„Съгласни сме да сме несъгласни“ или Г-7 в епохата на Тръмп

Доналд Тръмп. Снимка: от тв екрана

Външните министри от Г-7 се събират в петък във Франция, за да подготвят срещата на върха през август, но отсъствието на американския държавен секретар Майк Помпейо подчертава колко трудно е станало постигането на съгласие между съюзниците.

Десет месеца след като американският президент Доналд Тръмп осуети усилията на останалите лидери да демонстрират единен фронт, като си тръгна по-рано от срещата, не пожела да подпише съвместно комюнике и си позволи да критикува канадския си домакин, висшите дипломати се стараят да избегнат повторение на епизода.

Франция, която пое ротационното председателство на групата на най-големите индустриални държави, ограничи амбициите си, разчитайки на дребни стъпки на напредък в сфери, където консенсус може да бъде постигнат лесно, като заплахите на киберпрестъпността за демокрацията и справянето с неравенствата между мъже и жени.

„Идеята е да не губим енергия по безсмислени текстове, като желанието на (президента) Еманюел Макрон е нашето председателство да направи възможен напредък по конкретни теми“, заяви, цитиран от Ройтерс, висш френски дипломат в навечерието на срещата в морския курорт Динар в Бретан.

Освен САЩ и Франция, в министерската среща участват Япония, Германия, Великобритания, Италия, Канада и Европейският съюз. Тя има ключовата цел да гарантира, че когато лидерите се срещнат в Биариц през август, между тях горе-долу ще има съгласие.

Разногласията обаче между САЩ и европейските им съюзници, особено за търговията, климатичните проблеми и ядрената сделка с Иран, означава, че та, където някога е имало съгласие между тях, сега се търсят допирни точки, отбелязва Ройтерс.
„Г-7 се превърна в ООН на демокрациите – същото разцепление и блокиране“, казва пред агенцията Доминик Моаси, специален съветник към Френския институт за международни отношения (IFRI), мозъчен тръст в Париж.

„Можем ли да съгласуваме обща позиция за Русия, Китай, Близкия изток? Само ограничаваме щетите“, добавя той.

Държавният департамент не уточни по каква причина Помпейо няма да участва, макар че няма други ангажименти в графика си. Първият му заместник Джон Съливан ще го замени в широките дискусии, включително за кризата във Венецуела, дестабилизиращото поведение на Иран в Близкия изток и денуклеаризацията на Северна Корея, обяви Държавният департамент.

След срещата си в Ню Йорк германският външен министър Хайко Маас и френският му колега Жан-Ив Льо Дриан, домакин на предстоящия форум на Г-7, изразиха съжаление за отсъствието на Помпейо. Льо Дриан заяви, че това няма да попречи на съвместната работа на Г-7, а Маас допълни, че не за първи път американски представител пропуска среща на Г-7.

„Като символ това изпраща доста неприятно послание: Помпейо си има по-важна работа“, казва опитен дипломат от Г-7, базиран в Париж, и добавя: „САЩ са в изолация, но те диктуват темпото, а ние се нагаждаме“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.