Матео Салвини обединява крайнодесните преди изборите за Европейски парламент

Матео Салвини. Снимка: от тв екрана

Италианският вицепремиер и лидер на дясната партия „Лига“ Матео Салвини ще бъде домакин на среща на европейските крайнодесни партии в Милано следващата седмица с цел да изгради съюз преди изборите през май.

Салвини се опитва да се позиционира като неформален лидер на евроскептичните популистки сили в Европа, но остава неясно дали подобна официална коалиция ще сработи, предвид политическите различия между партиите и сложната плетеница от съюзи, която вече функционира в Европейския парламент, посочва британският в. Guardian в свой материал, цитиран от БТА.

Европейските десни популисти управляват в Италия, Унгария, Австрия и Полша. Те се радват на голяма електорална подкрепа в още няколко страни, в това число Франция и Холандия и според социологически проучвания ще пожънат значителен успех на изборите през май. Въпреки това прогнозите са, че няма да сформират мнозинство и според повечето анализатори ще им бъде трудно да се обединят в единен фронт.

Италиански медии съобщават, че крайнодесни партии от близо 20 страни са поканени на проявата, организирана в понеделник в луксозен хотел в Милано. Говорител на „Лига“ отказа да даде подробности за това кои може да участват, а само каза, че „повече подробности ще бъдат дадени през следващите дни“.

Говорител на германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ каза, че ще бъде изпратен представител на срещата, но не пожела да влиза в детайли.

Салвини заяви миналата седмица, че партньори от други страни от ЕС са го призовавали да започване на сътрудничество. „Разликата между нас и другите е, че те трябва да ходят в чужбина да търсят съюзници… а „Лига“ кани европейски движения в Италия, нашата страна стана централна, благодарение на това правителство“, каза той, след като съобщи за предстоящото следващата седмица събитие.

Салвини е вицепремиер на Италия от миналото лято и дясната му коалиция продължава да просперира. Тя спечели миналата седмица изборите в южната област Базиликата, с което сложи край на 24 години управление на левицата. „Сбогом на левицата, а сега да променим Европа“, написа той в Twitter след победата.

В манифеста си за европейските избори „Лига“ казва, че ще „подчертае и потвърди общите християнски корени, ще защити националната идентичност и върховенството на италианската конституция над европейските закони и директиви“. Партията се противопоставя твърдо на имиграцията, на засилването на европейската интеграция и на политиките за строги икономии.

Салвини направи няколко опита да отнесе посланието си отвъд границите на Италия. Той пътува до Варшава през януари, където има срещи с лидера на „Право и справедливост“ Ярослав Качински и с други членове на дясната управляваща партия. Той заяви, че двете страни започват „Европейска пролет“, която ще сложи край на „германско-френската ос“ на доминация на континента.

Тези думи обаче тепърва трябва да прераснат в действително сътрудничество. Политически затруднения по въпроси като Русия са една от причините, заради които алиансът може да се окаже нож с две остриета. Салвини възхвалява президента Владимир Путин, докато полската управляваща партия е по неблагоразположена по отношение на Русия. „Трудно бих могла да си представя тези две партии да седнат на една маса като част от една и съща група в Брюксел“, каза Агата Гостинска-Якубовска от Центъра за европейска реформа.

Лидерът на френската крайна десница Марин Льо Пен преди подкрепяше идеята за разширяване на предполагаемия съюз между нейния „Национален сбор“ и „Лига“ на Салвини в „голяма коалиция“ от националистически сили, способни да окажат реално въздействие в Европейския парламент. На предизборните плакати на френската крайнодясна партия има снимка на Льо Пен и Салвини, застанали един до друг, придружена с лозунга „Нашите идеи идват на власт“.

Европарламентарната група на Льо Пен „Европа на нациите и свободата“ в момента има 36 места в 751-местния парламент и е най-малката формация в него, след като бе отхвърлена от други десни партии като твърде крайна.

Льо Пен не планира да участва в срещата в Милано, каза говорител на партията й, но не пожела да уточни дали „Националният сбор“ ще има представител на форума.

Друга възможност е за формален съюз между Салвини и крайнодесния премиер на Унгария Виктор Орбан, който употреби израза „герой в моите очи“ по адрес на италианеца и приветства визитата му във Варшава по-рано тази година.

Орбановата партия ФИДЕС все още е член на дясноцентристката Европейска народна партия, въпреки че членството й в тази европейска формация бе временно замразено заради антибрюкселската й реторика и тревогите за върховенството на закона в Унгария.

Осведомени източници смятат, че е слабо вероятно Орбан да пътува следващата седмица до Милано, тъй като това би означавало пълно скъсване с ЕНП. Засега Орбан изглежда склонен да отложи това решение, но намекна за възможността за съюз със Салвини след изборите. „След европейските избори ще решим във ФИДЕС кое е най-доброто решение за Унгария: дали да продължим да членуваме в народната партия или да намерим мястото си в нов партиен съюз“, каза миналия месец Орбан.

Той заяви, че Италия е единствената голяма европейска държава с правителство, решено да спре миграцията. „Може би това обяснява надеждите, които възлагаме на италианците“, каза той.

Европейските крайнодесни лидери организираха няколко срещи през последните години, включително през 2018 г. в Ница, където Льо Пен бе домакин на проява с участието на Герт Вилдерс от холандската Партия на свободата, на Австрийската партия на свободата и на чешкия националист Томио Окамура.

Няма засега потвърждение от техните партии, че Вилдерс или новия му крайнодесен съперник в Холандия, Тиери Боде от „Форум за демокрация“, ще участват на срещата в Милано.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.