Жить стало веселее

Румен Белчев

За позабравилите руския, пък и за тези, които изобщо не го знаят – в превод това значи, че да се живее става все по-весело. Изразът е част от реч на Й. В. Сталин, произнесена през тридесетте на миналия век – година след украинския глад, отнел живота на няколко милиона, и две преди масовите разстрели през 1937-а, а защо намесваме генералисимуса в нашенските кокошкарски истории ще разберем, ако прелистим заедно тазседмичните вестници.

Че у нас се краде, не е тайна, разбира се, проблемът е, че и крадците започнаха да се крадат помежду си – „Убиец и крадец обраха сводник в затвора” – научаваме от „24 ЧАСА”. Двамата рецидивисти приклещили колегата си по съдба и му взели мобилния телефон и часовника. Телефоните очевидно не са кой знае каква рядкост в нашите затвори, защото и двете иначе ценни вещи двамата „продали на лишени от свобода срещу 19 кутии цигари”.

Кокошкарска работа, откъдето и да я погледнеш. Виж, следващата новина ни изпълва с респект към блюстителите на реда – „Затвор за полицаи, крали цигари за 300 000 лева”! Двама униформени се направили на катаджии, спрели микробус, „инсценирали, че ще пишат акт на водача. Набили го и го завързали, след което отмъкнали стоката”… И мобилния телефон, естествено – макар че за какво им е, с тия 37 500 кутии цигари във всеки затвор могат да си купят 1973 телефона плюс още толкова часовници като бонус!

Но и това е кокошкарска работа – пак от часовия всекидневник научаваме констатацията на двама министри – енергийния и правосъдния, че „Бизнесът краде повече ток от циганите”! Е, това вече е признание от най-високо ниво за българския бизнес и високото му ниво!
Високото ниво отговаря на удара и на собственика на най-известната тераса в републиката, председателя на антикорупционната комисия, се налага да обяснява пред „ТРУД”, че „Олигарси имат 198 млн. причини да ме атакуват”. Публикацията уточнява и кой е олигархът със запорирани имущества за тая прекрасна сума, но не това е важното, важното е, че председателят пропуска нещичко.

Три дни по-късно „СТАНДАРТ” публикува официалното писмо на въпросната комисия, според което сумата нараства зашеметяващо – „Атаката срещу Комисията е от двама олигарси и една политическа партия, за което има 2 млрд. и 200 млн. причини, които могат да мотивират не една политическа партия да направи това”.

Да опитаме да поразсъждаваме над официалното становище на КПКОНПИ. Значи – освен онзи, лошия, с жалките двеста милиона, има не само още един, но и много други лоши – с откраднати два милиарда? И, че с тия пари онези, лошите, могат да мотивират не една, а много от българските т. нар. политически партии да обърнат държавата с хастара навън?
В смисъл – ако за нещо ти потрябва партия, можеш да минеш през Женския пазар и да си я спазариш? Правилно ли прочетохме или нещо сме позабравили азбуката?

Ама наистина животът май започна да става ако не по-весел, поне по-смешен.
Защото се оказа, че освен крадците, които се крадат помежду си, вече и партиите започнаха да си се преджобват – според „24 ЧАСА” „БСП ще съди АБВ за името „Коалиция за България”. Били си запазили още през 2018-а година търговска марка с това име.

Дотук – добре, съдилищата у нас и без това си нямат работа, нека поработят малко. Ще бъде забавно – „Оказа се обаче, че същата марка, но по друг клас от изискванията на патентното ведомство е регистрирал през 2015 г. и лидерът на Движение „Русофили”…

За малко да забравим защо започнахме със знаменития Сталинов цитат от средата на 30-те години – ами докато спори за марката, лидерът на АБВ г-н Румен Петков се присети за неговия другар и съратник, вожда на световния пролетариат В. И. Ленин, и ни пробута стар виц за него – „Да се вгледат в предшественика – Ленин стиска каскета и никой не му го краде”! Което си е вярно – вярно е, на всичките си паметници Ленин държи каскета здраво стиснат в юмрук.
А колко кутии цигари ще могат да се купят след изборите срещу някоя от партийните търговски марки – предстои да видим.

От Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.