Иде национализация на “Кремиковци”. Дали няма и Живков да излезе отнякъде?

“Кремиковци” фактически пак е държавно. Въпрос на време е официално да се обяви национализацията.

Държавата има съдебно решение за 239 млн. лв. неустойки от “Кремиковци”, отказва отсрочка на дългове към “Булгаргаз”, НЕК и БДЖ, акциите на комбината за запорирани в Агенцията за следприватизационен контрол, а Агенцията за държавни вземания иска запор и на 5000 дка земя в предприятието. Министърът на икономиката – от твърдолинейните кадри на БСП – се изказва радикално, че държавата ще сложи ръка.

Абсурдът е пълен – 20 години след падането на комунизма гордостта на българската металургия пак става държавна. И държавата ще се чуди какво да я прави. Сега комбинатът дава хляб на около 8000 души, а със свързаните производства – на около 15 000. Те чакат заплати и по навик излизат на митинги пред правителството, а не пред собственика си.
Сякаш нищо не се е променило от времето, когато падна Живков – тогава от “Кремиковци” пак лежаха пред министерския съвет и си искаха заплатите.

За приватизацията на “Кремиковци” се изприказваха купища приказки – бил подарен за 1 лев. Всъщност беше спасение за държавата.Тя, освен това, постави някакви безумни условия към новия собственик – да развива все по-нагоре българската металургия. За което се натрупаха неустойките. Приватизацията беше и край на кражбите и източването на държавно предприятие. Новият собственик пое няколкостотин милиона долара дълг, после излязоха още скрити дългове, но комбинатът работеше и ги връщаше.

След като Митал го купи, се вдигна шум главно заради ЦСКА и пъргавия Томов, който обича де се вре в телевизора. Докато кметът Борисов и главният му архитект Диков не поискаха да затворят ”Кремиковци” и да направят там “българския Бевърли хилс”. Тия пък, милите.

После изведнъж започнаха протести, някой май поиска да продава комбината през главата на собственика му. И сега предстои втора серия от протести – отказът да се отсрочат плащания към държавни фирми сигурно ще остави хората в “Кремиковци” без заплати, правителството ще се намеси и с един изпълнителен лист ще национализира комбината. Както декларира министърът на икономиката, комбинатът носел 3% от брутния вътрешен продукт и няма да се закрива. И пак няма да има за заплати, пак ще има “Оставка!” и лозунги. “Подкрепа” и КНСБ ще излязат по площадите, защото те са силни само, когато стачкуват срещу държавата (досега не се е чуло да са организирали стачка в голямо частно предприятие).

Сякаш се връща началото на 90-те, а и без друго все по-силно мирише на комунизъм и българо-съветска дружба. Сигурно някой ще измисли нещо и за реабилитация на Живков, който е символ на металургията, правешките компютри и 45-те години “възход”.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.