Испания: крайната десница окупира медийното пространство преди изборите

Една "отявлено франкистка организация" привлича вниманието върху себе си със скандални кандидатури и радикални идеи

Сантяго Абаскал. Снимка: от тв екрана

Водач на листа с ревизионистки възгледи, кандидати франкисти и призив за либерализиране на режима за притежаване на огнестрелни оръжия: крайнодясната партия Вокс окупира медийното пространство в Испания с провокациите си малко повече от месец преди предсрочните парламентарни избори на 28 април, съобщава агенция Франс прес.

Партията, за която социологическите проучвания прогнозират, че ще получи голям брой места в парламента на предстоящия вот, провокира сериозна полемика във вторник, след като обяви, че водач на листа в една от провинциите ще бъде Фернандо Пас – човек с ревизионистки убеждения, представящ се за историк.

Пас в крайна сметка реши да оттегли кандидатурата си след „медийното линчуване“, на което според него е станал жертва.

Той е автор на книга, която поставя под въпрос процеса в Нюрнберг срещу представителите на нацисткия режим и твърди, че „съвсем не е ясно със сигурност какво се случило“ по времето на Холокоста. „Това е въпрос, по който постоянно има съмнения“, твърдеше в миналото Пас, а впоследствие каза, че по-голямата част от убийствата на евреи през Втората световна война са извършени от местното население в Източна Европа.

Преди Пас да се откаже от кандидатурата си, Федерацията на еврейските общности в Испания изрази загрижеността си във връзка с избора на този кандидат, като определи изказванията му като „повод за съжаление и недопустими“.

„Във всяка европейска държава, в която има справедлив поглед върху тази травматична страница на историята, е недопустимо човек с подобни идеи да се кандидатира за изборна длъжност“, добави организацията.

Фернандо Пас освен това е заявявал в миналото, че бомбардировката на Герника от нацистката авиация по времето на испанската гражданска война е „мит“. Той предизвика полемика и с хомофобските си изказвания.

Други двама кандидати на Вокс също привлякоха сериозно медийно внимание.

Агустин Росети Фернандес де Кастро, бивш бригаден генерал от военноморските сили, и Алберто Асарта, бивш командир на силите на ООН в Ливан, ще оглавят листите на Вокс в две провинции на 28 април. Двамата са част от подписалите разпространения през юли манифест в защита на „военния образ на генерал Франко, който е охулен днес до крайна степен“.

Вокс обяви също така, че водач на листа в провинция ще бъде и Хорхе Кутиляс, който според вестник „Паис“ е бил арестуван през 1982 г. заради това, че е хвърлял камъни по автобуси, превозващи баски деца, докато е бил главатар на фашистка банда.

Една „отявлено франкистка“ организация

„Те се опитват да привлекат вниманието и успяват“, особено „с типа кандидати, които избират“, твърди политологът от университета „Карлос Трети“ в Мадрид Пабло Симон.

„Това е стратегия, следвана от крайнодесните партии. Колкото по-скандална е кандидатурата, толкова повече реакции провокира тя в медиите и в левицата. Това им позволява да спечелят позиции по-лесно“, добавя той.

Вокс „е една отявлено франкистка организация, която използва реториката, носталгията и образите“ на режима на Франко, заяви в понеделник министърът на транспорта Хосе Луис Абалос, една от ключовите фигури на управляващата социалистическа партия.

Основаната през 2013 г. Вокс няма депутати в испанския парламент, а единственото й завоевание е скорошното влизане в 109-членния регионален парламент на Андалусия на 12 нейни депутати.

Въпреки това партията се озова на първа страница на новините с провокиращите си противоречия кандидати и със създаващите си полемика предложения като например радикалната лява партия Подемос да бъде забранена, а режимът на огнестрелните оръжия – либерализиран.

„Необходима е радикална и спешна промяна в закона, за да може психически здравите испанци без съдебно минало да могат да притежават оръжие у дома си, но също така и да могат да го използват в ситуации с реална заплаха“, заяви тази седмица лидерът на партията Сантяго Абаскал в интервю за онлайн издание по въпроса за оръжията.

Идеята бе единодушно отхвърлена от всички останали партии в една страна, където по този въпрос не съществува дебат, но тя позволи на Вокс да привлече вниманието към себе си.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.