Орбан се обиди на Вебер – знак, че Фидес ще напусне ЕНП

Виктор Орбан и Бойко Борисов при оградата на българо-турската граница. Снимка: видео кадър

Лидерката на германските консерватори каза, че очаква партията Фидес на унгарския премиер Виктор Орбан да напусне Европейската народна партия (ЕНП), след като той оттегли подкрепата си за нейния кандидат за шеф на Европейската комисия. Орбан, който отдавна флиртуваше с крайнодесни лидери из Европа, докато декларираше лоялност към десноцентристката ЕНП, каза, че вече няма да подкрепя Манфред Вебер, който е „обидил унгарците“.

Снощи Анегрет Крамп-Каренбауер, председателка на Християндемократическия съюз на канцлерката Ангела Меркел, даде да се разбере, че антиимигрантският, твърдолинеен десен унгарски лидер е преминал границата.

„Със своето поведение през последните няколко дни и срещата си с (италианския вицепремиер) Матео Салвини, той даде ясен знак, че ще си тръгне“, каза тя пред Ройтерс. ЕНП се е опитала да изгради мост към Орбан, но той е избрал друг път, добави тя.

Загубата на Фидес, чийто контрол върху унгарската политика означава, че тя излъчва голям блок от депутати в Европейския парламент, би отслабила ЕНП след майските избори за ЕП и потенциално може да я лиши от решаващата дума при избора на приемник на Жан-Клод Юнкер на поста председател на Европейската комисия. През март германският консерватор Вебер издейства споразумение, според което членството на Фидес в ЕНП е замразено, макар че партията не е изключена, поради опасения, че нарушава нормите на ЕС за върховенство на закона.

Орбан не е казал кого ще подкрепи вместо Вебер, но мнозина анализатори виждат в срещата със Салвини признак, че двамата популисти и противници на имиграцията желаят заедно да създадат крайнодясна група в ЕП. Като повод да изостави Вебер унгарският премиер изтъкна интервю отпреди месец, което тогава бе широко тиражирано от проправителствените медии в Унгария, което означава, че реалната причина е визитата на Салвини миналата седмица. В интервюто от 29 март Вебер заяви, че няма да приеме поста председател на комисията, ако за целта са му необходими гласовете на партията на Орбан Фидес. Пред немската телевизия Цет Де Еф той каза, че иска гласове от целия спектър, за да наложи центристки дневен ред.

Орбан окачестви думите на Вебер, които преди това унгарски заместник-министър беше нарекъл „обида към унгарските избиратели“, като обида към унгарския народ като цяло.

„Вебер е казал, че не иска да стане председател на комисията с гласовете на унгарците“, заяви Орбан, като добави, че това означава, че не може повече да подкрепя Вебер – независимо че продължи да определя Вебер като „изключителен“ кандидат пет дена след въпросното интервю.

Орбан, който представи наближаващия евровот като избор между „за“ и „против“ имиграцията в Европа, призова традиционните консерватори да сключат алианс с популистки националистки групи след вота.

ЕНП има 217 депутати в 750-членния ЕП, като 12 от тях са от Фидес. Социологическите изследвания прогнозират, че тя ще загуби места, но ще остане най-голямата група. Очаква се крайнодесните популистките партии да се представят добре.

„Лоялността е важна политическа категория. Бихме желали да останем верни на общността, в която сме живели и работили досега. Освен ако тази общност ни казва, че нашето присъствие вече не е желано“, каза Орбан.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.