Украйна: три много сериозни предизвикателства пред новия президент

Володимир Зеленски. Снимка: от тв екрана

От 20 години той осмива украинската политика. Встъпилият днес в длъжността президент на Украйна Володимир Зеленски ще се сблъска с три много сериозни предизвикателства и страховити събеседници като Владимир Путин, Международния валутен фонд и бунтовно настроената политическа класа.

Един навлязъл в безизходица конфликт

По време на предизборната кампания основният опонент на Зеленски, досегашният президент на Украйна Петро Порошенко, не спря да изтъква колко е опасно за президент да бъде избран един новак в политиката в контекста на война и на сериозна криза с Русия.

Володимир Зеленски наследява един конфликт, който причини смъртта на близо 13 000 души за пет години и който лишава Украйна от контрола върху въглищния и индустриален басейн на Донбас и върху част от границата й с Русия.

Киев и Западът обвиняват Москва, че оказва военна подкрепа на проруските сепаратисти, контролиращи тези територии. Руските власти отричат това въпреки констатациите на няколко медии, сред които и Франс прес.

Минските споразумения от началото на 2015 г., подписани под егидата на Париж, Берлин и Москва, позволиха намаляването на интензитета на сраженията, но не сложиха край на конфликта и не доведоха до политическо решение.

Макар да изразява готовността си да преговаря с Владимир Путин, Зеленски е непоколебим: тези територии трябва да се завърнат изцяло под контрола на Украйна, без да получават специален статут, както и анексирания от Русия през 2014 г. полуостров Крим.

Три дни след изборната победа на Зеленски Кремъл улесни режима за предоставяне на руско гражданство на жителите на контролираните от сепаратистите украински територии, една инициатива, разглеждана от мнозина като изпитание за новия президент.

Враждебен парламент и олигархия

Макар да заяви, че иска да модернизира властта с въвеждане на процедура за импийчмънт, с преместване на президентството в сграда тип „открито пространство“ и с пътувания с редовни полети вместо с президентския самолет, Володимир Зеленски не разполага с мнозинство в парламента, за да сформира правителство или да прокара каквито и да било реформи.

Дори датата на встъпването му в длъжност провокира напрежение между екипа му и депутатите, като народните представители заявиха, че той се държи недодялано и че не комуникира директно с тях. Депутатът Сергий Висоцки обвини Зеленски, че се държи като „дете, което иска всичко да се случва, както то пожелае“.

Зеленски вече бе заплашил, че ще разпусне Върховната рада /парламента/, без да чака парламентарните избори, предвидени в края на октомври, за да може да се възползва от импулса на изборния си триумф, но депутатите изглеждат решени да му попречат. В словото си при встъпването си в длъжност днес той обяви, че разпуска парламента и свиква предсрочни избори.

Наред с политическата класа, настроена бунтовно срещу президент, обещал „да разбие системата“, Зеленски ще трябва да съобразява действията си с амбициите на олигарсите, които искат да упражняват значително влияние върху украинския политически живот и националната икономика.

Няколко дни преди встъпването на Зеленски в длъжност един от олигарсите, Игор Коломойски, се завърна в Украйна, според украинските медии , след две години на изгнаничество заради силно конфликтните му отношения с досегашната власт.

Действията на Коломойски ще бъдат наблюдавани изключително внимателно, тъй като той бе обвинен, че задкулисно е дирижирал кампанията на Володимир Зеленски.

Спешни действия във финансовата област

Намиращата се на ръба на финансовата пропаст Украйна се възползва през 2014 г. от западен план за помощ, управляван от Международния валутен фонд. Кредитът обаче бе отпускан на малки траншове заради трудностите с приемането на някои мерки за строги икономии и борба с корупцията, изисквани в замяна.

Очакваният до два месеца следващ транш (1,3 милиарда долара) остава несигурен, което поставя финансите на Украйна в тежко положение. Освен това Украйна ще трябва да изплати милиарди долари държавен дълг.

Мисия на Международния валутен фонд пристига утре в Киев. Остава да видим дали новият президент ще се опита да убеди украинците, които гласуваха масово за него с надеждата за подобряване на условията на живот, че трябва да се съгласят с мерките за строги икономии в една страна, която е сред най-бедните в Европа и мъчително се възстановява след икономически колапс през 2014-2015 г.

На скорошна среща с банкери Зеленски заяви, че „трябва да бъде постигнат компромис с Международния валутен фонд“, заяви източник, цитиран от агенция Интерфакс-Украйна.

Зеленски освен това демонстрира твърда позиция по въпроса с корупцията – едно от основните изисквания на Запада, който не скри разочарованието си през последните години от липсата на напредък в борбата срещу тази напаст.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.