Facebook и политическата коректност на прицел на Биеналето на хумора и сатирата в изкуството

Нилс Бо Бойесен. Публичност


Магдалена Восик. Малка промяна

Бяха обявени наградите на 24-тото Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството. От селектираните от международното жури 150 автора със 182 творби бяха връчени четири награди. Голямата награда Златен Езоп в раздел Съвременно изкуство е за Томас Кардю и Катарина Ранкович за видеото „От арт до артилерия“. Проектът смело иронизира лекотата, с която съвременното общество сякаш привикна към присъствията на оръжията в новините и реалния живот.

Голямата награда Златен Езоп в раздел Карикатура отива при Нилс Бо Бойесен от Дания, който поставя на прицел пристрастеността ни към социалната мрежа и способността й да влияе на интересите, желанията и мечтите ни.

В раздел карикатура наградата за карикатура получи полската карикатуристка Магдалена Восик, а наградата за обещаващ млад автор на Община Габрово бе поделена между трима творци – Самах Хамди и Мохамед Исмаил от Египет, и Десислав Лилков от България.

Изложбите от Габровското биенале могат да бъдат разгледани до 30 септември 2019 година. Предстои и богата съпътстваща програма със срещи с творци, кинопрожекции и образователни програми, за която може да следите на сайта на биеналето и във фейсбук.

biennial.humorhouse.bg/bg
facebook.com/GabrovoBiennial/
facebook.com/humorhouse.bg/

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.