Ще доведе ли възобновеният конфликт в Либия до нова мигрантска вълна към Европа?

Либийски бунтовници на завзет танк. Снимка: от тв екрана

Либия отдавна е център за трафик на хора, опитващи се да достигнат Европа. Лидерът на признатото от ООН правителство на страната предупреждава, че избухналите неотдавна боеве около Триполи могат да породят нова бежанска вълна. Други казват, че тези страхове са преувеличени.

Битката за контрол върху Триполи между подкрепяното от ООН правителство на Либия и силите на генерал Халифа Хафтар отново разпали страхове за хуманитарната ситуация на живеещите там мигранти и притеснения от прииждане на хора в Европа. „Ако настъплението продължи, положението със сигурността в крайна сметка още повече ще излезе от контрол, вече има признаци за това“, каза във вторник ръководителят на правителството в Триполи Файез Сарадж в интервю за италианския вестник „Република“. „На либийска земя има повече от 800 хил. нелегални (нередовни мигранти). Те ще стигнат до Европа, а заедно с тях там ще проникнат терористи и престъпници“, добави министър-председателят Сарадж.

Неговият заместник Ахмед Мейтиг, който направи изявление пред репортери в Рим след разговори с италианското правителство, предупреди, че има опасност от бягство и евентуално пристигане в Европа на „над 400 затворници“ от „Ислямска държава“, ако конфликтът се изостри.

Но правителството в Триполи може би преувеличава опасността. „Ние смятаме, че е невъзможно да се прави каквато и да е прогноза за евентуално заминаване на хора от Либия. В миналото вече са били споменавани различни числа, които впоследствие са се оказвали погрешни“, заяви за ДПА говорителят на Международната организация за миграцията (МОМ) Флавио ди Джакомо.

Той каза, че броят на чужденците в Либия е всъщност около 650 хил. и „съвсем не всички (от тях) искат да си тръгнат“, тъй като мнозина смятат Либия за своя крайна цел,

а не за транзитна страна. По оценка на МОМ в Триполи, където сега са съсредоточени сблъсъците, има около 3600 мигранти в центрове за задържане, включително 890 в Каср Бен Гашир южно от Триполи, „в непосредствена близост“ до конфликта.

Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) казва, че в цяла Либия има 57 810 регистрирани бежанци, от които около 1500 са блокирани в центрове близо до бойните действия. „Несигурната обстановка в Либия може да създаде положение, при което бизнесът на контрабандистите може да се развиват благодарение на хаоса и липсата на върховенство на закона. Трудно е обаче да се предскаже бройката“, каза говорителят на ВКБООН.

През последните години Либия е център на трафик на хора, опитващи се да стигнат до Европа, а Италия – някогашната ѝ колониален владетел, беше най-силно засегнатата от това явление. От 2013 г. над 600 000 търсещи убежище хора са достигнали нейните брегове, главно от Либия. Притокът намалява от 2017 г. след сключването на подкрепени от ЕС сделки

за пресичане на миграцията между Италия и Либия. През март 2017 г. са пристигнали 10 853 души през Централното Средиземноморие, а през март 2019 г. – 457.

Ново рязко увеличаване на пристигащите мигранти е последното, което иска твърдолинейният вътрешен министър на Италия Матео Салвини в момент, когато се стреми да постигне големи успехи за своята крайнодясна партия „Лига“ на изборите за Европейски парламент следващия месец. Той казва, че италианските пристанища ще останат затворени за мигранти, а на мигрантските плавателни съдове в бъдеще ще е забранено да влизат в италиански води, макар че не е ясно как. Другата управляваща популистка партия в Италия – Движение „Пет звезди“ (ДПЗ), не е съгласна.

В случай на изостряне на войната в Либия „няма да имаме мигранти, а бежанци. А бежанците трябва да бъдат приемани, не може да затворите пристанищата“, заяви в понеделник по радио „Капитал“ министърът на отбраната Елизабета Трента от ДПЗ.

Служителите на ЕС в Брюксел внимателно следят събитията, а правозащитни организации и агенции на ООН призовават за освобождаването на бежанците и мигрантите от центровете за задържане заради влошаващото се положение със сигурността. „Възобновеният конфликт в Триполи за пореден път показва колко важно е държавите – членки на ЕС, да осигурят безопасни маршрути от Либия за мигрантите и бежанците“, каза заместник-директорът на „Амнести интернешънъл“ за Близкия изток и Северна Африка в изявление в понеделник вечерта.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.