www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 25 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Лошият университет Google

17 Януари 2008

 

Популярната програма Google Earth дава лесен достъп до картата на всяко едно населено място по земята. Според много учени обаче, лесният достъп до информация може да има лоши последствия. Снимка : Ройтерс

Google e „като топъл хляб за ума“, а Интернет създава поколение студенти, които са свикнали да разчитат на ненадеждна информация. Това твърди Тара Брабейзън, професор по медийни науки в Университета в Брайтън.

Брабейзън препоръчва на учителите и преподавателите от всички нива на образователната система да дават на студентите такива умения, които да им помагат да интерпретират информацията в мрежата и да се ориентират правилно в нея.

Според професорката лесният достъп до информация е затъпил любопитството на студентите и задушава желанието им за дебати. По нейно мнение много студенти постъпват в университетите неспособни да направят разлика между анекдот и абсолютна измислица в Интернет. „Наричам този тип образование „Университетът на Google““, казва Брабейзън.

„Google предлага лесни отговори на сложни въпроси. Но студентите не могат да определят, дали тези отговори идват от сериозни, доказани източници, или от плоски идеи, повърхностно сърфиране и краткотрайна заинтересованост“, допълва професорката. „Ако сравним Google с храната, то той наяжда, но не предоставя нужните на организма хранителни вещества.“

Професор Брабейзън преподава академично от 18 години и смята, че прекаленото разчитане на Интернет в университетската работа води до „омаловажаване на експертното знание“ - в мрежата всяка информация се смята за еднакво достоверна от потребителите.

Притесненията на проф. Брабейзън са сходни с критиката на Андрю Кийн за „онлайн аматьорщината“. В книгата си „Култът към аматьора“ Кийн казва : „Днешните медии разбиват света на милиарди персонализирани истини, всяка от които изглежда еднакво валидна и струваща си.“

„Осмислям всичко през цифровизацията на образованието“, казва Брабейзън. „Страхотно е да се види как са се променили студентите. Но вече не можем да предполагаме, че студентите пристигат в университета, знаейки какво да четат. Те не знаят и стандартите, на които това, което четат, трябва да отговаря.“

Според професорката студентите живеят в информационна ера, но им липса точна информация. Те се доверяват безрезервно на източници като Wikipedia. „Защо да не се доверят – Wikipedia е толкова достъпна.“ Брабейзън обаче не обвинява училищата, че приучват децата на copy-paste манталитет. Тя не критикува и самите ученици.

Със западането на библиотеките, чиито набор от книги намалява, а все по-малко хора искат да работят като библиотекари, успехите на медийни платформи като Google изглеждат изключително логични. Трикът е да се научиш да ги използваш правилно.

Корицата на книгата на Тара Брабейзън “Университетът Google”, където тя нашироко обяснява критиката си към съвременните източници на информация. Снимка : Брабейзън.нет

„Трябва да научим нашите студенти първо на интерпретивни умения, а после на технологични. Студентите трябва да умеят да бъдат критични и динамични, а не да се доверяват на първия линк, който Google им дава“, смята проф. Брабейзън.

Нейните студенти имат строга забрана да ползват Wikipedia или Google по време на първата година от следването си. Вместо това им е предоставен набор от над 200 научни публикации и много книги.

„Искам студентите да придобият усет към страниците и писаното слово, по същия начин, по който имат усет към дигитализацията и пикселите. И двете стават, но искам студентите да могат да ги ползват съвместно – не само едното или другото. Не искам лесни решения“, казва Брабейзън.

Нейните тези са в пряка връзка и с растящите притеснения в академичните общности, че Интернет допринася за все повече плагиатстване сред студентите. Да не говорим за бизнеса с курсови работи и есета, който се върти и онлайн. В Интернет може дадено ценно есе да се намери за над 2000 лв.

Открита през 2001 г., Wikipedia днес съдържа милиони статии, предоставени от потребителите. Още от създаването си обаче, тя е критикувана за многото неточности и откровени глупости. Дори един от създателите и, Лари Сангър, описа проекта като „безвъзвратно опорочен“ преди да го напусне миналата година.

Google пък е неоспоримият лидер сред търсачките в Интернет. Използва формула, която поставя най-подходящото съдържание начело на резултатите. В последно време обаче, около търсачката се разрасна мултимилионна индустрия, която носи съмнения за сериозни манипулации при подреждането на резултатите.
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Prostak
  Аз самият съм студент и се плаша то да беше само гугъла с мед да го намажеж, те половината колеги стигнали до университет и не знаят кога се пише пълен и непълен член, чудят се кога е във и кога в, е в интерес на истината то не е виновен само интернет за това, тях ги мързи та ги боли, като копи пеистнат писменни работи от интернет дори не ги преглеждат за правописни грешки, аз също като си пиша писменните работи ги имам в по два вариянта, изгладени за предаване и пълни с грешки и разбъркани изречения за колеги ...още

 2. 2) до горния
  Толкова ти се зарадвах,толкова хубаво беше започнал,а когато прочетох,видях,че си пълен с грешки(вкл.и при членуването на мъжки род,за което споменаваш)и дори ми домъчня...
 3. 3) Пешо
  Статията, според мен е за съжаление, абсолютната истина! Истинска, автентична и достоверна информация има в специализирани сайтове, в които достъпа е ограничен. В Google има инфо за самото инфо, т.е. дава ти се възможност след доста търсене и ровене, евентуално да стигнеш до нещо достоверно.
 4. 4) Sunerphey
  Затова Google правилно се насочиха с разработването на Google Knol, където научните статии ще се пишат само от авторитети в областа си.
 5. 5) иванко
  В България копи-пейста е традиция. Води началото си от социализма, когато се наизустяваха и преписваха мислите на "мъдрите" водачи.
 6. 6) Anonymous
 7. 7) до Иванко
  И аз така мисля. Комунистите са виновни за всички правописни грешки на младото поколение. Тодор Живков не е толкова виновен, колкото Георги Димитров. Нали той беше печатар, та тъпото младо поколение му е заучило всичките печатни грешки. Аз бих посъветвал младото поколение, да не прикрива простотията си, а да я показва по възможност по-често, като по такъв начин ще хвърля по-голямо петно върху комунизма. Не само, че комунизъмът е виновен за простотията на младото поколение, но и на бъдещето. Той е виновен и за всички беди на българите. Ако не беше той, нямаше да сме 500 години под турско и ...още

 8. 8) Пешо до горния
  Абеей нещастник SS1, не се крий зад анонимуануси, ми застани достойно по ленински! Тикво бетонна, комунизма не е виновен за 500 години турско робство, но същите фактори, които са емблематични за него са го довели - предателство, разделение на нацията - разделяй и владей, масови кланета и ограбване на народа(султанизация/национализация. Гадните комунисти просто са доосрали съвсем, осраното от робството съзнание на българския народ. Казвам ти за 1000ден път - махни се от работата на бакшиш в щатите и отиди в любимата ти Москва-ква-ква, та да успокоиш, задъханата ти червена лирика и соцпатос.
 9. 9) джк
  Абе Пешо, учите ли история в България в днешно време. Къде си го чул това, "Разделяй и владей". Пешо вземи, че ги хвърли тези романчета. Вземи нещо по-сериозно да прочетеш. Не си губи времето с глупости. Живота е много кратък и не справедлив. Докато си млад си много глупав, като остарееш за нищо те не бива.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com