Милиардер е обвинен за убийството на словашкия журналист Ян Куцяк

Протест след убийството на Ян Куцяк и годеницата му. Снимка: от тв екрана

Словашки бизнесмен е обвинен, че е поръчал убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куцяк, предадоха световните агенции.

„На 8 март прокуратурата обвини Мариан К., че е поръчал убийството на разследващия журналист Ян Куцяк през февруари 2018 г.“, заяви днес словашки прокурор, чието име не се съобщава от съображения за неговата сигурност.

„Журналистическата работа на жертвата е причината за това убийство. Следователят основава обвинението на обективно доказателство, което не може за момента да бъде направено обществено достояние“, допълни прокурорът.

„Все още не сме намерили оръжието, но ние знаем какъв тип оръжие е било използвано и в подкрепа на това имаме доказателства. Мога само да ви кажа, че става дума за модицифирани оръжие и муниции“, допълни прокурорът.

Словашки медии идентифицират бизнесмена, обвинен, че е поръчал убийството на Куцяк, като Мариан Кочнер.

Ян Куцияк и неговата приятелка Мартина Кушнирова бяха убити в дома им през февруари 2018 г. Журналистът е подготвял публикация за предполагаемите връзки на словашки политици с италианската мафия, както и за измами, свързани с европейските земеделски субсидии.

Убийството на Куцяк и разследването му, публикувано след смъртта му, предизвикаха протести в цяла Словакия и принудиха премиера Робърт Фицо да подаде оставка. Той беше заменен на поста от Петер Пелегрини.

В статиите си Куцяк също така разследваше сделки, касаещи Мариан Кочнер – 55-годишен словашки милиардер.

Четирима души, замесени в убийството на Куцяк и приятелката му, вече бяха обвинени в Словакия миналата година. Сред тях беше и бившата преводачка на Кочнер.

Още през 2017 г. Петер Барди, бивш главен редактор на Куцяк, каза, че Кочнер заплашвал журналиста. Кочнер, който е собственик на няколко фирми, беше задържан през юни 2018 г. по подозрения за измами, но по този въпрос обвинения засега не са му повдигнати.

Според словашки медии Кочнер е имал връзки с членове на партия „Смер – социална демокрация“, която е на власт и чийто председател е Фицо.

През февруари около 30 000 души протестираха в Братислава и хиляди други излязоха на протести в 36 словашки града, за да отбележат първата годишнина от убийството на Куцяк и на неговата приятелка.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.