottinger semi dry
Цена: 4,80 лв. в “Метро”, около 6 лв. в магазините.

Масово френско пенливо вино, на много добра цена. Само че произведено от винарска изба “Сакар” по лиценз. Но, който не е познавач на шампанско, ако му сипеш две чаши - от това и от един истински “Дом Периньон” по класическа технология (300 лв. бутилката) - ще се учуди защо е толкова голяма разликата в цените.

`

9. Cardinal prosecco Средна оценка: 3,17
Цена: 12-13 лв.

Cardinal prosecco Цена: около 13 лв.

Италианско пенливо вино по класическа технология.

`
10. Henkell trocken Средна оценка: 3,14
Цена: 13,94 лв. в “Метро”,
16-17 лв. в магазините

Henkell trocken Цена: 13,94 лв. в “Метро”, 16-17 лв. в магазините.

Немско “шампанско”, истинско. Немските вина у нас ги харесват само познавачи. Леко, изчистен вкус, сухо, което не допада на българина. Тук се харесва повече сладост, по-плътен вкус.
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Barman Kurin
  zerobrut extrabrut brut sec demisec dolceТакава е стълбичката за газираните вина, с метод "шармат" или "шампеноаз" Само първите три са сухи. SEC е сухо само за нормално вино, а за газирано е полусухо. В Италия сладките газирани вина падат и до 0,80 евро, тоест около 1.50лв. "Дом Пероньон" е 95 евро на повечето места, тоест около ч80 лева. В България е 300? Ами сноби с пари в България дал Господ.
 2. 2) Barman Kurin
 3. 3) Anonymous
 4. 4) Гриша
  Честита Нова година!
 5. 5) bzm
  Не е голяма изненада,че вина по-скъпи са на по ниски позиции.Отговорът на производителите им ще е от сорта:Нищо не разбирате от вино! Аз си купих прехвалената"Новоселска гъмза".Чудесен оцет продават!Кисело,каточили е правена от неузряло грозде.
 6. 6) Anonymous
  Познавам работата на хората от Лясковец . Там сега са се събрали специалисти , които искат да покажат , че и в България може да се прави добро шампанско . Резултатите от Вашата дегустация са показателни . Съветвам Ви да опитате и другите им марки - "Лясковец" , "Букет" , "Албена" . Няма да съжалявате . Наздраве !
 7. 7) Anonymous
  Jean Pierre Hottinger не е френско вино,погледнете на контраетикета - ВК Сакар , Любимец ! Това за "френското" е заблуда и подигравка с купувачите!
 8. 8) Stoyan-Vinenindex
  Осмелявам се да направя и аз малък коментар, от страната на специалист. Аз съм технолог, участвал съм и участвам в професионални дегустационни комисии. Това което прочетох в тази статия ми хареса. Похвално е, че сте се заели с този експеримент, който се оказа и показателен че не винаги високата цена и високото качество вървят ръка за ръка. Точно затова и ние организираме класацията „Винен индекс” където се стремим да даваме обективна оценка на вината, предлагани на нашият пазар. Друг е въпросът, че както сами казвате журито не претендира за професионализъм в сферата, но пък дава ясна оценка точно за ...още

 9. 9) Апостол Апостолов
  И защо все пак не опитахте истинско шампанско? На пазара има не само "Дом Периньон", ами и "Рьодерер", "Мое", "Мум". Това е истинското шампанско, а това, което сте опитали си е чиста проба шир- потреба. Апостол Апостолов, www.SuperAstro.net
 10. 10) Anonymous
  Пил съм много шампанско от най елитно до най евтино но най много ми допадна за моя вкус"EDOARDO MIROGLIO Брют розе"
 11. 11) Нора
  Моля ви кажете ми с какво се сервира бяло шампанско?
 12. 12) до Нора
  Към искрата препоръчвам сандвичи с пастет апетит, веяна скумрия, чипс и солети, другарке.
 13. 13) до Нора
  ... а за по-заможните, пушена сьомга, червен хайвер, винегрет от цвекло и желе от червени боровинки.
 14. 14) Алкохолик-събеседник
  Стояне,разгледах ви книжленцето,ама ми се струва малко нагласена работа.Вземете и пробвайте малко вина,които се продават по ресторантите.
 15. 15) Сандо
  Ихааа, като споменавате дегустация на винени произведения, та се сетих за последния панаир на "Независимите винари" в Париж и... ми се завъртя пак главата! Над 1000 участници от всички френски региони... Дегустираш виното и купуваш, ако ти харесва. По принцип при дегустация не се гълта, защото ако опиташ от 20 вина, накрая ще ти е трудно да си тръгнеш с покупките. Повечето франсета правят така - капват една-две глътки вино в чашата за дегустация, окисляват течността с въртене, помирисват, пак въртят, отпиват, жабуркат малко в устата, медитират над вкуса, след което изплюват в кофата до щанда, изплакват си чашата и ...още

 16. 16) гуги
  опитайте виното на винпром лясковец от серията благороден дъб и лясковска отлежала ракия.и тогава пишете.
 17. 17) гуги
  виното амадеус на винпром лясковец е страхотно.най-хубавия пелин е лясовския :


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com