Венецуела става критична точка в американско-руските спорове

Николас Мадуро. Снимка: личен сайт

Руската подкрепа за венецуелския президент Николас Мадуро може да стане последната критична точка за влошаващите се отношения между САЩ и Русия, след като излезе начело в списъка от дълго назряващи спорове между противниците от Студената война.

В момент, в който спорът се засилва, а двете страни си разменят обвинения и заемат диаметрално противоположни позиции, от които не искат да отстъпят, държавният секретар Майк Помпейо възнамерява да се срещне с руския външен министър Сергей Лавров следващата седмица във Финландия, за да обсъдят темата.

Високопоставен представител на Държавния департамент каза, че Помпейо ще използва възможността да бъде на един и същи форум на Арктическия съвет с Лавров, за да изрази американската „загриженост от поведението на Русия“. „Това ще включва Украйна, и разбира се, Венецуела“, каза служителят, който не бе упълномощен да коментира публично срещата и говори при условие да остане анонимен.

Подкрепата на Русия за Мадуро, който отказва да предаде властта на подкрепяния от САЩ опозиционен лидер Хуан Гуайдо, е само последният от въпросите, които разделят Вашингтон и Москва. Отношенията се нажежават, след като двустранните връзки вече бяха обтегнати от намесата на Русия в американските президентски избори през 2016 г. , военната й интервенция в полза на сирийския президент Башар Асад, анексията на Крим през 2014 г. и продължаващата руска подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна.

Дори президентът Доналд Тръмп да иска по-добри отношения с руския президент Владимир Путин, неговите подчинени засилват критиките си към Русия по тези въпроси, в последно време с особен акцент върху Венецуела.

Между Русия и Венецуела съществува политически, военен и икономически съюз, който беше заздравен от Путин и покойния венецуелски президент Уго Чавес. Русия оказва на южноамериканската страна значителна помощ, включително със системи за противовъздушна отбрана и помага да бъдат заобиколени американските санкции върху петролния сектор, но твърди, че мащабът на подкрепата й е преувеличаван от американски представители.

От началото на тази седмица Помпейо и съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън нееднократно осъждаха Русия, заедно с Куба, за това, че помагат на Мадуро, чието преизбиране миналата година се смята от САЩ и още 50 страни за нелегитимно поради изборни измами.

Във вторник Помпейо заяви, че Мадуро се е готвел да избяга от Венецуела, но Русия го е убедила да остане. На следващия ден той и Лавров водили напрегнат телефонен разговор, в който двамата се обвинили взаимно за дестабилизирането на Венецуела и настояли един пред друг за спиране на намесата в тази страна.

Вчера Лавров каза, че в телефонния им разговор е имал „сюрреалистични“ елементи и отхвърли обвинението на Помпейо, че Русия е посъветвала Мадуро да остане във Венецуела.

„Помпейо се обади, призова да се откажем от подкрепата за Мадуро, призова кубинците и нас да не се намесваме във вътрешните работи на Венецуела“, каза Лавров пред журналисти в Узбекистан и допълни: „Цялата история звучи доста сюрреалистично. Ако вземете предвид всичко, което представители на американското правителство казват за Венецуела, тогава можете да задавате безкрайни въпроси, а отговорът на всички тези въпроси ще бъде, да го кажем дипломатично: това не е вярно“.

Държавният департамент и руското външно министерство дадоха драматично различаващи се интерпретации за телефонния разговор в сряда.

В руското изявление се казва, че Гуайдо се е опитал да завземе властта с „очевидната подкрепа на САЩ“, и че американските заплахи към Мадуро са били „съществено нарушение на международното право“. В него се допълва, че Лавров е предупредил Помпейо, че „продължаването на агресивните ходове може да доведе до най-сериозни последствия“.

Скоро след това говорителката на държавния департамент Морган Ортегас разпространи изявление, според което в телефонния разговор Помпейо е „подчертал, че интервенцията на Русия и Куба има дестабилизиращ ефект върху Венецуела и върху американско-руските двустранни отношения“.

Помпейо „призова Русия да спре подкрепата за Николас Мадуро и да се присъедини към останалите страни, включително преобладаващото мнозинство на държавите в Западното полукълбо, които искат по добро бъдеще за народа на Венецуела“.

В нито едно от изявленията не се споменава за срещата следващата седмица във Финландия, която ще се бъде първа спирка в посещението на Помпейо в четири европейски страни.

След Финландия Помпейо ще пътува до Германия, Великобритания и Гренландия преди да се върне у дома.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.