www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 21 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Асен Блатечки: Рачков ми пъхна пилешко бутче в ухото

13 Февруари 2008

 

Асен Блатечки Снимка: www.blatechky.com

Асен Блатечки е роден на 22 март 1971 година в София. В медиите, а и сред колегите му е наричан сексимволът на българското кино и театър. Започва актьорската си кариера в най-трудните години за българското кино. Сега зад гърба си има десетки театрални и филмови роли, както и участия в телевизията (повече за актьора в сайта www.blatechky.com).
Сред последните му филми е “Шивачки”, обявен за най-добър филм на годината, а феновете на театралните му изяви могат да го гледат в “Сълза и смях” в постановките “Вражалец”, “Кожа и небе”. С актьора разговаряме час преди поредното представление на комедията “Вражалец”.

- Казваш, че си бил на кастинг. За какво?

- Да, за новия филм на Станимир Трифонов. Това е един филм по романа на мой приятел, казва се „Стъклената река” (от Емил Андреев - б.р.). Преди две години спечели наградата за роман на годината.
Явих се на последни кръгове, защото са две главни мъжки роли.

- Кастингите не са ли за начинаещи актьори?

- Не. Що се касае до този филм главните герои са двама мъже и две жени, и е важно да се види дали ще си паснат актьорите. Режисьорът ни познава всичките, но му е нужно да си подреди пъзела.

- Ти не си на щат към някой театър?

- Не, слава богу.

- Имаш ли агент, както е на Запад, който да ти помага в търсенето на роли, или отсяването на предложенията

- Не. Имам приятели, които са ми нещо като агенти, но не е да речем, както е в Америка. Там агентът се грижи за всичко – освен за кастингите се грижи и за имиджа на актьора, къде да дава интервюта.
Моите агенти са „Talent partners” и когато спечеля роля, те отиват и преговарят вместо мене за условията. Те са нещо като буфер между мен и продуцента. Защото е много тъпо аз да отида и да кажа: „Имам такива и такива условия, защото съм много добър актьор”.
На американците да речем какво им говорят моите роли – нищо. Говорят им няколко филма, в които евентуално са ме гледали, ако са си направили труда, защото аз не съм участвал досега в нито един касов американски филм.

- Каква е разликата в процеса на работа между чуждите и българските продукции?

- Има разлика между американските и другите продукции всъщност.

- А европейските продукции?

- Не, в европейското кино е същата дезориентация както при нас. Руснаци, италианци, българи – всички много си приличаме явно. Докато американците отдавна са си дали сметка, че това е бизнес, всичко е подредено, точно, ясно, всеки си върши работата по най-добрия възможен за него начин. Така че с американците най-лесно се работи.

- За коя роля съжаляваш, че не са ти я дали?

- Нямам такава роля, защото аз за каквото си мечтая рано или късно се случва. Не съм имал роля, за която да съм си казвал: „Ето тази роля трябва да я изиграя задължително, това ще е ролята на живота ми”. Имам някакви роли, които бих искал да изиграя, но тя не е една. Не мога да кажа, да речем, Ромео.

- Каза, че не си участвал в нито един касов американски филм. Какво научи от работата във филми далеч от успешните холивудски продукции?

- Много неща научих, всъщност аз там се научих да правя кино.

- Заради пари ли участва в тях?

- В никакъв случай. Аз се научих да правя кино с американците. Понеже когато завърших ВИТИЗ ’96-а година, тогава беше най-тежкият период за българското кино. Не се снимаха филми въобще. Тогава на три години се падаше по половин филм. И за такива като мен беше някакъв абсурд.

- Как се започва актъорска кариера в тези години?

- Много трудно, защото тогава наистина нямаше кино. И добре, че дойдоха американците, и добре че знаех малко английски, и започнах да работя с тях. И там се научих – занаятът общо взето е един и същ, само че там се изискват малко по-различни рефлекси.

- Спомняш ли си първия кастинг?

- (смее се) Първият кастинг на който се явих, беше за чужда продукция, асистент- режисьорката Ваня ми беше приятелка, бяхме снимали заедно италиански телевизионен филм. Отидох на кастинга и тя ме попита дали искам да ми превежда, аз й казах: „Глупости, как ще ми превеждаш, аз ще се разбера сам с режисьора.”

Актьорът на снимачната площадка на филма “Спартак” през 2004 г.
Снимка: www.blatechky.com

Пита ме режисьорът колко роли имам в театъра, отговарям му, че имам четири – бях току що завършил. И той продължава: „Какви роли?”, аз отговарям: „Дификълт” (Difficult – трудни). Пита ме за киното, ми викам: „Имам три филма” , „Какви роли?”, пита режисьорът, аз пак: „Дификълт”. И Ваня ме пита: „Асене, ти какво искаш да кажеш?”, аз: „ Ми различни роли”, тя: „Аха дифрент” (different). Много се смяхме тогава всички, но ме взеха.

- Къде ти е най-добре – в киното, в театъра, телевизията – имаш опит в игра - „Зало-ало-жи”?

- Още ли го помниш това – алозаеби. Най-добре се чувствам в киното. Там ми е сърцето.

- Би ли спрял да играеш в театъра, ако имаш възможност да амо да снимаш в киното?

- Ако имаше достатъчно кино, сигурно изобщо нямаше да работя в театъра. Но не защото не обичам театъра, просто много обичам киното.
Иначе театърът дава много, което киното не може да ти даде – директния контакт с публиката, това усещане за 500 човека долу, които, ако те харесат, ги водиш ти където си поискаш и ги караш да чувстват разни неща.

- Мислиш ли, че ще дойде такъв момент – да играеш само в киното?

- Много ми се иска, но скоро няма да стане. Сигурно трябва де се прескочи държавата по някакъв начин – да не се искат пари от държавата. Но трябва да се правят филми, които да започнат да се продават извън България, защото тук пазарът е толкова малък, че не излизат сметките. Дори да се гледа от максималния брой зрители, пак не можеш да изкараш парите, които си вложил.

- А телевизията?

- Телевизията е най-лесният начин да станеш популярен в България.

- Много твои колеги се насочиха към нея.

- А и много правилно постъпва, защото в България всички гледат телевизия. Вече много хора ходят и на театър, но не толкова много, и много малко хора ходят на кино да гледат български филми. Така че единственият шанс някой колега да стане популярен е чрез телевизията. Защото който и бастун да пуснеш по телевизията, една седмица да мине и всички започват да го разпознават по улиците. Няма никакво значение какви качества има.

- Покрай филма „Шивачки”, в който ти участва, се заговори за завист между главните героини. Самата Елен Колева в интервю за e-vestnik каза, че отношенията й с Александра Сърчаджиева и Виолета Марковска са се променили, след като тя получи награда за най-добра актриса. Такива ли са отношенията между младите актьори у нас – със завист, интриги, борба, на фона на малкото филми у нас?

- Борба винаги има и така трябва да бъде. Но според мен е много глупаво да завиждаш за успех на колега. За мен е изключителна проява на малодушие.
А и наградите не дават абсолютно нищо, освен да ти погъделичкат собственото его. Истинската оценка за работата на актьорите е реакцията на публиката. Никога не ме е интересувало какво ще пишат критиците за постановка или филм, в които участвам. Интересуват ме хората и то не колегите, а хора, които нямат нищо общо с тази професия. Най-вече моите приятели, повечето от които нямат нищо общо с тази професия.

Асен Блатечки Снимка: www.blatechky.com

- Имаш ли приятели актъори?

- Да. Даже двама от най-добрите ми приятели са актьори и сме постоянно заедно – Георги Златарев и Иван Коцев.

- Кой е твоят жанр?

- Нямам жанр, обичам всякакви неща. Ако аз имах шанса да правя кино, бих правил всичко, но при всички положения щях да искам да са комерсиални.

- Защото си комерсиален тип?

- Защото съм комерсиален тип и не смятам, че това е мръсна дума. Ако един филм е успешен, има достатъчно зрители, то той е комерсиален, с това се измерва успехът на продукта.

- Играеш в комедията „Вражалец” с Димитър Рачков и Любо Нейков, и през цялото време не успяваш да си сдържиш смеха?

- Еми с тия идиоти отстрани (смее се), как мислиш, те са пълни изроди.

- Рачков така се развихря, че даже брейк започва да танцува.

- То да беше само брейка, последния път ми завря пилешкото бутче, което ядем на сцената, в ухото. Те са много смешни, много се обичаме и си правим смешки и на сцената. Това тръгна още от премиерата. Митко тръгна да ми казва нещо, докато ядеше пиле и парче от месото ми се залепи на клепача, като почнахме да се смеем – 10 минути - то не може да се продължи по никакъв начин. Оттогава не е имало представление, на което ние да не се смеем.

- Какво е да си сексимвол в България?

- (смее се) Не знам. Виж, всеки, който стане популярен, му се лепва „сексимвол”. Аз не знам някой от моите колеги, които са по-популярни, да не са сексимволи, говоря от времето на Христо Шопов насам.

- И какво значи този етикет?

- Популярен си, имаш много фенки, или фенове. Много ми харесва отговорът на Аня Пенчева в едно интервю. Питат я: „Какво е да си сексимвол толкова дълги години?”. И тя казала: „Ох миличка, вече само символът остана” (смее се). Не знам к’во е.
Изобщо тези етикети се използват у нас много неуместно: звезда, сексимвол. Сексимвол е бил Елвис Пресли и Том Джоунс, на които са им хвърляли бикини и сутиени. Плюс това в България звезда… Има някои хора, които само се мислят за звезди.

- И все пак кое ти е секси и на какво можеш да бъдеш символ?

- (смее се) Не знам, нямам представа. Не искам аз да си определям на какво да съм символ.

- Кое ти е секси тогава?

- Според жените секси ми е гласът, погледът, според някои и тялото.

- Какво правиш сега?

- В момента репетирам една пиеса, която също ще бъде много секси (смее се). „Змейова сватба” се казва, на времето имаше една телевизионна постановка на Вили Цанков с Йосиф Сърчаджиев. Репетирам я в Благоевград. Много ми е трудно, защото почти всяка вечер имам представление и сутрин ходя до Благоевград, следобед се връщам.

- Имаш ли време да си почиваш?

- Не.

- Как се възстановяваш, в момента изглеждаш изморен, а след 1 час ти предстои представление?

- Не знам.

- Работата ли те зарежда?

- Работата ме изморява много, но ми дава и страхотно удовлетворение. Общо взето, ако имам време, ходя на фитнес и като се изморя и там, се чувствам много зареден, колкото и странно да звучи.
Тогава е времето, в което знам, че съм си сам и е само мое.

- Съзнателно ли се затрупваш с толкова работа?

- Аз съм абсолютен работохолик, не мога да си представя, че ще стоя без работа, защото много си обичам работата. Но в същото време си казвам: „Правя тази пиеса и тя ще ми е последна за сезона, няма да правя нищо”. И още преди да съм изкарал премиерата ми се обажда някой с предложение, което ме изкушава жестоко и започвам да репетирам на другия ден след премиерата.

- Какви предложения отказваш?

- Всякакви, ако не ми хареса текстът, ако не ми харесват хората, с които трябва да работя, ако е много далече. Преди време - сетих се за какво съжалявам - отказах на Явор Гърдев. Той ме покани във Варна, правеше „Крал Джон” – една много хубава пиеса. На мен много ми се работеше с него, но поради факта, че е чак във Варна, аз отказах, защото имах 23 представления в София.
И понеже съм свободен, имам възможност да избирам с кого да работя, за мен това е много важно - да работя с приятели.

- Би ли се съгласил да си част от някое от риалити предаванията, които ни заливат напоследък?

- Не, мисля, че не нямам нужда от това.

- От бърза слава и пари?

- Ми да. Нито ще са толкова големи парите, нито ще ми се промени толкова славата. Канили са ме и да участвам в едно такова и в другото да водя, и то от най-популярните.

- В „Биг Брадър”?

- Няма да кажа, отказах и за двете неща. Не мисля, че това е умна постъпка някой, който е градил име, да се включи в такова нещо, освен ако не е решил коренно да промени представата на хората за себе си. Даже смятам, че е глупаво.
Виж, ако сега завършвах и биха ме поканили за такова нещо, веднага щях да отида.

- По-лесно ли е сега на по-младите актьори, в сравнение с времето, когато ти си започнал да работиш?

- Не мисля, че на който и да е актьор му е лесно, колкото и да е талантлив. Има някои, които просто имат шанс и стават популярни по-бързо, други пък бързо прегарят и професията ги бута назад, има някои, които изгряват на 40-50 години. Но не мога да кажа, че на някого му е лесно в тази професия в България. Особено на момичетата им е много трудно. Защото в световната драматургия женските роли са в пъти по-малко от мъжките. В 90% от пиесите има 10 мъже и една жена. И при положение, че няма все още достатъчно кино и телевизия, не мога да кажа, че им е по-лесно.
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) ранобудна
  Асен печели с това, че е естествен и усмихнат, дано не се изхаби. Впечатли му колко добра роля прави в Шивачки, дотогава малко го подценявах- явно има значение режисьора. Браво и му желая хубави роли в киното.
 2. 2) Мина
  Луда фенка съм на Асен.Най-артистичният от всички свои колеги.Всяка роля,в която съм го гледала,е като написана само за него.Пожелавам му успехи и в Холивуд,и там разните Том Круз,Брад Пит и други от компанията ,да му дишат праха.
 3. 3) Rx
  По добре пилешко бутче в ухото отколкото ... в ....
 4. 4) къснобудна
  Той е и хубавкав,и приятно грозноват,а най-важното,според мене,е,че може да е и смешен.
 5. 5) фенка
  Асен е страхотен.Но целият им клас са много качествени актьори.Наи-харесвам Асен разбира се,но същто Иван Бърнев и Башар Рахал.Асен е наи-секси обаче.
 6. 6) будна
  Събраните му очички,мускулестите ръчички се харесват на всички!
 7. 7) indianez
  АБСОЛЮТНО ИЗЧЕРПАН И ПОШАЛ АКТЪОР.И ИЗОБЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ СРАВНЯВА С ИВАН БЪРНЕВ ,КОИТО Е ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН !!!
 8. 8) @.znam
  Мускулестите му очички,събраните му ръчички...дългата му опашка...
 9. 9) nabliudatelen
  И Иван Бърнев има събрани очички,но за опашката-не е ясно.Абе,хубави са!
 10. 10) Рая
  Е, сори! Не мога да разбера какво му харесвате на Асенчо! Добре, че не го номинираха за "Шивачки", защото само той щеше да си тръгне без награда
 11. 11) Всеки сам си избира, ти си знаеш!
  Асен Блатечки е много повече от "надписа върху опаковката": + + ! Загадъчността и бунтарският му имидж са онези неща, които през годините внушиха на публиката, че видите ли това е лошото момче на българското кино (отчасти и театър). Донякъде режисьорите също имат принос Блатечки да налапа цигарата и да понапомпа мускулите, защото почувстваха нуждата и предусетиха влиянието от създаването на подобен образ. Като човек обаче е напълно отдаден на работата си, полезно самокритичен, понякога прекалено самонаблюдаващ се и за съжаление, но твърде неизбежно - често пренебрегващ семейството и приятелите си. Ако случайно попадне на ...още

 12. 12) Anonymous
  това е най-добрият български актьор в историята на българското кино и театър!!! Повечето или се пропиват или пропадат или просто не са добри актьорир а само са извесни по една или друга причина! Асен Блатечки е и добър и интересен, и васпитан, и дори мн привлекателен! Той е пример за всеки мъж!!!
 13. 13) Дарина
  Не мога да разбера хората, които нямат мнение за определен човек, защо трябва да изказват критики? На който не му допада чара и сексапилната усмивка на Асен да си трае. Да си пада там по Брат Пит или по който друг лигьо желае. За мен Асен Блатечки е невероятен професионалист и с доказан чар и мъжество, които не могат да бъдат незабелязани! Само така, Асене!
 14. 14) чичата
  хубаво е че носи обечки/ като слави/ така отвсякъде се забелязва че е лопата и от двете страни/ честно и откровено/ няма да се прави на мъж като дони/
 15. 15) Луда по него ...
  За мен той, просто е СТРАХОТЕН Нямам думи!!! Когато го гледам на театралните постановки, ми се иска да се кача на сцената при него и да го докосна ! Усмивката му го прави много чарорен Пожелавам му много здраве, за да ни радва напрекъснато !!!! Asen4ever !
 16. 16) МАЛКА
  Искам да го гушна
 17. 17) Anonymous
  Всички тук които го плюят да си гледат работата.Безбожно талантлив и страхотен актьор.Визуално няма равен.Пошлите думи тук са от завист.Бъди жив и здрав Асене!
 18. 18) Elena
  ей "Indianez" xaxaa или какъвто си там!!!какво разбираш ти от кино бееееееееее!!!!то само по на4ина по които се изразяваш показва колко си зле!!!!!!!!Маи ти си пошлия сега?а?ХХаааааааа!!!!Асен Блате4ки е мноооо добър в отношение на всии4ко!!! така 4е моля запази си долннопробните мнения за себе си!!!
 19. 19) Anonymous
 20. 20) @@@
  един от наи добрите .много твор4ески и ли4ни успэи ти пойелавам асене
 21. 21) :)
 22. 22) Лени
  Вчера гледах постанивката Змейова сватба.Асен беше невероятен, изобщо всички актъори се представиха безупречно. А Асен както винаги беше много секси.Гледала съм го и в Кожа и небе, много се забавлявах ,страхотна актъорска игра.
 23. 23) Драчков
  Даааа, ама не пилешко бутче, а кренвирш и не в ухото, а на едно друго място. Асене, я си спомни хубаво..!
 24. 24) Рена
  До горния. Ей, това българинът върти, върти и все си мисли за задника и кренвирша. Що тъй, бе хора, Блатечки не ми е тип, но играе човекът. Има и по-добри, ама има и други - по-зле. Пожелавам му нови и хубави роли.
 25. 25) рДачков до Рена
  Ааааа, ти го каза. После аз съм бил мислел...
 26. 26) Рена
  Я си помисли, честно.
 27. 27) Драчков
  Я па тая. Може пък да съм имал предвид в устата?
 28. 28) kris_931
  super qk aktior...
 29. 29) SID
  Първи поради липса на втори е май тоя Асен.
 30. 30) vikito
  asen vinagi e bil N1 zahtoto kogato toi izleze na scenata e napalno estestven napr.v poveheto si roli toi igrae sebe si i tova mnogo se xaresva na xorata ne e izkustven a xorata tohno tova iskat istinska scena i kakto vseki vijda toi se spravq bez grehka OBIHAME TE ASENHO
 31. 31) vikito
  asen vinagi e bil N1 zahtoto kogato toi izleze na scenata e napalno estestven napr.v poveheto si roli toi igrae sebe si i tova mnogo se xaresva na xorata ne e izkustven a xorata tohno tova iskat istinska scena i kakto vseki vijda toi se spravq bez grehka OBIHAME TE ASENHO
 32. 32) Фенче
  На Асен не може точно да се каже кое му е толкова хубавото че да завърта главите на повечето момичета но просто е най-секси мъжа раждал се някога на Земята !!!! Асене много си готин и си нямаш на представа колко ме е яд че не сум те виждала на живо, а пук точно момичетата които казват че не те харесват (не им вярвам) са те виждали даже едната ми фр. го е гледала ЦЯЛ ДЕН как записват един епизод (част от един епизод де) МНОГО МЕ Е ЯД !!!!!!!!!
 33. 33) Anonymous
  Асен е много добур актиор вув сяка роля е себе си а то4но това искат и зрителите !!!! Асен су6то е и много симпати4ен !!!! Много си готин Асене !!!
 34. 34) silvia
  Асен Блате4ки е много готин аз имам автограв от него Ниамам думи за него той е просто СТРАХОТЕН


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com